Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nobelova cena za vizi

Martin Vlnas
Martin Vlnas
9. 10. 2009

Podle oficiálních stránek Nobelovy ceny mu medaile s vynálezcem dynamitu a třemi objímajícími se naháči náleží za „jeho pozoruhodné úsilí posílit mezinárodní diplomacii a kooperaci mezi národy.“ Obama přitom v Bílém domě netrůní ani rok, prezidentskou přísahu totiž složil teprve 20. ledna 2009. „Jde o jasný signál, že chceme propagovat totéž, co 44. americký prezident„, vysvětlil překvapenému světu předseda výboru Thorbjörn Jagland.

Nobelova cena za vizi

Jenže co vlastně Barack propaguje? Jakými udatnými činy se mu podařilo získat pozornost novelistů?

Vždyť i Michael Jackson, který byl také mezi nominovanými, pro lidstvo a kooperaci reálně vykonal mnohem více než na mezinárodním poli neostřílený holobrádek s vizí. Ta je sice jasná a krásná, taková však byla i snaha stoupenců appeasementu. Jak dopadla, víme.

Vyzdvihovaná touha být se všemi za dobře, potřásat pravicí a na potkání rozdávat restartovací tlačítka totiž funguje přesně a jen do té doby, dokud si na "slepou bábu" chce hrát i druhá strana. Co ale udělá Barack, až si Putin s Medveděvem usmyslí, že Sovětský svaz nakonec nebyl úplně špatný projekt, nebo až iránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi dojde trpělivost s jeho židovskými sourozenci? Ví bůh…

Rusko, Írán ale i Severní Korea nebo Somálci. Ti všichni si moc dobře uvědomují, která bije. Cítí šanci a jsou připraveni ji využít. Zatím se s Barackem fotí a cpou dobrotami. Zatím. Ruská média ale už nyní troubí do světa komentáře hlásající, že odstoupení od protijaderného deštníku je jasným vítězstvím kremelské diplomacie, základem, na němž je možné vystavět nové velké Rusko.

Kdo se mu postaví? Moskevské vize už nás přeci několikrát přesvědčily, že dokážou (byť krátkodobě) rozbít na padrť jakýkoliv úsměv. I ten pečlivě pěstovaný. A co Čína, Afghánistán a Pákistán? Dnes se objevila zpráva, že Obama je připraven nabídnout Talibanu smír a podíl na moci. Co přijde zítra?

Cesta do pekla byla vždy dlážděna těmi nejlepšími úmysly.

Nezbývá nám než doufat, že se americký prezident zařadí po bok laureátů uvedených v upoutávce k tomuto článku.Mezi držiteli Nobelovy ceny míru ale najdeme i Yassera Arafata, Kim Dea-junga a Henryho Kissingera.I ti však museli pro svoje ocenění něco dokázat. Ještě nikdy nikdo nedostal Nobelovu medaili za to, že měl dobrý nápad.

Aung San Suu Kyi, Desmond Tutu nebo Albert Schweitzer také v mládí snili o lepším světě. Na rozdíl od Baracka se jim však uznání dostalo, až když svůj sen přivedli k životu – realizovali ho.

„Obama má Nobelovu cenu za mír. Myslím, že v sexuálním životě bychom to nazvali předčasným vyvrcholením… a je to vždy tak trochu trapné,“ vystihl vše podstatné na Twitteru Miloš Čermák.

Ať si americký prezident hlásá o tom, že potřebujeme změnu, co chce, první, co by se mělo změnit, jsou ti, kteří cenu udělují…

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo