Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Význam trosečníků v ekonomické vědě

Aleš Tůma
Aleš Tůma
14. 8. 2009

Robinson má na stránkách ekonomické literatury oproti jiným literárním postavám skutečně výsadní postavení. Ekonomové svoje poznatky rádi vysvětlují na zjednodušených modelech. A tím nejzákladnějším je právě člověk jednající úplně sám, mimo společnost.

Význam trosečníků v ekonomické vědě

I na pustém ostrově totiž platí základní zákony, jako například ten, že zdroje jsou vzácné (i když politici rádi tvrdí, že "zdroje jsou") a je nutné volit mezi různými možnostmi jejich použití.

Slavného trosečníka si vzal na pomoc například významný rakouský ekonom 19. století Eugen von Böhm-Bawerk. Ve svém díle Positive Theorie des Kapitales z roku 1889 popisuje vztah mezi úsporami a investicemi na příkladu Robinsona, který se živí sběrem ovoce. Aby nezůstal nadosmrti vegetariánem, potřebuje luk a šípy. Jenže výroba zbraní mu zabere čas, musí proto nasbírat nějaké ovoce do zásoby, které jej po tuto dobu uživí. Jinak řečeno, aby mohl investovat do kapitálu a s jeho pomocí zvýšit svůj blahobyt, musí nejdříve spořit.

Ekonomové samozřejmě (většinou) nejsou sadisté, takže Robinsonovi povolují i společnost Pátka. Na jejich spolupráci vysvětlují takzvaný zákon absolutní a komparativní výhody. Pokud je Crusoe šikovnější v lovu a Pátek ve sběru ovoce, logicky se každý zaměří na to, v čem je nejlepší. Ale i když je domorodec šikovnější ve všem, specializace se vyplatí. Pátek se jednoduše bude věnovat tomu, v čem má největší náskok, tj. komparativní výhodu. Na vzájemném obchodu pak vydělají oba.

Robinsona najdeme i v takových nepřekonatelných perlách, jako jsou díla Karla Marxe. Wikipedia pak odkazuje na článek vydaný v časopise "Feministická Ekonomie." Jeho autorka svým mužským kolegům vyčítá, že jejich modely přehlížejí "prvek dominance a vykořisťování" ve vztahu obou ostrovanů. To, že v robinsonovském příkladu chybí žena, prý svědčí o tom, že naše kultura nedostatečně uznává roli žen v hospodářství. Citovaný článek ovšem (naštěstí) není volně ke stažení, takže jej nemůžeme citovat obšírněji.

A k čemu jsou vlastně všechny ty hříčky s Robinsonem dobré? Zvlášť v současné situaci ukazuje každý pohled do novin, že ekonomické nesmysly mají tuhý kořínek. Je proto pořád potřeba vysvětlovat na jednoduchých příkladech základní principy, jako je právě zmiňovaná výhodnost specializace a mezinárodního obchodu nebo vztah úspor a investic. Chudák Crusoe si tak neodpočine ani po 300 letech od svého stvoření.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo