Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko jako předskokan

František Mašek
František Mašek
21. 2. 2008

Slovensko, které žilo po rozpadu federace poněkud ve stínu ČR, nabralo v posledních letech na obrátkách. Platí to o mnohem vyšším tempu růstu ekonomiky, ale i o řešení ošemetných otázek.

Slovensko jako předskokan
Víte, co mají společné penzijní reforma, úhrada poplatků u lékaře, sloučení dozoru nad finančním trhem a plánované přijetí eura? Ve všech vyjmenovaných případech působí Slováci jako“předskokan“ Čechů, kteří  nejspíš  z opatrnosti nebo možná i promyšleně čekají,  jak  druhá část bývalé federace vyřeší problémy, jimiž se budou muset dříve nebo později rovněž zabývat.

Aktuální příklad představuje euro, které by Slovensko rádo přijalo již příští rok. V případě ČR dosud nebyl přesný termín, kdy by měla nahradit korunu jednotná evropská měna, stanoven.

Teoreticky to Česká republika může - i při splnění některých podmínek, které jsou s přijetím eura spojeny – stihnout ještě v roce 2012. Reálnější je posun tohoto termínu o rok později, tedy na rok 2013. Ani ten ovšem není ani zdaleka  jistý. Tím spíše, že česká vláda zatím s ohledem na deficit veřejných rozpočtů i další problémy žádný přesný termín nestanovila.

Přijetí eura má kromě nesporných výhod i své zápory. Obavy jsou hlavně z toho, že se země vzdává nezávislé měnové politiky, což může ztížit její boj s inflací a přinést tak řadu potíží. Zejména pokud může mít nový člen eurozóny problémy s veřejnými financemi. Nehodlá z tohoto pohledu Slovensko přijmout euro předčasně?

„Jde o politické rozhodnutí. Slováci se po rozdělení společného státu a vzniku slovenské koruny příliš nesžili s myšlenkou, že musí čelit měnovému riziku. I proto se jí nejspíš snaží co nejdříve zbavit,“ řekl serveru Finmag Tomáš Holub z ČNB. Domnívá se nicméně, že v případě Slovenska jde o racionální rozhodnutí.

Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer zase připomíná, že pro přijetí do eurozóny, o kterém rozhoduje Rada EU, bude rozhodující plnění stanovených kritérií. Pro malé ekonomiky, jako je ta slovenská, by mělo být zavedení jednotné evropské měny výhodou. Mohou mít ale větší problémy s případnou volatilitou finančních trhů.

Slovensko se ovšem na druhé straně dobře vyrovnalo s rušením některých výrobních podniků a velký podíl průmyslu tvoří moderní automobilky. Což mu může pomoci. „Až čas však ukáže, nakolik bylo rozhodnutí přijmout poměrně rychle euro moudré. Pokud by tomu tak bylo, může nám to pak být líto,“ dodal Niedermayer.

Zdaleka nejde jen o euro. Kromě předpokládaného vstupu do eurozóny nás totiž předběhlo  Slovensko také v případě sloučení dozoru nad finančním trhem nebo penzijní reformy. Část expertů poukazuje na určitá specifika českého trhu, připouští ovšem, že není důvod, proč se postupem našich sousedů alespoň trochu neinspirovat.

Dokáže tedy Česko využít toho, že získalo při řešení závažných problémů jakéhosi předskokana a vyvaruje se některých problémů?

Bude zajímavé sledovat, jak dopadne nedávné zavedení poplatků u lékaře, od něhož na Slovensku po vítězství levice ve volbách nakonec odstoupili.

Řada Čechů by se přitom nyní nejspíš naopak ráda inspirovala jiným krokem našich sousedů, a to přímou volbou prezidenta. Snad k tomu, navzdory proklamovaným, ale i skutečným specifikům obou zemí či národů, o nichž s oblibou hovoří někteří politici, skutečně dojde a čeští občané nebudou nakonec touto změnou zklamáni.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo