Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč má Dow Jones přes 9000

Investicniweb.cz
Investicniweb.cz
24. 7. 2009

Index amerických akcií Dow Jones se ve čtvrtek dostal nad 9000 bodů, což je hodnota, kterou investoři spatřili na svých monitorech naposledy na začátku letošního ledna. Co vytáhlo americké akcie tak rychle nahoru?

Proč má Dow Jones přes 9000

1/ Výsledková překvapení

Vlna překvapivých hospodářské výsledků firem za druhé čtvrtletí „chodí“ od společností ze všech odvětvích ekonomiky. Hospodářské výsledky ve více než 70 procentech překonávají očekávaní analytiků. (pozn.: v rámci indexu S&P500).

2/ Lepší makro

Předstihové makroekonomické ukazatele, jako jsou například prodeje stávajících domů a nové žádosti podporu v nezaměstnanosti, ukazují na zlepšení ekonomické situace v USA.

3/ Technika pomohla

Současný silný růst má „technické kořeny“. Technické analýzy burzovní grafů ukazuje na to, že byly pokořeny důležité úrovně tzv. rezistence, po jejíchž překonání museli spekulanti na pokles zavírat své sázky.

4/ Skvělí Goldmani

Skvělé hospodářské výsledky Goldman Sachs na začátku tohoto týdne vrhly velmi pozitivní pohled na všechny finanční instituce.

5/ Peníze ze "sidelines"

Růst je podpořen reálnými nákupy. Nejde jen o zavírání tzv. krátkých pozic (spekulací na pokles). Peníze, které doposud byly mimo trh a čekaly na svoji příležitost, putují v posledních dnech zpátky na trh. Jedná se především o peníze velkých hráčů, jako jsou podílové nebo hedgové fondy.

6/ Kreditní marže míří dolů

Kreditní marže (spready) se dostaly v USA ale také v Evropě na nejnižší úrovně za posledních deset měsíců. Laicky řečeno, investoři se již nebojí tolik riskovat.

7/ Záchranné balíčky zabírají

Řada firem již „ucítila“ peníze z vládních záchranných balíčků, které jim pomohly stabilizovat hospodaření. Čínský ekonomický stimul také nepřímo pomáhá americkým firmám.

8/ Cyklické akcie v hledáčku investorů

Dobrým znamením je rotace investorů z bezpečných odvětví do rizikovějších, které však umí ve svůj prospěch využít změnu v rámci ekonomického cyklu. Investoři věří, že brzy přijde konjunktura. Pozn.: O akcie Microsoft, Wall Mart nebo Coca-Cola „nikdo nestojí“ a peníze putují do oceláren US Steel nebo výrobce hliníku Alcoa.

9/ Psychologie

Tolik předpovídaná korekce nepřišla, a proto má hodně investorů pocit, že jim může „ujet vlak“, a proto vstupují na trh. Investoři také často dají na názory známých burzovních analytiků, jako je například Joseph Cohen, Brian Webery nebo investiční guru Jim Cramer, kteří v posledních týdnech předpověděli další růst.

Převzato z Investicniweb.cz. Foto: Profimedia.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Investicniweb.cz

Investicniweb.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo