Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Může být v USA socialistická ekonomika?

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
11. 12. 2008

V návalu nápadů, jak přestát dnešní recesi a těžkou ekonomickou krizi v USA, zašli nejdál tvůrci falešného, ale velmi čtivého vydání deníku New York Times.

Může být v USA socialistická ekonomika?

Navrhli radikální obnovu sociálního hospodářství a vůbec celého sociálního systému a žádají, aby největší ekonomická mocnost přijala socialistický model hospodaření a sounáležitosti ve společnosti.

Organizace The Yes Man rozdala v New Yorku a Los Angeles i dalších velkých městech falešné vydání deníku New York Times s datem 4. července 2009 (den, kdy Američané slaví výročí nezávislosti) v 1,2milionovém nákladu. V listu popsali program „mírné“ socialistické revoluce ve Spojených státech. Vydání bylo během chvíle rozebráno.

Program radikální proměny společnosti směrem k lepším socialistickým zítřkům lze najít i na stránkách www.nytimes-se.com s tím, že některé články sem napsali skuteční spolupracovníci uznávaného deníku New York Times. Stránky však momentálně nefungují a jsou častým terčem útoků ze strany hackerů (fanoušci filmu Zeitgeist si můžou dosadit vládu).

Na zmíněném webu je prezentován také článek, jehož autoři volají po tom, aby se Spojené státy nejenom vzdaly globalizace a členství ve Světové obchodní organizaci (WTO), ale i liberálních ideálů ve prospěch svobodného pohybu zboží, kapitálu, pracovní síly a také jakési ohrady protekcionismu vůči určitým asijským zemím. Budoucnost USA vidí v důslednější spolupráci s EU.

Podle stupně izolace a arogance by mohla stávající podoba Států silně připomínat Sovětský svaz, nebo dokonce Německo za dob Adolfa Hitlera. Autoři navrhují stanovit maximální strop pro mzdy, které by nesměly být vyšší než 182 000 dolarů, nebo zakázat veškeré obchodování s finančními deriváty, jež údajně vytvářely falešné bohatství, protože na jeden vlastní dolar bylo emitováno až 50 falešných.

Monopolu by autoři bránili nejlépe formou regulace. Program taktéž předpokládá zrušení velkých obchodních center, jejichž úlohu by měla nahrazovat jednotlivá menší střediska.

Nový systém popsali jako ekonomickou diktaturu, ve které střední třída vládne nad veškerým ekonomickým děním. Ekonomické myšlenky ohledně budoucnosti jsou prý nejbližší ekonomii Lyndona LaRouche, velkého odpůrce globalizace. Pro zlepšení životního prostředí se předpokládá využívání alternativních zdrojů energie, především sluneční a větrné energie. Města by měla být soustředěna do center, zatímco soukromé budovy v okolí by měly být navráceny do rukou farmářů.

Nová americká civilizace by z ekonomického pohledu měla vypadat jako společenství měst střední velikosti, kde se lidé nemusí hodiny vracet z práce – všechno by mělo být podstatně jednodušší. Tam, kde je domek, je i práce, do které by se jezdilo na mopedu, na kole, anebo dokonce chodilo pěšky.

Koncept obnovy Ameriky, jak poznamenal ruský analytik Maxim Kalašnikov, by se mohl chápat jako určitý druh recese, na které se tvůrci „vezou“, a to kvůli nelehké situaci ve Spojených státech, které mají v současné době více než 10 milionů nezaměstnaných (nejvíce za posledních 15 let). Miliony lidí ztratili své spoření, přišli o peníze, jež investovali do akcií nebo nemovitostí. Tento stav vedl k radikalizaci názorů a ke vzniku určitých skupin ultraradikálních ekonomů.

Na recesi tak došlo nejen v ekonomice USA, ale i v případě tvůrců falešného New York Times. Bravo!

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo