Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nástup nové velmoci

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
25. 3. 2009

Zatímco krize zasáhla především Evropu a Spojené státy, donedávna to vypadalo, že se asijské ekonomiky krizi vyhnou. V současné době lze považovat tento názor za zcela mylný, podobně jako se o velké hospodářské krizi hovořilo jen jako o záležitosti Spojených Států.

Nástup nové velmoci

Čínu, která je největší exportní velmoc spolu s Německem (na rozdíl od něj však s mnohem nižší přidanou hodnotou zboží), krize velice silně zasáhla a bude to mít dalekosáhlé následky, které mohou vést až k různým sociálním nepokojům. Země se totiž v posledních letech spoléhala na stále vyšší spotřebu v USA a v západní Evropě. Napomáhal tomu i silně podhodnocený juan, který nahrával vývozcům. Bohužel se kvůli pevně stanovenému kurzu zanedbávala domácí poptávka, která se měla kompenzovat nárůstem reálných příjmů.

Růst reálných příjmů byl v posledních letech opravdu markantní. Ekonomika dokázala absorbovat většinu pracovní síly. Oficiální míra nezaměstnanosti se tak údajně pohybovala kolem 5 procent, i přes to, že Čína je značně přelidněná země se spoustou mladých lidí, kteří právě dokončují či dokončili školu.

Znovu se tak potvrdila některá z moudrých slov Adama Smitha, že za jeho doby byla Velká Británie nejbohatší zemí na světě, ale ekonomický růst byl nejvyšší ve Spojených Státech. Díky tomu byly v USA vyšší mzdy a nižší nezaměstnanost než v Británii.

Dá se tedy říci, že stále se zvyšující životní úroveň obyvatelstva byla značně závislá na dynamickém více než desetiprocentním růstu. Tento růst je však pomalu minulostí a Čína je pravděpodobně na hraně recese, která se projevuje na rozsáhlém zavírání továren, a tím pádem i značně klesající průmyslovou výrobou.

Spousta lidí v důsledku celosvětové krize znovu vrací do vesnic, kde jsou nuceni věnovat se zemědělství i přesto, že nejmladší generace nemá s tímto oborem žádné zkušenosti. Ani absolventi vysokých škol to nemají o nic jednodušší a často nemohou najít práci.

Mnoha občanům Číny tak dramaticky klesne životní úroveň a je tedy načase, aby čínská vláda přehodnotila svou politiku, protože hrozí obdobné nepokoje jako před 20 lety na Náměstí nebeského klidu. Aneb Čína svým lidem dala „hry“, ale vzala jim „chléb“ .

Jedním z rychlých a efektivních řešení by mohla být i volně plovoucí čínská měna juan, který byl před rokem dle analytiků podhodnocen o 20-30 procent. V současné obtížné době posílil možná o několik procent především kvůli zhoršující se obchodní bilanci. Čína má tedy historickou příležitost k tomu, aby měna byla vyjádřena trhem a zároveň zlepšila své vztahy se Spojenými Státy, které podhodnocený juan často kritizovaly.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo