Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nová sezona zkracování

Pavel Kohout
Pavel Kohout
14. 10. 2007

Ještě nedávno byl český trh připraven na růst úrokových sazeb. Střadatelé se těšili na lepší zhodnocení termínových vkladů. Naopak zájemci o nákup bydlení se strachovali, že budou dražší hypotéky. Nyní se zdá, že nastává nová „sezona zkracování“.

Nová sezona zkracování
Zatímco česká ekonomika vypadala ještě začátkem letošního léta jako prostředí, kde růst sazeb je logickou a jedinou možnou variantou, začátkem podzimu, se situace změnila.

Příčinu změny nehledejme doma, nýbrž v zahraničí. Primárně v USA, kde krize hypoték poskytovaných nejnižším příjmovým skupinám způsobila takové obavy o osud ekonomiky, že Federální rezervní systém (centrální banka Spojených států - pozn. red.) musel snížit sazby hned o půl procentního bodu.

To se nestává příliš často. A protože Amerika příští rok zřejmě půjde buď do recese, anebo přinejmenším do výrazného zpomalení růstu, sezona zkracování za Atlantikem je jistá.

Evropa je na tom v bledě modrém téměř stejně. Ačkoli v roce 2008 růst ekonomiky EU patrně převýší americký růst - poprvé od roku 2001 - Evropané nejsou šťastni z přílišného posilování eura.

V poslední době přicházejí takřka denně zprávy o snížených odhadech růstu v evropských ekonomikách. Německo poroste jen asi o 1,6 procenta namísto původně očekávaných 2,5 procenta. Francie je na tom podobně. Dynamika růstu úvěrů, zejména hypotečních, signalizuje brzké oslabení ekonomiky.

Není proto příliš překvapivé, že Evropská centrální banka ponechala na svém zasedání 4. října základní sazbu beze změny. Příští změna může být i směrem dolů.

A co Česká republika? Téměř žádný ekonomický analytik zatím nečeká brzké snižování sazeb. Ale posilující česká koruna společně s inflací, která je pod kontrolou, přinejmenším nevyžaduje další růst. Česká republika je na tom do jisté míry podobně jako EU, jenže v malém.

Kromě toho, současné složení bankovní rady spíše přeje nižším sazbám. Převládá názor, že pokud není bezpodmínečně třeba sazby zvyšovat, nemají být zvyšovány. Prozatím se tento názor v praxi osvědčoval velice dobře.

Vzhledem k vývoji mezinárodní ekonomiky je tedy vysoce pravděpodobné, že nárůst sazeb v České republice se zastaví nebo dokonce zvrátí opačným směrem.

Autor je ředitelem strategie společnosti Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo