Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pojišťovny vydělávají na „šrotovném“

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
25. 5. 2009

Šrotovné se stalo osvědčeným lákadlem na klienty. Nejdřív šlo o označení státní dotace za sešrotování starého auta při nákupu nového. Velmi záhy si toto slovo oblíbili novináři a především obchodníci.

Pojišťovny vydělávají na „šrotovném“

Nejdřív přišlo „šrotovné“ na výpočetní techniku a vysloužilé kuchyňské spotřebiče – no dobrá, to se ještě dá pochopit. Nyní se však šrotovné používá téměř všude.

Cestovní kancelář láká: „sešrotujte své plány na dovolenou u rybníka a jeďte s námi k moři“. Zdravotnická klinika zve pacienty na sešrotování „ojetých“ částí lidského těla a získání „šrotovného“ za převrtání plomby, vytrhnutí zubu nebo odsátí tuku. České hospody hlásí: „přijďte se k nám sešrotovat, dostanete turka zdarma.“. 

V tichosti však nejvíce „šrotují“ pojišťovny. Ty již dříve přišly se šrotovným v podobě takzvané konverze starých pojistných smluv. Nejvíce na konverzi před lety vydělala Česká pojišťovna, která nahradila desítky tisíc starých smluv kapitálového životního pojištění s vysokým úročením novými smlouvami bez garancí a zveřejněných poplatků.

Konverze, nahrazení starých smluv novými, však probíhá i dnes u dalších pojišťoven. Nové pojištění je prý flexibilnější a nabízí větší možnosti připojištění. Vše je navíc podpořeno šrotovným v podobě různých prémií a slev pro ty, co starou smlouvu vypoví a nahradí novou. Bez souhlasu klienta totiž pojišťovny nemohou samy vypovědět životní pojištění a zbavit se pojistných smluv, které pro ně už nejsou výhodné. Zakazuje jim to zákon o pojistné smlouvě.

Dejme si proto pozor na podobné nabídky pojišťoven, které lákají k nahrazení starého pojištění novým. Mnohdy dříve sjednaná pojištění poskytují levnější pojistnou ochranu a vyšší garantované úroky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo