Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kde si založit podnikatelský účet?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
14. 12. 2009

Pro své potřeby jsem se rozhodl založit si podnikatelské účty u nejvýznamnějších bank. V tomto článku se vám pokusím předat své dojmy a zkušenosti. Vynechávám při tom hodnocení jednotlivých zaměstnanců bank, které by mohlo být příliš subjektivní. Obecně však můžu říci, že všichni pracovníci se chovali velmi mile a vše do detailů vysvětlili. Ve svém hodnocení tak zohledňuji pouze podmínky spojené se založením podnikatelského účtu, jeho náročnost, poplatky a administrativu.

Kde si založit podnikatelský účet?

mBank: 1-

Založení účtu v mBank proběhlo nejrychleji ze všech ústavů. Můj společník, který si chtěl u mBank rovněž založit vlastní účet, nepotřeboval ani živnostenský list – mladá pracovnice mBank si ho sama vyhledala v systému. Co je nutné připomenout a zdůraznit, jsou nulové poplatky za vedení účtu. V tomto ohledu nemá mBank téměř žádnou konkurenci.

Aktivace účtu byla také velmi jednoduchá. Minus udílím za nedůstojné prostředí pro založení účtu. Většina poboček či spíše stánků mBank je v obchodních centrech, kde je hluk a spoustou lidí kolem.

Česká spořitelna: 3–4

Nejhorší hodnocení v tomto případě dostává Česká spořitelna. Založení podnikatelského účtu je nejen velmi drahé, co se týče poplatků, ale i složité a v případě technických problémů značně zdlouhavé.

K založení účtu jsme si se společníkem vybrali pravděpodobně tu nejhorší pobočku, tu, která se nachází v obchodním centru Nový Smíchov. Pobočka byla přecpaná a bylo nutné vytrpět si dlouhých 40 minut čekání. Pak přišel první problém s dokumenty potřebnými k založení účtu. Okopírovaný živnostenský list nám v České spořitelně na rozdíl od mBank vzít nechtěli (i přesto, že nás měli uvedeny v systému). Celou čekací proceduru jsme tak museli absolvovat ještě jednou.

Další problém nastal s disponentem. Po založení účtu v ČS přijdou majiteli přístupové informace a disponenta si musí přidat. V mém případě však došlo při přidávání k nějaké systémové chybě.

Na servisní lince banky, kam jsem zatelefonoval, mi sice přislíbili problém řešit, k nápravě však nedošlo. Zavolala mi dokonce i moje bankéřka. I ona přislíbila nápravu. Opět se však nic neměnilo. Přidání disponenta nebylo možné i nadále. Tuto skutečnost jsem bohužel nemohl své bankéřce sdělit, protože mi – a to považuji za naprosto nedůstojné – volala ze skrytého čísla, čímž zamezila jakékoliv další komunikaci.

Komerční banka: 2-

Založení účtu u Komerční banky proběhlo bez čekání. Co se nám však nezamlouvalo, byly nerovné podmínky při založení účtu. Podnikatelům-stávajícím klientům banka nabízí horší podmínky než podnikatelům-novým klientům, bez ohledu na to, zda v této bance máte založený například osobní účet. Vždy jsem si myslel, že cílem společností je péče o své staré zákazníky. V případě KB to nejspíše neplatí.

Používání účtu pokládám za jedno z nejsložitějších. Je totiž potřeba nainstalovat certifikát a k tomu potřebujete kód, který vám banka pošle na mobilní telefon. Chápu, že chce Komerční banka sázet na bezpečnost. Já se však domnívám, že zabezpečení by nemělo být nikdy na úkor jednoduchosti.

K účtu jsme zdarma dostali i jeden osobní účet. Tento účet však v žádném případě nevyužijeme a je nám tedy spíše na obtíž.

ČSOB: 2

Založení účtu u ČSOB se dá srovnat s návštěvou kadeřníka nebo zubaře. Je totiž potřeba se objednat. To se nám nikde jinde nestalo. Po dotazu nám bylo sděleno, že zakládání účtů většinou na pobočkách dělá jenom jeden člověk. Založení účtu samotné následně proběhlo bez problémů a není mu co vytknout.

Raiffeisenbank: 1-

Založení podnikatelského účtu v Raiffeisenbank bylo velmi pohodlné. Čekání na pobočce u obchodního centra Nový Smíchov je minimální.

Zajímavé je, že založení účtu s kartou je levnější než bez karty. Jedna minus jsem však nucen udělit za nesmyslně nastavené poplatky. Banka vám tak doslova vnutí kartu, protože účet s kartou a internetbankingem je levnější než založení klasického podnikatelského účtu bez karty. Pokud se vám poplatky platit nechtějí, stačí dosahovat určitého obratu. V tomto případě vám banka zaplatí ještě směšnou částku, kterou nabídne věnovat na charitu.

Jaké jsou Vaše zkušenosti se zakládáním podnikatelských účtu v těchto bankách? Jak byste je ohodnotili vy?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo