Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Komu dluží Amerika?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
14. 11. 2009
 5 409

Odpověď mnohé překvapí. Všichni „vědí“, že americký dluh financuje především Čína. Ve skutečnosti je největším věřitelem Spojených států... federální vláda a vládní agentury! Ve vlastnictví federálních úřadů je celkem 43 procent federálního dluhu (alespoň k březnu 2009 podle posledních dostupných údajů.)

Komu dluží Amerika?

Jak je možné, že vláda dluží sama sobě? Snadno: obrovské rezervy má například agentura Social Security Administration, která spravuje rezervy průběžného penzijního systému. Jen samotný fond OASI (Old-Age and Survivors Insurance) měl koncem roku 2008 rezervy v hodnotě přes 2200 miliard dolarů. Mimochodem, Česká správa sociálního zabezpečení žádný podobný rezervní fond nemá.

Zdroj: US Treasury Dept., Bureau of Economic Analysis
Údaje v miliardách USD

Jedna federální kapsa tedy dluží jiné federální kapse. Skutečný čistý dluh federální vlády tedy dosahuje hodnoty „jen“ asi 45 procent HDP. I to je hodně, ale co by za to dala většina evropských zemí. Dále je asi 4,7 % federálního dluhu v držení státních vlád a municipalit, kde jsou opět z větší části v majetku penzijních fondů (fondů, které jsou řízeny vládami a municipalitami.) Federální kapsa tedy dluží vládním kapsám na nižší úrovni státní hierarchie.

Bezmála 23 % dluhu vlastní fyzické a právnické osoby na území USA. Zde dominují opět fondy (penzijní a podílové), ale značné procento je přímo v držení domácností.

Necelá třetina federálního dluhu je v zahraničí. Z celkového objemu připadá na Čínu včetně Hong Kongu jen asi 7,6 %. To je dost, Čína je důležitým věřitelem Ameriky, ale ani ne největším, ani nepostradatelným. Kdyby Čína přestala kupovat americké dluhopisy, poněkud by vzrostly úrokové sazby, ale nic zvláštního by se nestalo. Laikové se často ptají, co kdyby Čína najednou chtěla své půjčky splatit zpět? To nejde, v emisních podmínkách každého dluhopisu je přesně stanoven splátkový kalendář, který je závazný pro obě strany a nelze jej měnit.

Pro srovnání – jaká je struktura vlastnictví českého vládního dluhu? Banky a podílové fondy vlastní 37 % dluhopisů vydaných českým ministerstvem financí. Pojišťovny a penzijní fondy vlastní dalších 25 %. Asi 2,5 % vládních dluhopisů vlastní Česká národní banka, 2,2 % samotná vláda, 1,5 % nefinanční podniky a jen asi procento české domácnosti. Zbytek vlastní převážně různí zahraniční investoři.

České ministerstvo financí se nyní snaží zvýšit podíl domácností na vlastnictví státního dluhu prostřednictvím připravovaných emisí „retailových“ dluhopisů. O nich možná někdy příště.

Poznámka: Karibské daňové ráje, Švýcarsko, Lucembursko a z velké části Británie pouze americké dluhopisy deponují v bankách v rámci své jurisdikce. Ve skutečnost je vlastní různí soukromí investoři, které z důvodu bankovního tajemství nelze pochopitelně identifikovat. V případě Ruska se naopak jedná z drtivé většiny o majetek Státního fondu ropných rezerv.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo