Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řecká finanční tragédie

Pavel Kohout
Pavel Kohout
4. 12. 2009

V roce 2008 činil dluh této země 99 procent hrubého domácího produktu. Evropská komise odhaduje, že v roce 2011 dluh vzroste až na 135 procent HDP, pokud vláda nebude drasticky škrtat v rozpočtu. Existuje nebezpečí, že finanční trhy nebudou ochotny kupovat další řecké dluhopisy.

Řecká finanční tragédie

Po přijetí eura se Řecku dlouho dařilo. Hospodářský růst kolísal v rozmezí 3,5 až 5 procent – hovoříme o letech 1999-2007. Nezaměstnanost klesala. „Během posledních dvou let se řecké vládě podařilo zařídit dramatický obrat k lepšímu v tom smyslu, že svoji rozpočtovou nerovnováhu dostala do blízkosti evropského průměru,“ pochvaloval si ekonom Kenneth Matziorinis ze společnosti Hellas Capital ještě v roce 2007.

Proč se řecké ekonomice tak dařilo – a proč je nyní na pokraji úpadku?

Protože ekonomiku dlouho poháněla masivní úvěrová expanze, která následovala po přijetí eura. Objem úvěrů se nafukoval tempem málokdy pomalejším než 15 procent ročně.

Pak řecká ekonomika praskla jako přefouknutý balónek.

Zdroj: ECB

Tolik fakta. Komentářů se tentokrát zdržím.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo