Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úsvit neefektivity?

Juraj Šabatka
Juraj Šabatka
22. 1. 2009

V majetkové struktuře finančních domů dochází k velkým změnám a na scénu se dostává nový hráč – stát. Kapitálové injekce na záchranu krachujících bank pro ně nebyly zadarmo, stát je podmínil získáním rozsáhlých podílů na jejich vlastnictví a už nyní je jedním z největších akcionářů v tomto sektoru.

Úsvit neefektivity?

Stát tak tedy získává ve finančním sektoru moc. Odolají jeho jménem jednající byrokrati možnosti jejího zneužití? Nestane se nástrojem plnění jejich politických cílů?

Proč jsme privatizovali

Bankovní sektor, a to především úvěrování, je motorem hospodářského rozvoje. Podnikatelé a firmy z něj získávají peníze, zejména v závislosti na úrokových sazbách centrálních bank a úvěrových politikách jednotlivých institucí. V minulých letech jsme byli svědky úvěrového boomu, hlavně díky relativně nízkým sazbám a konjunktuře světové ekonomiky. Velice rychle rostl objem úvěrů, poskytovaný firmám, jak provozních, tak investičních.

Situace se ale změnila. Ekonomická kondice mnoha firem je špatná, některé sektory čelí dlouhodobému poklesu poptávky a tím pádem snížení jejich příjmů. Banky zpřísňují podmínky nových úvěrů, nedělají to ale proto, že jim to někdo přikázal.

Soukromé subjekty snažící se dosáhnout zisku a zbytečně neriskovat teď prostě některým firmám věří méně nebo jim nevěří vůbec (po právu). V minulých letech si banky vytvořily rozsáhlá úvěrová portfolia, která teď budou podrobena testu jejich kvality a řízení rizika. Případné ztráty jdou na vrub vytvořených zisků minulých.

Koneckonců banky jsou tu proto, aby riziko ekonomických subjektů přebíraly, pracovaly s ním a napomohly tak optimálnímu rozdělení prostředků v hospodářství. A právě z důvodů co největší efektivity byly v minulosti banky privatizovány a úloha státu omezována.

To bylo nahrazeno dohledem centrálních bank, ministerstev financí a dalších orgánů. Pryč jsou časy, kdy mohly být některé společnosti léta uměle drženy při životě díky „vyššímu zájmu“ byrokracie, která zajistila levné úvěrování od spřízněných bank. Anebo ne?

Banky jako nástroj ochranářství

Napříč celým světem sílí protekcionistické tendence, někteří politikové volají po nutnosti chránit národní průmysl, obchod a z toho vyplývající zaměstnanost. Navíc bankovní sektor jako celek čelí ostré kritice veřejnosti i odborných kruhů za úlohu sehranou v aktuální krizi. Volají po větší regulaci jejich činnosti, změnách v jejich řízení, omezení platu manažerů atd.

Změny ve finančním sektoru jsou nutné, zejména v oblasti regulace finančních derivátů a vykazování výsledků (účetnictví), neměly by však sloužit k ospravedlnění rostoucího státního vlivu a už vůbec ne jako potenciální nástroj vládních garnitur k naplňování jejich cílů.

V případě, že se některé státy vydají cestou ochranářských opatření pro svou ekonomiku, poskytuje bankovní sektor velice účinný nástroj. Levnými a dostupnými úvěry se dá zvýšit konkurenceschopnost a kapitálová síla určité firmy či národního odvětví. O poskytovaných úvěrech už nemusí rozhodovat jen risk manažeři, ale nepřímo i byrokraté sledující zájmy své a svých politických stran. Rozmach korupce je samozřejmostí.

Pozor na firemní zombies

Na trhu by tak mohly působit tzv. „zombies“ – neefektivní, málo konkurenceschopné firmy, uměle držené při životě levným úvěrováním. Taková politika může pomoci určitému odvětví, dokonce i státu, hlavně co se týče nezaměstnanosti. Globálně bude ale jejím výsledkem neefektivní rozdělení dostupných zdrojů a plýtvání.

Může se tak uměle prodloužit doba nutná k „vyčištění trhu“ od slabých hráčů a srovnání nabídky s poptávkou. Překlenutí sestupné fáze ekonomiky může trvat mnohem déle. Historické zkušenosti jednoznačně dokazují, že protekcionistické tendence a intervence byrokracie krizi jen zhorší. Bankovní sektor není výjimkou, budeme se podle toho ale řídit?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Juraj Šabatka

Juraj Šabatka

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo