Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řešení pro Čínu?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
9. 11. 2009

Pavel Kohout spatřuje v rozhodnutích čínské vlády praktiky, které by zemi jednou mohly přivést na pokraj kolapsu. Může Čína současnou úvěrovou expanzi zvládnout, nebo se jedná o značně nebezpečné počínaní? Je současný ekonomický růst Číny dlouhodobě udržitelný?

Řešení pro Čínu?

Krize udeřila na celý svět. Nevyhnula se ani „Říši středu“, kde zasáhla především exportéry, jimž stlačila ceny výrobků prakticky na roveň výrobních nákladů. Spousta čínských továren tak byla nucena zavírat nebo propouštět. Desetitisíce sezonních dělníku se muselo vrátit zpět do svých vesnic, kde se věnují nízké zisky přinášejícímu zemědělství.

Čína nechtěla postiženým firmám dále přitěžovat. Jüan, který je vázán na americkou měnu, se proto žádné zásadní revalvace nedočkal, a to i přesto, že dolar rekordně oslaboval vůči většině ostatních světových měn. Čínští plánovači se tím pravděpodobně chtěli vyhnout deflaci, která by mohla vést k dalšímu omezování exportu a paradoxně i spotřeby (většina lidí je totiž toho názoru, že silnější jüan zvyšuje spotřebu).

Jedinou možností, jak zachovat směnný poměr mezi dolarem a jüanem, a zabránit tak poklesu HDP, bylo a je tisknutí. Tisknutí peněz. A to ve velkém!

Čína lepší Albánie

Otázkou je, zdali si to Čína může dovolit. Soudě podle hospodářských dat, ano. A to i přesto, že se stále jedná o rozvojovou zemi s příjmem okolo šesti tisíc dolarů na hlavu. Tamější HDP totiž neustále utěšeně narůstá, a země tak brzy překoná, nebo již překonala, nejchudší zemi v Evropě – Albánii.

Objevují se však zprávy, že Čína své údaje o růstu HDP falšuje, a nelze jim tedy přikládat zásadní váhu. To samé však lze v posledních dvou dekádách tvrdit i o měření inflace a dokonce i růstu HDP ve Spojených státech. „ Investoři poznají, že čísla o růstu hrubého domácího produktu USA nebyla tak dobrá, jak zprvu mysleli. Nespoléhal bych se na tyto údaje, protože se dají zmanipulovat,“ prohlásil nedávno známý investor Marc Faber.

Neudržitelná expanze

I přes výše popsané skutečnosti je potřeba dodat, že podobná úvěrová expanze je dlouhodobě neudržitelná. Čínští soudruzi si tak musí rozmyslet, zdali je pro ně důležitější růst stabilní, nebo jen dočasný založený na steroidech jménem peníze. Váhy se totiž mohou otočit velice snadno. Pokud se jüan stane nadhodnoceným, mohl by Čínu potkat stejný osud jako Argentinu nebo pobaltské země.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo