Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Strach má velké oči

Světlana Rysková
Světlana Rysková
19. 9. 2008

Zazvoní u vašich dveří, představí se jako exekutorská firma a hned se hrnou dál. Než se vzpamatujete z šoku, z bytu zmizí televize, mikrovlnka i kolo. A to největší leknutí vás teprve čeká, když zjistíte, že nešlo o skutečného exekutora.

Strach má velké oči

Česká televize nedávno upozornila na množící se případy, kdy domácnosti navštěvují osoby vydávající se za exekutory. Exekuce není jistě nic příjemného, ale rozhodně bychom z ní neměli mít takový strach, aby nám bránila logicky uvažovat a nechat se okrást.

Exekuci nemohou provádět žádné firmy, tedy právnické osoby, ale pouze exekutoři – fyzické osoby, které jsou zapsány v seznamu exekutorů. Pokud u vašich dveří zazvoní člověk, který se představí jako zástupce exekutorské firmy, můžete před ním dveře klidně zabouchnout a vůbec se s ním nebavit. Je to buď podvodník, nebo může jít o vymahače pohledávky, který si myslí, že se snáz domůže jejího zaplacení, když se bude vydávat za exekutora.

Před skutečným exekutorem byste však dveře zabouchnout neměli, ostatně by vám to nebylo ani nic platné. Pokud se prokáže služebním a občanským průkazem a řádným dokumentem, který ho opravňuje k exekuci, pak nezbývá než mu vyhovět.

Může si totiž jinak vynutit přístup do vašeho bytu i násilím, přizvat na pomoc zámečníka a policii. Jakýkoli útok na něj může být klasifikovaný jako útok na veřejného činitele a podle zákona potrestán. Exekutor nemusí přijít sám, může si s sebou přivést pomocníky.Ručí však za ně i za všechno, co dělají jeho jménem. 

Lidé se také často mylně domnívají, že exekuci lze provést pouze na základě soudního rozhodnutí. Jistě, takzvaným exekučním titulem je vykonatelné soudní rozhodnutí a dlužník o něm většinou ví. Může to ale být i vykonatelný rozhodčí nález, notářský zápis obsahující svolení k exekuci nebo exekutorský zápis - možná jste takový dokument sami podepsali a už jste na to zapomněli. Podkladem pro exekuci může být i vykonatelné rozhodnutí orgánu státní správy a územní samosprávy.

Peněžní prostředky mají přednost

Někdy se může stát, že exekuce proběhne, aniž byste jí byli přítomni. Nemám tím na mysli případy, kdy si exekutor zjedná přístup do vašeho bytu v době vaší nepřítomnosti, na což má právo, takže skrývat se se svými dluhy u známých na venkově vám nepomůže.

Mám tím na mysli výkon exekuce jiným způsobem, než zabavením a prodejem movitého (případně nemovitého) majetku. Jde o to, že ve prospěch věřitele mohou být zabaveny i vaše peníze na běžném či spořicím účtu, termínovaném nebo jiném vkladu a pozor - také úpory u stavební spořitelny.

Exekuce se vztahuje i na váš příjem, respektive může být zabavena jeho část, dále na finanční odměny, důchod a dokonce i na sociální dávky, kromě příspěvku na bydlení a dávky sociální pomoci v hmotné nouzi. Zabavit finanční prostředky je pro exekutora mnohem rychlejší a pohodlnější, protože se nemusí s nikým přetahovat o televizor nebo pračku.

Možná si v tuto chvíli řeknete, že to je všechno hezké, ale vám se nic podobného stát nemůže, protože všechny své závazky plníte a dluhy nemáte. Jenže život přináší nečekané situace, kdy se můžete stát obětí exekuce zcela nevinně. Stává se to v případě, kdy exekutor jde po movitém majetku dlužníka a u vašich dveří zazvoní proto, že tam má dlužník své trvalé bydliště.

Nemusí to být jen váš nezdárný synek nebo dcerka, kteří si někde půjčili a nemají na splátky. Ostatně za ty je nejlépe jejich dluhy na místě raději zaplatit, pokud na to máte, a pak si to s nimi případně vyřídit ručně.


Může to postihnout i nevinného

Mnohem horší je, když exekutor začne váš majetek sepisovat kvůli dluhům někoho cizího. Může to být například nájemce, kterému jste váš byt kdysi pronajímali a neprozřetelně mu dovolili přihlásit se na vaší adrese k trvalému bydlišti, případně příbuzný, který tam byl před lety trvale hlášen. I když se tito výtečníci už odstěhovali, mají vaši adresu stále v občanském průkazu a jejich věřitelé tedy exekutora pošlou k vám.

Před neoprávněnou exekucí je obrana přetěžká a každá rada drahá. Můžete se samozřejmě snažit exekutora přesvědčit, že zabavované předměty nepatří dlužníkovi, ale museli byste to prokázat na místě a rychle. Pokud nemáte paragony nebo jiné doklady, je šance minimální.

Jediné, co v tu chvíli můžete udělat, je přivolání svědků a vynucení zápisu, že jste exekutora na pravý stav věci upozornili. Pak se musíte rychle vydat k soudu a podat tam vylučovací žalobu. V té je třeba uvést, co přesně vám bylo neoprávněně zabaveno, a prokázat, že se jedná o vaše vlastnictví.

Pokud soud nestačí vylučovací žalobu projednat dřív, než budou vaše věci z exekuce rozprodány v dražbě, máte smůlu. I kdyby vám dal zpětně soudce za pravdu, můžete získat už jen výtěžek z dražebního prodeje, a ten bývá mnohem nižší než hodnota zabaveného majetku. Potom už nezbývá, než se domáhat soudně náhrady škody.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo