Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Začátek konce EU?

Luděk Zdražil
Luděk Zdražil
21. 10. 2008

Události, které nyní hýbou celým světem, budou jistě předmětem řady historických hodnocení a analýz. Zkusme však zauvažovat nad tím, co přinese či přináší tzv. ekonomická krize do budoucna.

Začátek konce EU?

Otázka: Vznikla by myšlenka Evropské unie, pokud by neexistovaly USA jako bezesporu pozitivně ekonomický a bezesporu diskutabilní společensko-politický vzor? Domnívám se, že nikoliv.

Bez existence USA by nikoho nenapadlo, aby se Evropa homogenizovala, aby Finové přijímali jinakost Italů či Francouzů a naopak (o Britech ani nemluvě). Byť to „evropští“ politikové popírají, tak stírání nefyzických hranic a sdílení či „násilná“ nivelizace ekonomických, právních a sociálních rozdílů mezi jednotlivými státy a národy tuto homogenizaci přináší, bez ohledu na různost kultur, tradic a historických zkušeností jednotlivých národů.

Nyní se tento vzor, tato fata morgána, ideový motor a americký sen, který svým způsobem váhavě snila Evropa, rozpadá. Evropská unie si nestačila vybudovat dostatečně silný, odolný a stabilní systém, který by již bez amerického vzoru samostatně fungoval.

Evropa nestačila dozrát. Vyrobili jsme si obrovský úřad v Bruselu, tušíme, jaké by měly být evropské okurky, a stačili jsme si zaregistrovat špekáčky, ale ekonomické, právní a společenské normy (a normy chování) jsme v Evropě nestačili vybudovat.

Politikové čtyř nejsilnějších evropských států neváhali dokonce využít argumentů finanční krize k tomu, aby ukázali, jak si představují dodržování rozpočtové disciplíny ve svých státech, pokud jim atmosféra a volební preference v jejich zemi velí otočit kormidlem.

O překot přijímaná a nekoordinovaná prohlášení o garancích státu vůči vkladům byly jen dalším důkazem toho, že politika typu „bližší košile než kabát“ je v Evropě doma (zejména když teče do bot).

Dalším symptomem, který se zdá být již nyní na evropské scéně rozpoznatelný, je spontánní ochota evropských politiků „napříč politickým spektrem“ převzít odpovědnost (a moc) nad ekonomickou svobodou a zodpovědností občanů.

Bohužel situace v USA tento jejich postup do jisté míry legitimizuje a politikové (politické strany, politické kliky, lobbistické skupiny, šedé eminence, kriminální živly a střelci) jsou připraveni se tohoto úkolu zhostit a postarat se o nás.

Sečteno a podtrženo: ztráta vzoru, nestabilní systém a politická realita nás mohou přivést zpět k národním měnám, nezávislým ekonomikám jednotlivých států a různým tempům rozvoje na základě hodnot a priorit, které si prosadí voliči v té které zemi.

Fyzické hranice snad už nikdo stavět nebude, úředníky z Bruselu můžeme poslat zase domů smysluplně pracovat a Němce budeme moci pozvat na tvarůžky či utopence do českých hospod. Možná to nebude tak špatný výsledek finanční krize.

Autor je čtenář Finmag.cz. Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Luděk Zdražil

Luděk Zdražil

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo