Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Maďarsko: Penzijním fondům ani forint

Luboš Palata
Luboš Palata
5. 11. 2010

Viktor Orbán prakticky ruší smíšený penzijní systém a přechází opět na státem garantovaný systém průběžný. Budapešť tím řeší akutní nedostatek peněz ve státní kase na úkor budoucích generací.

Maďarsko: Penzijním fondům ani forint

Maďarsko se stalo zemí velkých experimentů. A to jak voblasti politické, tak rozpočtové. Ovšem s obráceným znaménkem. V politice je experimentem „příliš velké“ vítězství Fideszu Viktora Orbána, který má sám o sobě ústavní většinu a může si s Maďarskem a jeho politickým systémem v rámci určitého demokratického rámce dělat tak říkajíc co chce. S rozpočtem má Fidesz problém zcela opačný – scházejí mu peníze na pokrytí chodu státu tak, aby byla udržena alespoň základní rozpočtová disciplína.

Při problémech se sáhlo na penzijní fondy

Po zavedení zvláštních „dočasných daní“ pro banky, telekomunikační firmy, obchodní řetězce a energetické firmy, tedy „čirou náhodou“ sektory, které ovládá především zahraniční kapitál, teď sáhl Viktor Orbán i na peníze Maďarů. Odstřelil ty uložené v soukromých penzijních fondech. Na rozdíl od mimořádného zdanění výdělečných sektorů ekonomiky tady ale Orbán není v rámci středovýchodní Evropy žádným průkopníkem.

Globální finanční krize, která na rozdíl od té ekonomické Česko postihla jen velice okrajově, totiž krátkodobě zpochybnila jistotu uložení prostředků do penzijních fondů. Jejich výkonnost výrazně poklesla, pokud se rovnou nedostala do minusových čísel. V řadě nových členských států Evropské unie, které mají kvůli ekonomické krizi problém se stabilitou státních financí, se proto v minulých měsících rozhodli výrazně omezit podíl soukromých penzijních fondů na důchodovém systému.

Maďarsko tak nebylo, jak jsem již předeslal, průkopníkem, ale několikátou zemí v řadě, která k tomuto kroku sáhla. Podobným směrem se vydalo i Rumunsko, Slovensko, Litva a Lotyšsko či Estonsko. Všechny tyto státy omezují různými způsoby rozsah prostředků směřujících do soukromých penzijních fondů, protože nejsou s to ufinancovat paralelně běžící průběžný důchodový systém nebo prostě jen potřebují nalít do státní kasy peníze, které jinak směřovaly mimo – do soukromých penzijních fondů.

Už ani penny

Premiér Orbán oznámil naprosté zastavení odvodů do soukromých penzijních fondů, kam mohli Maďaři od reformy v roce 1997 odvádět přes státní účty osm procent své hrubé mzdy. Veškeré povinně vybrané odvody tak budou mít opět pod palcem politikové. „Privátním penzijním fondům už stát nepošle ani penny,“ prohlásil Orbán. „Důstojnou penzi může garantovat jen stát,“ dodal autoritativně, s tím, že nová legislativa umožní Maďarům vybrat si z fondů své uložené prostředky a použít je na cokoli. Orbán chce, aby na státní penzijní systém přešlo Maďarsko ještě v tomto roce. Maďarská Asociace penzijních fondů to označuje za skryté znárodňování a hodlá si stěžovat u Evropské unie.

Vláda tímto způsobem získá do rozpočtu v přepočtu přes 32 miliard korun, což je po zvláštní dani bankám, telekomunikačním společnostem, hypermarketům a energetickým společnostem další pokus, jak zalátat chatrný státní rozpočet.

Takto tvrdě se zachovalo zatím jen Estonsko, ale i to šlo cestou postupného snižování povinných odvodů do soukromých penzijních fondů z 6 % na 2 % a pak je dočasně zrušilo úplně. Na rozdíl od Maďarska však Tallinn počítá s tím, že po zkonsolidování finanční situace se odvody do soukromých penzijních fondů opět obnoví.

Orbánův recept: čtyři děti

Přechodné problémy, v nichž se ocitly penzijní fondy na vrcholu krize, jsou však podle mnoha odborníků jen záminka. Cílem je na úkor budoucnosti řešit současné akutní rozpočtové potíže státu. Ostatně nad Orbánovými záměry už vyjádřila pochybnosti i mise Mezinárodního měnového fondu, která v minulých dnech jednala v Budapešti. „Jsou to velice riskantní kroky,“ uvedl MMF. A jak říkají experti z oblasti penzijních fondů, Orbán svým rozhodnutím udělal jediné. Přenesl tíži výplaty důchodů v budoucnosti na bedra mladé generace, která bude muset budoucí důchodce uživit ze svých odvodů. A to v Maďarsku, kde počet obyvatel stále klesá a počet lidí platících daně a důchodové odvody je jeden z nejnižších ve střední Evropě, může být tíha k neunesení.

Tady se ale musí nechat, že Orbán jde se svými čtyřmi dětmi příkladem, jak by se snad mohla budoucí krizová situace s penzemi přece jen zmírnit.

Autor je redaktorem Lidových novin

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (46)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo