Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nekonečný Trend

František Mašek
František Mašek
29. 6. 2009

Zdá se, že podvádět, zejména v souvislosti s kuponovou privatizací, není v Česku tak špatný kšeft. Řada případů „tunelování“ fondů či privatizovaných akciových společností, pokud se jimi policie a další orgány činné v trestním řízení vůbec zabývaly, je již totiž promlčena. Pokud se některé z nich nakonec přece jen dostaly před soud, zpravidla se táhnou víc, než pověstné Lovosice.

Nekonečný Trend

Kolik let trvalo, než byli odsouzeni aktéři kauzy vytunelovaných CS fondů! Zlí jazykové přitom tvrdí, že zdaleka ne všichni. O mnoho lepší to není ani v jiném mediálně známém případu - tunelů v Investičních fondech Trend a Mercia. Bude to u údajných podvodů v bývalých harvardských fondech lepší?

Vyznat se propletenci transakcí, které měly zakrýt podvody, či abychom zachovali presumpci neviny přinejmenším hodně netransparentní operace, není snadné. Dlouhá doba, po kterou byly tyto ostře sledované kauzy šetřeny, by snad ale měla být zárukou, že je vše v pořádku.

Tak tomu ale často bohužel není, čemuž nasvědčuje i postup pražského Vrchního soudu v kauze Investičního fondu Trend v minulém týdnu. Co senát tohoto soudu projednával a k jakému výsledku dospěl, ovšem Finmagu mluvčí soudu odmítl říci. Jednání bylo totiž neveřejné, bez žalobce a obžalovaných a jejich právníků a ti tedy musí být s rozhodnutím soudu seznámeni jako první. Pak přijde řada na média a veřejnost.

Kdo to zaplatí?

Fakt, že v tak mediálně známé kauze soud jednal za zavřenými dveřmi, nasvědčuje podle jednoho z oslovených právníků faktu, že se objevila procesní chyba. Kauza Trendu, která skončila po letech šetření u Krajského soudu v Hradci Králové vyhlášením odsuzujících rozsudků, se tak zřejmě vrací zpět. Možná až na začátek. Kdy tedy padne definitivní rozsudek, je hvězdách.

Podobné kauzy jsou i díky vlekoucímu se vyšetřování a soudům pro leckoho historií. Desítky tisíc akcionářů Trendu a Mercie, potažmo více než čtvrt milionů občanů, kteří vlastní akcie Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci, se již nejspíš smířili s tím, že toho asi moc nedostanou. A chtějí proto alespoň tresty pro ty, kteří vše zavinili. Ty by měly ostatně výchovný účinek i na další zločince. Zatím to vypadá, že jim dáváme naopak často najevo, že překračovat zákon se vlastně vyplácí. Stále v koutku duše možná naivně doufám, že budu v případě IF Trendu a harvardských fondů příjemně překvapen.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo