Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nezaměstnanost: dochází i na Pražáky

František Mašek
František Mašek
15. 9. 2009

Zemědělci a myslivci se prý o práci strachovat nemusejí, opačně jsou na tom ti, kteří pracují v oboru ubytování a stravování. Překvapivě si prý výrazněji pohorší Pražané.

Nezaměstnanost: dochází i na Pražáky

Meziroční pokles české ekonomiky byl ve 2. čtvrtletí hlubší než původně očekávaných 4,9 %. Podle upřesněných dat Českého statistického úřadu totiž dosáhl 5,5 %. Porovnáváme-li ale výkon české ekonomiky za jednotlivá čtvrtletí, v tom druhém si mírně polepšila, a to o 0,1 %. Míra nezaměstnanosti přesto opět stoupla a podle Ministerstva práce a sociálních věcí dosáhla 8,5 %. Index trhu práce, který připravuje na základě názorů reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR společnost Manpower, ukazuje, že počet lidí bez práce má i nadále růst.

Tzv. čistý index trhu práce firmy Manpower, která se dlouhodobě zabývá podobným výzkumem v 35 zemích, proti sobě staví zaměstnavatele, kteří budou potřebovat více a naopak méně pracovních sil. Za 4. čtvrtletí index v případě Česka vykazuje hodnotu -4 %. Zatímco 87 % zaměstnavatelů nečeká proti předchozímu čtvrtletí žádnou podstatnou změnu, 7 % z nich hodlá počet zaměstnanců snižovat a jen 3 % zvyšovat.

Oživuje zpracovatelský průmysl?

V žádném z deseti sledovaných odvětví nemá počet zaměstnanců růst. Sedm z nich bude podle indexu firmy Manpower dokonce propouštět víc než ve stávajícím čtvrtletí.

Nejlépe jsou na tom zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, kde má být dosavadní počet zaměstnanců zachován. Nejhůře naopak odvětví ubytování a stravování, které má přijít o 15 % zaměstnanců. V dopravě, skladování a logistice se má jejich počet snížit o 11 %.

Ve zpracovatelském průmyslu má sice úbytek zaměstnanců ve 4. čtvrtletí činit další dvě procenta, je to však mnohem méně než 7 % ve třetím čtvrtletí. Víc by se mělo naopak propouštět v sektoru finance, pojišťovnictví a služby podnikům (4 %) a ve stavebnictví (6 %), které ovšem ovlivňují sezónní vlivy.

Pro pořádek dodejme, že počet zaměstnaných ve státní správě, zdravotnictví, vzdělávání a kultuře má klesnout o procento, ve firmách těžících nerostné suroviny o tři procenta, ve velkoobchodě a maloobchodě o čtyři procenta. Odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody očekává tříprocentní pokles zaměstnanosti.

Zatímco v Čechách a na Moravě by měl zmíněný index v posledních třech měsících roku oslabit o čtyři procenta, v Praze o nečekaně vysokých sedm procent. Propouštět se tedy zřejmě chystají i větší firmy, sídlící v české metropoli.

Nadějné naopak je očekávané zpomalené poklesu počtu zaměstnaných v sousedním Německu. Propad čistého indexu trhu práce by měl z 2 % ve třetím čtvrtletí zpomalit na 1 % ve čtvrtletí čtvrtém. Trh práce přitom na vývoj ekonomiky zpravidla reaguje s určitým posunem. I kdyby tedy začaly jednotlivé ekonomiky růst (podle některých odhadů má česká proti západoevropským asi půlroční zpoždění) na zlepšení na trhu práce si ještě nejspíš počkáme.

Nedostupné profese

Ekonomická recese sice přinesla vyšší míru nezaměstnanosti, některé profese přesto dál představují „nedostatkové zboží“. V ČR jsou to podle firmy Manpower řemeslníci (elektrikáři, zámečníci a truhláři), což souvisí s likvidací učňovského školství, dále technici, obchodní zástupci, šéfkuchaři a kuchaři, řidiči, mechanici, lékaři, IT pracovníci, a nově projektoví manažeři a manažeři.

Recese tedy nahrává většímu zájmu o profese jako je třeba obchodní zástupce, projektový manažer či manažer. Řada firem totiž logicky klade stále větší důraz na prodej svých výrobků a na kvalitní řízení jako takové.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo