Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Finanční průšvihy roku 2007

Pavel Kohout
Pavel Kohout
27. 12. 2007

Jako ekonom pracuji s čísly. Během roku je jich obrovské množství. Z toho jen několik je tak zajímavých, že mi utkví v paměti. Zde je pár „vítězných čísel“, která mě v roce 2007 nejvíce zaujala. Kupodivu se většina z nich točí kolem různých malérů, průšvihů a nesnází.

Finanční průšvihy roku 2007
Bronzová medaile patří České republice, která podle žebříčku časopisu The Economist zřejmě v roce 2007 zaznamená čtvrtý nejhlubší schodek státního rozpočtu na světě. Tabulku vede Egypt (odhadovaný schodek 7,5 % HDP), následuje Maďarsko (6,0 %) a Pákistán (4,6 %). Jsou to sice teprve odhady, které se mohou mýlit v desetinách procenta, ale toto pořadí se těžko změní. Dokonce i Turecko, dlouho proslulé tradičními národními specifiky svého hospodářství, má veřejné finance v lepším pořádku.

Stříbrná medaile náleží společnosti Home Credit and Finance Bank (???? ?????? ??? ?????? ????), která dosáhl prvního místa na ruském bankovním trhu v kategorii podílu špatných úvěrů. Tyto úvěry po lhůtě splatnosti, tzv. prosročka (?????????, z ruského slova ???? neboli lhůta – podobnost s jiným slovním základem na „sr“ je čistě náhodná) dosahují u HCFB podle různých statistik hodnoty mezi 13,3 až 27,6 % objemu poskytnutých úvěrů.

Ačkoli jednotlivé odhady se liší, podle všech dostupných statistik jednoznačně jde o nejvyšší podíl na ruském trhu. Druhé místo náleží bance Russkij Standart, což je společnost, která do spotřebitelských úvěrů diverzifikovala ze své původní činnosti, kterou byla (a stále je) výroba vodky.

V takovémto objemu špatných úvěrů se lehce ztratí i pokuta ve výši 600 tisíc rublů od Federální antimonopolní služby za klamavou reklamu obsahující zavádějící a neúplné informace. Efektivní úroková míra na spotřebitelských úvěrech dosahuje kolem padesáti procent per annum, což z reklam nebylo zřejmé. Je zajímavé, že v České republice jsou takové reklamy široce tolerovány.

Nicméně i tak ruský Home Credit vykazuje v roce 2007 růst zisku. Pět členů managementu této banky si rozdělilo prémie za rok 2006 v celkové hodnotě 175,8 miliardy rublů. Vítězům blahopřejeme.

Zlatá medaile připadá Evropské centrální bance za číslo 350 miliard euro. Tuto vpravdě gigantickou částku napumpovali strážci měnové a finanční stability z Frankfurtu do evropského bankovního systému, aby odvrátili krizi likvidity. Stalo se tak během jediného dne, 18. prosince 2007.

Tento „bankovní Ježíšek“ ovšem nedokázal ztlumit nervozitu na bankovních trzích. Míra úzkosti vyjádřená spreadem (rizikovou marží) tříměsíčních mezibankovních sazeb LIBOR nad tříměsíčními pokladničními poukázkami se před Vánoci držela kolem dvou procentních bodů. Začátkem roku 2007 činily rizikové marže 0,3-0,4 procentního bodu.

Během roku již ECB a další světové centrální banky pumpovaly překlenovací úvěry v řádech stovek miliard euro. Nervozita byla původně vyvolána americkou hypotéční krizí, ale nyní postihuje celý svět. Neproniknutelná složitost světového finančního systému způsobila, že původní ztráty z amerických hypoték odhadované v řádech 200-300 miliard dolarů, se zmnohonásobily. Centrální banky musejí tento požár hasit, a hasit, a znova hasit.

Takže, přátelé, žádný strach, peněz bude dost. Dost na to, aby se inflace po letech útlumu opět objevila jako vážná hrozba. Ceny potravin rostou, na chicagské burze dosáhla před Vánoci pšenice ceny 10 dolarů za bušl (1 bušl = 35,239072 litru).

Nejen Češi, ale i Američané jsou znepokojeni růstem cen základních potravin. K tématu se ještě vrátíme v našem silvestrovském kvízu.

Samozřejmě existuje nesčetné množství jiných zajímavých průšvihů, například série „padáků“ vysoce postavených šéfů na Wall Street, hluboký propad nemovitostních akcií (a nemovitostí na některých trzích), anebo třeba úvěrová krize v Kazachstánu. Zajímavý je i téměř parabolický volný pád akcií OVB, ale ten se do žebříčku nedostal, zajímá totiž jen relativně nepatrný počet lidí.


Další články Pavla Kohouta

Ptejte se nás v Poradně

Reagujte na článek

Kvalitní příspěvky budou publikovány jako komentáře k článku nebo jako samostatné články na Finmag.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo