Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co nás čeká a nemine

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
3. 8. 2009

Jaké jsou vyhlídky zemí Evropské unie na budoucí ekonomický vývoj? Je to opravdu všechno tak špatné, jak se všude povídá? Podívejme se, co bude ohrožovat budoucí Evropu.

Co nás čeká a nemine

Stárnutí populace

Prvním a jedním z nejvážnějších problémů je stárnutí populace. Vyvolává značné tlaky na současný sociální a zdravotní systém. Se zvyšujícím se průměrným věkem a věkem dožití zažijí státní poklady kvůli zdravotnickým a sociálním systémům nemalé otřesy. Spoluúčast pacientů bude nadále růst  a pravděpodobně se stane skutečností to, že nejlepší zdravotní péče bude moci být poskytnuta pouze lidem, kteří si to budou moci dovolit.

Méně pracujících také znamená, že se vyprodukuje méně výrobků a služeb, což pravděpodobně povede k zastavení či zcela mírnému růstu HDP. Slovensko na tom bude údajně nejhůř, protože bude mít nejvyšší průměrný věk v celé EU.

V souvislosti s tím Evropa musí vyřešit otázky týkající se migrace. Evropa bez mladých lidí fungovat nedokáže, na druhou stranu zde vznikají sociální a kulturní hrozby, které se dneska projevují ve větší míře například ve Francii.

Já se domnívám, že cesta k řešení by mohla spočívat v navrácení tradičního pohledu na rodinu. Zatímco v minulosti to fungovalo tak, že rodiče měli často své děti jako „investici“, která jim zajistila solidní životní úroveň ve staří, dnes můžeme často narazit na to, že si nemálo mladých lidí půjčuje své peníze právě od svých rodičů v důchodovém věku.

Jak to celé financovat?

Jak to ale celé financovat? Jedna cesta je v dalším zvyšování zdanění. Další cesta je pravicová v podobě zachování současné daňové zátěže s tím, že si člověku přenechá větší odpovědnost za svůj život.

Současné volby do Evropského parlamentu navíc ukázaly, že levicové tendence, které začaly v Evropě platit na počátku 70. let, postupně doznívají. Za těchto třicet let došlo k zpomalení hospodářského růstu společně se zvyšováním daňové zátěže. Zatímco v minulosti evropské země doháněly Spojené státy, v posledních 20 letech Spojené státy svůj náskok mírně zvyšují.

Výjimkou byla Velká Británie, která si svojí „socializaci“ zažila po druhé světové válce, což vedlo k rozsáhlé krizi na konci 70. let. Byl čas na změnu a vláda  Margaret Tchatcherové změnila směr. Současné volby do EP ukazují, že občané EU levicovým vládám moc šancí nedávají.

Uvidíme, jak se EU a potažmo celá Evropa dokáže s těmito hrozbami poprat. Já doufám, že období socializace společnosti je už za námi a lidé budou přebírat stále větší zodpovědnost za své životy.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo