Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Monty Python a Podílový Fond

Aleš Tůma
Aleš Tůma
17. 7. 2009

Alfa označuje skutečný sen každého investora - výnos bez rizika. Přesněji řečeno dodatečný výnos nad rámec toho, který by odpovídal riziku příslušného trhu. (V řeči statistických modelů je to konstanta v regresní rovnici popisující vztah výnosů investice, například fondu, k výnosům nějakého srovnávacího indexu.)

Monty Python a Podílový Fond

Alfa je skutečně jakousi modlou. Mnoho investičních manažerů si věří natolik, že ji dali do názvu svého fondu. O jejich úspěších či neúspěších se pak můžeme dočíst i na populárním finančním serveru Seeking Alpha.

O možnosti, resp. nemožnosti překonání trhu už samozřejmě byly popsány hory papíru. A další hory ještě popsány budou - vzhledem ke snaze najít investice, které se nevypaří hned při další finanční krizi.

Jak uvádí Roger Ibbotson, profesor financí z Yale, běžné podílové fondy mají historicky alfu zápornou, naopak hedgefondy a fondy hedgefondů kladnou.

A jak jsou na tom české akciové fondy? Těch korunových s alespoň pětiletou historií (pokrývající současnou krizi a větší část předcházejícího boomu) je jen zhruba tucet. To jistě není velký reprezentativní soubor, ze kterého by se daly vyvozovat veliké závěry.

Potvrzuje se ale starý známý fakt – kdo je jeden rok hvězdou, v dalších letech propadá do průměru až podprůměru. Pokus najít mezi nimi alespoň jeden, který by byl delší dobu významně nadprůměrný selhává, a to při pohledu na absolutní výnosy i na výnosy vztažené k riziku. Mnoho prostoru k hledání alfy tu tedy nezbývá.

Její nepřítomnost samozřejmě není chybou – lepší "nudný", ale snadno dosažitelný tržní výnos, než neúspěšná snaha o hledání nadvýnosu, navrch s poplatky. Fondy s pasivními výsledky by se ovšem neměly tvářit jako aktivně spravované...

Podtrženo a sečteno, při hledání Svatého grálu je třeba dát si pozor, abychom nedopadli podobně, úspěšně jako rytíři, kteří jej hledali ve slavném filmu britské komediální skupiny Monty Python. A ještě jedno doporučení na závěr: občas je dobré namísto alfy hledat spíše zenový klid.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo