Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak imunizovat průmysl

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
23. 4. 2009

S 26 100 dolary na obyvatele patří ČR podle dat http://www.cia.gov 51. místo. Srovnávat se tak můžeme například s Izraelem, který je na 49. místě s 28 200 dolary na osobu.

Jak imunizovat průmysl

Je však zajímavé, že u nás je v sektoru průmyslu zaměstnáno 40,7 % lidí a vytváříme tak 38,7 % hrubého domácího produktu, zatímco Izrael zaměstnává v průmyslu 16 % lidí, kteří vytvářejí 31,7 % HDP. To znamená, že izraelský průmysl je mnohem efektivnější a vytváří zboží s vysokou přidanou hodnotu. (O izraelském „hospodářském zázraku“ jsem již psal, viz https://www.finmag.cz/clanek/9885/.)

Není tedy divu, že náš průmysl dostává v současné krizi silně „na frak“ (pokles o 24,3 % v únoru při srovnání s předchozím rokem) a naše ekonomika pravděpodobně bude následovat hluboké pády ekonomik západních.

Předpokládá se, že ekonomika ČR spadne až o 3 % a před brutálním poklesem ji zachrání pouze šrotovné v Německu a drahá protikrizová opatření. V opačném případě by byl pád mnohem bolestivější. Je zajímavé, že výše zmiňovaný Izrael se krizi částečně vyhne, a předpokládá se, že udrží růst či vyjde s „pozitivní nulou“.

Pobídky k růstu?

Politika pobídek z nás vytvořila jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropě. Na druhou stranu možná došlo k pokřivení trhu a naprosté ztrátě rezistence naší ekonomiky. Montovny, které u nás vznikaly, sice vstřebaly pracovní sílu, ale nebylo to zadarmo.

Je také otázkou, zda se tyto montovny v dobách, až se cena pracovní síly srovná se zeměmi západní Evropy, nepřemístí směrem na východ, kde se snaží vytáhnout z vlád co nejvíc peněz a prostřednictvím levné pracovní síly optimalizovat své náklady.
K tomu ještě dostávaly v podobě pobídek až 2 miliony korun na vytvoření jednoho pracovního místa.

O tom si mohou malí a střední podnikatelé, kteří nesou hlavní daňové břímě, nechat jenom zdát. V současné době, kdy klesá poptávka po zboží, které není ničím výjimečné, a je tudíž snadno nahraditelné, to naše ekonomika nemálo pociťuje.

Co by však mohlo být lékem v budoucích letech? Sektor služeb? Jak ale můžeme myslet na rozvoj služeb, když obě vlády, v nichž dominovaly dvě nejsilnější politické strany, tedy ODS a ČSSD, tento sektor trvale podkopávají?

Obě mají sektor školství na jednom z posledních míst. Jedna strana vidí řešení v poskytování placeného školství, druhá zase bezohledně volí variantu prohlubujících deficitů a neracionálních reforem, které stejně nebudou k ničemu. Vyberte si.

Skutečnost je taková, že bez kvalifikovaných a vzdělaných pracovníků zkrátka nepřilákáme firmy, které budou produkovat zboží s vysokou přidanou hodnotou. Model a la Izrael je pro nás tedy stále v říši snů.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo