Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Obamův staronový úděl

Aleš Tůma
Aleš Tůma
5. 11. 2008

Jaký bude za rok rozdíl mezi Zimbabwe a USA? Žádný – obě země budou mít černošského prezidenta a hyperinflaci.

Obamův staronový úděl

Tento vtip nalezený kdesi na internetu neuvádím s nějakým rasistickým podtextem. Právě naopak, jestliže rasismus chápeme jako rozlišování lidí na základě barvy pleti, pak vítězství Baracka Obamy je projevem rasismu. Jisté části jeho sympatizantů zřejmě nezáleží na tom, co skutečně prosazuje, hlavně že USA konečně budou mít afroamerického prezidenta.

První část "proroctví" z úvodu se naplňuje. A co ta druhá? Fed se snaží za každou cenu odvrátit údajně hrozící novou Velkou Depresi tím, že stále více povoluje kohoutky měnové politiky. Banky jsou zatím opatrné, ubraly plyn a sedí na větších rezervách (i když celkový objem úvěrů neklesá, takže skutečně nejde o "credit crunch" v pravém slova smyslu). Co až se přestanou bát a všechnu novou "likviditu" napumpují do ekonomiky? Bude Fed umět včas znovu šlápnout na brzdy?

Peter Schiff, jeden z analytiků, kteří správně předpověděli splasknutí realitní bubliny, má celkem chmurnou předpověď: inflace v USA v blízké budoucnosti dramaticky zrychlí na řádově desítky procent. A jaká bude reakce Obamovy administrativy? Sáhne po léčbě příznaků a zavede cenové regulace, které povedou k nedostatkům a třeba až k občanským nepokojům.Nezbývá než doufat, že tahle předpověď je přehnaná.

Ale i pokud se tento krajní scénář nenaplní, zřejmě nás čekají zajímavé věci.
Obama se nechal slyšet, že by chtěl "bohatství více rozprostřít." Podle jeho představy je patrně bohatství něco jako máslo... stačí nadojit, utlouct, a rovnoměrně namazat.

Kromě rozšíření sociálních programů a masivních výdajů s cílem stimulovat ekonomiku podporuje například i pozastavení exekucí nemovitostí zatížených špatnými hypotékami. Nebo třeba daňové úlevy pro firmy, které "vytvářejí pracovní místa pro Američany" –  asi v souladu s dávno vyvrácenými merkantilistickými bludy o tom, že peníze je třeba držet doma.

V předvolební kampani Obama mluvil o tom, jak státní dotace zvýhodňují obří farmy na úkor malých zemědělců. Přitom byl v roce 2005 jedním ze senátorů, kteří vyzývali prezidenta Bushe, aby odmítl snížení dotací v rámci WTO. Zároveň ale chce rozvojové země, ničené i západními dotacemi bohatým zemědělcům, "podporovat" vyšší rozvojovou pomocí.

Malá exkurze do historie: v běžné populaci i mezi ekonomy je hojně rozšířený mýtus, že Velká Deprese byla způsobena tím, že stát dal pod heslem "laissez-faire" od problémů ruce pryč. Opak je ale pravdou. Byl to právě Rooseveltův "New Deal," co výrazně přispělo k délce a závažnosti Deprese.

Strýček Sam dělal všechno možné – od snahy udržet mzdy uměle vysoko přes ničení zemědělské úrody (!) ve snaze zabránit propadu cen, k fašizoidní kartelizaci celých odvětví.

Navrch ještě zavedl nechvalně proslulý Smoot-Hawleyho sazebník, který výrazně zvýšil cla a vyvolal tak sérii odvetných opatření, která drasticky omezila mezinárodní obchod.

Pokud se Obama, kterého voliči vidí málem jako mesiáše, pokusí realizovat nějaký "New New Deal," zřejmě se máme na co těšit. (Což samozřejmě ani v nejmenším neznamená, že s McCainem bychom si nějak výrazně pomohli...)

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo