Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: „Na mrtvé planetě nejsou zákazníci.“ Změna klimatu je hrozbou i pro byznys

14. 3. 2023
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

V názvu článku je chybička. Změna klimatu je hrozbou i pro byznys - přebývají tam tři slova "hrozbou i pro".

Nahlásit
-
28
+

Diskuze

Jj, taky znám spoustu těch co pochybují.

Já osobně ani tak nepochybuju o tom že člověk má vliv na změny klimatu. Cokoliv co je součástí přírody (a člověk, ať chce nebo nechce, je takovou součástí) má nějaký vliv na to jak se vyvíjí klima.
Pochybuju ale o tom, jak velký je onen vliv člověka, ve srovnání s dalšími vlivy, ať už pozemskými nebo vesmírnými...
A ještě víc pochybuji o tom, že je smysluplné se snažit změny klimatu omezit způsobem, kterým se o to snaží zelení aktivisté. Místo toho bych považoval za podstatně přínosnější snažit se přizpůsobit dané změně - ať už je jakákoliv...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"Lidé už nezpochybňují roli člověka ve změně klimatu, liší se ale ve svém přístupu, jak jsou ochotni se omezit a něco s tím dělat"

Ale pochybují, spousta jich pochybuje. A ti co nepochybují, ti věří. A víra do patří někam jinam, než do řízení světa.

Nahlásit

-
2
+

Problém není přímo přelidnění, ale (státní a EU) regulace výroby energie.
Podle některých teoretiků čím větší spotřeba energie, tím lépe.
Naštěstí green deal přichází až dost dlouho po průmyslové revoluci, protože kdyby panu Wattovi zakázali uhlí, moc daleko bychom se nedostali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Zásadním problémem je přelidnění planety. Kdyby nás byla, no dejme tomu, desetina, pak by mnohé problémy ubyly. Nechci být škarohlíd, a jako technik mám představu o všech možných formách energie, jejich získávání (přeměně a účinnosti této přeměny), akumulaci i nákladech na energetickou jednotku, ale bez fosilních paliv a jádra to zatím nejde, a hned tak nepůjde. Snad jedině, že bychom se vrátili o mnoho let zpět. Ale zase, tehdy se jako zdroj mechanické práce využívala hlavně lidská a zvířecí síla. Snad se nechceme vracet do otrokářské a feudální doby? To není nic proti ochraně klimatu, jen bychom si měli uvědomit naše možnosti, abychom si naivně něco nenamlouvali. Tady nejde ani tak o domácnosti a jistý tepelný komfort, protože lze uspořit mnoho, zejména zateplením budov. Problémem jsou technologie, a nejen ty primárně výrobní. Obrovské energetické nároky představují třeba náklady na přenos a skladování dat. Bojím se, že existuje tolik otázek, na které nenalézáme odpověď, že se nikdy nám nepodaří ukojit stále narůstající hlad po energii. Souvisí to totiž s vyspělostí naší civilizace a termodynamické zákony neošálíme.

Nahlásit

-
1
+

Jako první bude mrtvá Evropa.
Díky vychvalované (nejen) německé veřejné správě tu máme:
Likvidace ekonomik skrze euro.
Likvidace průmyslu a energetiky skrze green deal.
Závislost na Rusku skrze plyn, což zafinancovalo válku na Ukrajině a teď se toho draze zbavujeme, což jen dále likviduje průmysl.
(Kam šli pracovat mnozí představitelé veřejné správy po konci politické kariéry? )
Likvidace konkurenceschopnosti a inovací skrze regulace.

Ale nebojte, tohle centrální řízení z Brusele už bude konečně to správné a za 7 let se staneme vedoucí ekonomikou světa! (Vyhlášeno tuším 2007.)

Nahlásit

-
19
+

V názvu článku je chybička. Změna klimatu je hrozbou i pro byznys - přebývají tam tři slova "hrozbou i pro".

Nahlásit

-
28
+