Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Novou firmu snadno a rychle

František Mašek
František Mašek
23. 7. 2009

Průměrná doba na založení firmy se u nás zkrátila z někdejších tří měsíců na 30-40 dnů, ve srovnání s řadou vyspělých zemí je to však stále hodně. Založit novou společnost je tedy v Česku ve srovnání s řadou jiných zemí dál komplikované – budoucí podnikatel musí komunikovat s devíti úřady, vyplnit 21 různých dokumentů a zadat 600 údajů. Podle Světové banky, která porovnávala obtížnost založení firmy ve 181 zemích, tak obsadilo Česko 86. místo.

Novou firmu snadno a rychle

Kdo spěchá, může využít některou ze dvou možností, jak tento proces urychlit. Podobně jako v jiných zemích, také v Česku si je možné koupit některou z ready-made firem (jde o firmy účelově založené kvůli prodeji jiným zájemcům), nebo využít server www.ZalozFirmu.cz a založit společnost přes internet.

Způsob, jak využít služeb tohoto ojedinělého serveru, je jednoduchý. Budoucí podnikatel zadá veškeré údaje do připraveného registračního formuláře. Nemusí tedy komunikovat s úřady nebo zprostředkovateli (právníky, případně dalšími osobami), vše je navíc bezplatné. Hradí přitom pouze zákonem vyžadované výdaje, které činí podle složitosti případu od 10-11 tisíc korun výše.

Veškeré administrativní náležitostí vyřídí provozovatel serveru. Zatím je takto možné založit jen společnost s ručením omezeným. Do konce roku ale bude podle autora a provozovatele serveru Petra Čížka možné web využít i k získání živnostenského oprávnění, založení občanského sdružení a posléze také akciové společnosti.

Ve srovnání s běžnými náklady tak nový majitel firmy ušetří asi 60-85 %. Registrace firmy trvá v průměru 14 pracovních dnů. Jak bude ve skutečnosti dlouhá, závisí na struktuře společnosti a na tom, jak rychle připraví podklady nutné k jejímu založení.

Portál byl spuštěn v loňském roce, od ledna jeho majitel, který má právnické vzdělání, spolupracuje s Českou spořitelnou. Ta nabízí nově založeným firmám firemní účty, což je jedna ze zásadních podmínek nutná pro registraci společnosti. Klient si teoreticky může vybrat i účet jiné banky, musí ovšem počítat s tím, že podobný krok registraci firmy kvůli zákonu o boji proti praní špinavých peněz prodlužuje.

Služby portálu zatím využilo přes 200 společností, které tak podle Čížka ušetřily kolem pěti milionů korun. Každý měsíc se na serveru registrují desítky dalších firem. Rychlé založení firmy může být i cestou, jak v ČR pomoci snížit nezaměstnanost. Část nezaměstnaných totiž řeší svou aktuální situaci tím, že založí vlastní firmu a začnou sami podnikat. Jistě pak uvítají, pokud to půjde co nejrychleji a bez asistence úředního šimla.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo