Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akciové trhy a americká nezaměstnanost

Investicniweb.cz
Investicniweb.cz
3. 8. 2009

Americká nezaměstnanost má podle americké centrální banky FED dosáhnout svého maxima v roce 2010. Právě na to poukazuje mnoho ekonomů, když se snaží krotit současný optimismus ohledně růstu akciových trhů. Historie však dává důvody pro to, stát se býkem.

Akciové trhy a americká nezaměstnanost

Nezaměstnanost je typicky zpožděný ukazatel a prognózy ohledně dalšího vývoje se vytvářejí extrapolací historických dat. V praxi to znamená, že pokud dojde k rychlejší změně trendu, i extrapolace do budoucna dosáhne vyšších hodnot. A platí to i naopak. Pokud se zpomalí míra, s jakou nezaměstnanost roste, klesnou i temné předpovědi na příznivější hodnoty.

Jako dobrý příklad tohoto modelu slouží předpověď mezinárodního měnového fondu (MMF) pro vývoj americké ekonomiky v roce 2009. V dubnu 2009 na základě velmi špatných dat z prvního čtvrtletí snížil MMF předpoklad růstu amerického hospodářství  v roce 2010 z 1,6% na 0%. V červencovém reportu však došlo opět k jeho zvýšení, a to na 0,8%.

Stejně tak americká centrální banka opravila prognózu nezaměstnanosti. Vrcholu by měla dosáhnout na konci letošního roku a v roce 2010 bychom se měli dočkat pozvolného poklesu.

Ze všech výhledů a jejich změn jsou však investoři stále stejně nejistí. Současné recese trvá již 19 měsíců a je nejdelší v poválečné historii. Každé úterý americký trh práce odkryje karty a investoři hledí na další várku čísel, která jim může napovědět, v jaké fázi ekonomického cyklu se nacházíme: pokračující a nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Srovnání nejdelších krizí v poválečné historii

Obě předchozí nejdelší recese trvaly 18 měsíců, a to v letech 1973-1975 a 1981-1982. Při srovnání údajů z trhu práce se objeví světlo na konci tunelu.

Při recesi v letech 1973- 1975 (viz první graf vpravo) dosáhl trh svého dna v říjnu roku 1974, což bylo 7 měsíců před tím, než nezaměstnanost dosáhla svého vrcholu a 4 měsíce před datem, ke kterému Národní úřad pro ekonomický výzkum ohlásil konec recese. Dále 4 měsíce před maximem pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti a 3 měsíce před maximem nových žádostí.  Index S&P přidal ze svých minim 49%, když nezaměstnanost byla na svém vrcholu a celá růstová rally za dva roky přinesla nárůst indexu o 73%.

V letech 1981-1982 tomu bylo podobně (druhý graf vpravo). Trh dosáhl svého dna v srpnu 1982, o tři měsíce předstihl maximální míru nezaměstnanosti, datum Národního úřadu o konci recese a vrchol pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. O dva měsíce později pak vystoupaly na své maximální hodnoty počty nových žádostí.  Index S&P500 přidal 40% než začala klesat nezaměstnanost a celkem 70% za rok trvající rally.

Míra korekcí, tedy opětovných poklesů akciových trhů, byla v obou případech následující: dva poklesy o 14%, další o 8% a 5%.

Současný stav

Při pohledu na grafy je zřejmé, že indikátor, který nejdříve dosáhl vrcholu, jsou nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Na základě zpožděných ukazatelů z trhu práce v tuto chvíli nikdo neví, kdy dosáhne nezaměstnanost maxima. Panuje ale shoda, že by to mohlo být na začátku příštího roku. FED dokonce svoji prognózu posunul na konec roku 2009. Národní úřad bude schopen identifikovat konec recese se zhruba ročním zpožděním.

Současná situace a fakta jsou nadějná (třetí graf). Pokračující žádosti o podporu dosáhly pravděpodobně (!) vrcholu na konci června, trh se odrazil ode dna v březnu a klíčový ukazatel, nové žádosti o podporu, zaznamenal maximální hodnotu také v březnu a to na hodnotě 675 tisíc. Minulý týden to bylo 584 tisíc žádostí, přičemž číslo nad 400 tisíc je považováno stále za známku recese.

Část zlepšení mají na svědomí sezónní vlivy, ale když k tomu přidáme lepší výsledky firem, lepší než očekávané makroekonomické ukazatele, dává to dohromady důvody pro pokračování tohoto pozitivního trendu.

Kdo bude mít pravdu?

Minulé recese přinesly ještě silnější rally, než jakou jsme zažili do teď, a příležitostí k výhodným nákupům po ozdravném poklesu moc nebylo. Ačkoliv mezi odborníky převládá názor, že na podzim se trhy otočí a čeká nás další, dlouhý medvědí trh k novým minimům, srovnání vývoje indexu S&P500 a žádostí o podporu je dalším argumentem, proč by zelené výhonky oživení nemusely uschnout, ale mají naopak naději rozvést.

Zdroj: thestreet.com. Psáno pro www.investicniweb.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Investicniweb.cz

Investicniweb.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo