Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Škodlivé dotace

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
23. 11. 2009

O dotacích toho bylo na serveru Finmag napsáno skutečně hodně. Rozhodl jsem se proto vytvořit žebříček jejich absurdity. Při jeho tvorbě jsem nezohledňoval pouze míru pokřivení trhu ale i chování privilegovaných skupin, které mohou tyto dotace dostávat.

Škodlivé dotace

6. Dotace na zateplení

Zateplete si dům, dostanete štědrý příspěvek. Jak lákavé! Současný systém je bohužel natolik složitý, že na dotaci dosáhlo jen minimum zájemců. Úpravy navíc musí provést jedna z „odborných“ (čti vybraných) firem, které si tak mohou libovolně diktovat cenu svých služeb. V důsledku proto většina peněz končí v kapsách stavebních firem, zatímco samotní občané využívající tyto dotace si příliš nepomohou.

5. Dotace na solární energii

Díky nejvyšším výkupním cenám solární energie se z České republiky stalo místo plné solárních spekulantů, kteří očekávají návrat svých investic během několika let a to ještě téměř bez rizika.

Naštěstí byla schválena novela zákona, která povede od roku 2011 k výraznému snížení regulovaných cen v řádu desítek procent. Návratnost investic se tak prodlouží a z vidiny rychle vydělaných peněz se stane pouhá utopie. Vždyť je nelogické, aby měla Česka republika více slunečních elektráren než třeba Řecko.

4. Evropské fondy

Nejdříve je potřeba peníze vydělat. Pak se musejí poslat do Evropské unie. Ta následně „rodičovsky“ schválí, za co je můžeme utratit. Většinu koláče si navíc ukrajují různé neziskové organizace, které by v normálním tržním prostředí vůbec neexistovaly.

3. Státní dotace na zemědělství

Na zemědělské dotace v České republice putuje z našich kapes více jak 36 miliard korun. Díky tomuto je zemědělství nejen méně produktivní, ale i plné neschopných lidí, kteří vylévají mléko na polích a při každém poklesu ceny vyrážejí s prosíkem za státem.

2. Šrotovné

Ničení věcí zkrátka k bohatství nevede. Spojené státy v rámci šrotového vydají za každý automobil prodaný nad plán 24 tisíc dolarů (asi 430 tisíc korun). Zjistila to analýza motoristické webové stránky Edmunds.com. Vládní příspěvek na jeden vůz sice činil v průměru jen 4 tisíce dolarů, na druhou stranu by téměř čtyři pětiny prodaných automobilů našly nového majitele i bez šrotovného.

1. Dotace na elektromobily

První místo získává čerstvý nobelista, prezident Barack Obama. Skomírající americkou ekonomiku se totiž rozhodl podpořit opravdu „vynikajícím“ opatřením: „Vynalezl“ dotaci 5500 dolarů, kterou získá ten, kdo si zakoupí auto na elektrický pohon. Akce není nijak omezena. Každý si proto může takových aut pořídit, kolik se mu zachce. Většina z vás si pravděpodobně myslí, že jde o chvályhodný záměr. Proč se tedy umístila na prvním místě?

Obamova skvělá dotace nevedla k ničemu jinému než k masivnímu zvýšení poptávky po elektrických golfových vozících. I takový elektrický vozík, který můžete pořídit již za 8 tisíc dolarů, je totiž možné považovat za plnohodnotný elektromobil. Stačí k tomu několik jednoduchých úprav. Američtí daňoví poplatníci tak ze své kapsy zhusta podporují hrstku specializovaných výrobců této luxusní nezbytnosti.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo