Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Sedm let pro Hálka

František Mašek
František Mašek
19. 8. 2008

Po CS Fondech padly (zatím první) tresty za další mediálně známý „tunel“, a to investičních fondů Trend a Mercia. Obě kauzy mají něco společného: obavy, zda se akcionáři těchto původně kuponových fondů někdy dočkají majetku, a spekulace o tom, zda nemá v této kauze před soudem stát i někdo další.

Sedm let pro Hálka
Devět let vyšetřování, více než dva a půl roku probíhající soud, škoda kolem 1,4 miliard korun – tak lze stručně shrnout dosavadní průběh kauzy investičních fondů Trend a Mercia. Její první dějství v pondělí 19. srpna symbolicky ukončil Krajský soud v Hradci Králové, který zatím nepravomocně označil za viníky deset z jedenácti obžalovaných. Ti by měli uhradit vyčíslenou škodu včetně úroků.

Nejvíc, a to sedm let nepodmíněně, dostal bývalý šéf představenstva obou fondů Miroslav Hálek, který ale, podobně jako další odsouzení, vinu odmítá. Protože šlo o rozsudek první instance, většina z nich se proti rozsudku odvolala. Hálek si zatím vzal čas na rozmyšlenou.

Očekávaný ortel


Rozsudek, který se týká řady transakcí s akciemi tehdejšího SPT Telecom, Elektráren Opatovice a některých dalších likvidních titulů a také například akcií obchodního domu Kotva, který fondy držely, asi těžko někoho překvapil. Všeobecně se očekával, otázkou byla výše trestů.

IF Trend založili v době kuponové privatizace hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. Poté ho získala Hálkova Královéhradecká brokerská. Z fondu a z IF Mercia pak zmizely zmiňované akcie.

Podobně jako v případě CS fondů vzbuzuje záležitost řadu otázek. Konkurzní správce Vítězslav Hálek (není příbuzný s exšéfem Trendu Miroslavem Hálkem) podal v této kauze trestní oznámení i na Kocába a Kratochvíla, kteří se měli podle jeho názoru na tomto tunelování podílet. Policie je ale jako neodůvodněné odložila. Otázkou zůstává morální zodpovědnost obou hudebníků za to, co se v Trendu stalo.

Dění v tomto fondu provází i sebevražda vyšetřovatele Blahoslava Kavky v roce 2000, rezignace hradeckého žalobce Vladislava Kusaly, ale i stížnosti na údajně zinscenovaný konkurz na IF Trend, vyhlášený v roce 2000, a na konkurzní správce. Někteří minoritní akcionáři si stěžují, že rozhodně nesledují jejich zájem a že při konkurzním řízení mohlo docházet k podvodům.

Kotva na podzim?


Samostatnou kapitolu tvoří soudní spor o akcie Kotvy. Společnost Forminster Enterprises Limited (FEL), která se měla podílet na jejich vytunelování, tvrdí, že se Hálek a čtyři další osoby dopustily podvodu a někteří z nich dokonce padělání listin. FEL uvádí, že jí Hálek přes své firmy před lety prodal 56 % akcií Kotvy.

Ten naopak argumentuje tím, že šlo o půjčku, což dokládá jinými listinami či důkazy. Městský soud v Praze by měl možná již na podzim rozhodnout, které z předložených dokumentů jsou pravé a které padělek, a vyvodit z toho důsledky.

Foto: Profimedia.cz
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo