Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vysoká inflace: hrozí repete

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
30. 4. 2009

Může se situace popsaná v článku (http://www.finmag.cz/clanek/11187/) opakovat a dorazí tedy do světa enormně vysoká inflace doprovázená poklesem hospodářského růstu? Tento článek se pokusí přinést na zmíněnou otázku odpověď.

Vysoká inflace: hrozí repete

Ceny ropy a ostatních komodit

Zatímco krize v 70. letech byla často zdůvodňována ropným šokem, který vyvolal kartel OPEC zvýšením cen ropy, předchozí rok nám ukázal, že ani cena ropy nad 100 dolarů nevyvolává příliš velké inflační tlaky, a nepředstavuje tak nebezpečí pro hospodářský růst jednotlivých zemí.

Relativně nízká inflace, která následovala po takto zvýšené ceně ropy a komodit, je pravděpodobně dána tím, že se změnily metodiky výpočtu inflace, a je otázkou, zda odpovídají skutečnosti. (K měření inflace viz https://www.finmag.cz/clanek/9197/.)

V předchozím století dosáhla ropa vrcholu na 38 dolarech za barel v roce 1980, což v cenách z roku 2008 znamenalo 108 dolarů. Tato „meta“ však byla překonána právě v roce 2008, kdy ropa vyskočila až na 148 dolarů za barel. Tak výrazný vzestup cen komodit se ukázal jako bublina, která ale začala splaskávat tak rychle, jak narostla.

V současné době existují technologie, které budou v následujících letech nahrazovat ropu. Kartel OPEC se také nedokáže shodnout na objemech těžby a jednotlivé země své těžební kvóty nedodržují. Kartel si taktéž uvědomuje, že existují alternativy, které začnou ropu v nejbližších letech postupně nahrazovat, a jednotlivé země chtějí svou ropu prodat „za každou cenu“.

Ropu by mohly nahradit různé potravinářské komodity, které hrají nejvýznamější a nejcitelnější roli v našich spotřebních koších. Takovou budoucnost věští i známý investor a obhájce komodit Jim Rogers, který nám doporučuje, abychom studovali zemědělství.

Pád dolaru

Ke vzestupu cen komodit přispěla rovněž korekce dolaru, který vůči euru oslabil na hodnoty až 1,6 dolaru za euro. V současné době za euro získáte už jen 1,3 dolaru. Důvodem, proč euro nedokázalo udržet svůj triumf vůči dolaru, je obrovský pád evropských ekonomik, které postihla recese, v některých případech (Irsko, Španělsko) i mnohem hlubší, než do jaké upadly Spojené státy.

Fed však na rozdíl od ECB začal tisknout peníze a odkupovat vládní dluh. Na trh tak americká centrální banka vypustila přes 2 biliony dolarů, které ekonomika postupně vstřebává.

Kdyby si něco podobného dovolila naše centrální banka a z důvodu údajné hrozby deflace vytiskla jenom 0,5 bilionu korun, zbavili bychom se sice nemalé části státního dluhu, ovšem na druhou stranu by propukla taková panika, že by nastal pád koruny a naši zemi by navštívil fenomén hyperinflace. Spojené státy si však takový „luxus“ mohou dovolit, protože téměř polovina mezinárodních obchodů se uskutečňuje v americké měně.

Přemíra dolarů se však na inflaci musí projevit a dle mnoha odborníků je pravděpodobné, že inflace bude atakovat, anebo spíše i překoná dvojciferné hodnoty. Na vysokou inflaci si budou obtížně zvykat i firmy, a tudíž hrozí rozsáhlá vlna bankrotů. To znamená, že podobná situace jako v 70. letech je nejenom reálná, ale může mít i bolestivější průběh. Pevně doufám, že se tento scénář nenaplní, protože naše západní životní úroveň by s jistotou utrpěla a sociální nerovnost by se prohloubila ještě více.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (13)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo