Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Bitcoin má trabl, masu nikdy neosloví. Řekneme vám proč

23. 11. 2022
 19 661
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"Blockchain existuje již stovky let na trhu s uměním"...Ale no tak...Zde se pan Kohout tedy skutečně rozvášnil...:-) Takhle hloupě se odkopat v naprosté neznalosti technologie o které píši...Až bude jednou blockchain na trhu s uměním, nebudou se v aukcích prodávat falzifikáty historických děl! :-)) Herr versicherungsagent si zřejmě neuvědomuje, že nic jako "falešný" bitcoin neexistuje právě díky blockchainu ( narozdil od falza bankovek, známek, obrazů, zlata, a v podstatě všeho hmatatelného...)

Nahlásit
-
36
+

Diskuze

"Bitcoin nikdy nevyroste, protože je malý". Ale no tak... Proč se dnes penězi staly fiat měny? Protože jsou digitální (aby se daly dobře přenášet) a toho nebylo možné dosáhnout bez třetí strany. Až do teď. Všechno má svůj čas....

Nahlásit

-
0
+

Vy ještě nemáte Bitcoinovou VISU? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale no tak...Wrapped bitcoin na Solaně? To nemá s Bitcoinem vůbec nic společného, to je shittoken, to nelze ani přirovntat k falzu bitcoinu...To je asi jako falzum zlata, které jsme vytvářeli na táboře, když jsme malovali oblázky zlatou barvou, a pak je sbírali v potoce...:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Falešných BTC existuje hodně, jen si je každý může ověřit rychle a sám, takže je nikdo za cenu originálu neprodá... nepotřebuje k tomu drahého odborníka, ale Google. Hej, Google, co je to wrapped BTC na Solana síti? Co je BTC shit version... taky nemá hodnotu jako BTC, pošli mi ten BTC na LN peněženku, že to nejde? Tak to je padělek... Jo, jedinou aplikací v mobilu máte 100% jistotu že nedojde k padělku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vše co se stane do 15let od narození, je normální, co se stane mezi 15 - 30lety, je pokrokové a vše co se stane po 30ce je nepřirozené a špatně. Autor má určitě hodně přes 30,když vidí uživatele jen jako nerdy. Já pochybuji, že bych byl nerd... nemám ani titul. Teorie přijetí dělí lidi od nadšenců(nerdů), přes ty předčasné a pozdní masy až po opozdilce. Teď jsme někde v masách a jak se budou generace obměňovat, tak k masovému přijetí dojde. Omezené množství transakcí na 3 za sekundu problém nebude, protože masy budou využívat společností, co jim z BTC udělají číslo na jejich serveru a dají úrok na běžné/spořící účty.
Z revoluce se BTC stane to co masy chtějí, krypto banky budou regulované a zajistí stabilitu systému. Se zvyšující se tržní kapitalizací klesne volatilita a miliardáři si z BTC přestanou prohrávat. To jestli BTC nahradí FIAT se asi nestane, ale záleží na centrálních bankách a politicích. Pokud krachne utopie €, tak se Evropa dostane do stavu buď dolarizace ekonomiky a nebo BTC, když to podělá i FED. Ropa má kurz k dolaru, takže krach € bude fakt průšvih, který lidi donutí hledat alternativu. Třeba se masově uchytí i LN. V každém případě, země s obří inflací, jako je třeba Turecko, přijetí BTC zrychluje a růst hodnoty zase urychluje adopci společnostmi co mají FOMO.

Nahlásit

-
1
+

Koukám, že pan Kohout se do toho opřel.
Snad to nevzdá a bude pokračovat cestou králičí norou, aspoň aby se příště vyhnul omylům a slaměným panákům, jichž je škoda, protože některé úvahy jsou super.
https://www.algorithmic-sicav.cz/post/až-bitcoin-ovládne-svět

Nahlásit

-
0
+

A koho to zajímá? Bitcoin je prostě jedna z dalších možností, další nástroj na převod hodnoty v čase nebo prostoru. Jsou to další peníze, které mají svoje výhody a svoje nevýhody a je na každém, aby si to sám vyhodnotil. Terénní auta taky nikdy masu neosloví, protože většina lidí jezdí po silnici a nejezdí v lese. Přesto terénní auta mají svůj význam. A přijde mi zbytečné psát článek o tom, proč terénní auta nikdy masu neosloví.

Nahlásit

-
8
+

Už jse to psal i pod původním zdroje, takže ještě jednou:

"V důsledku tohoto chiliastického očekávání bitcoinisté v běžném životě vydělávají fiat měny a utrácejí fiat měny. Bitcoin není součástí sekulárního života, je střádán za účelem budoucího spasení (což omezuje likviditu, působí vysokou volatilitu a odrazuje potenciální nové zájemce.)"


Odpověď (tedy taky otázka)?: A opravdu znáte nějakého "chiliastického bitcoinistu", který rozumí tomu, jak to celé funguje a který střádá BTC pro budoucí spasení? Anebo je za tím stále ten kopírovaný narativ od "odborníků" z IDNES nebo Novinek?

---------------------

"...co když zbožňovaný Satoshi je ve skutečnosti speciální oddělení CIA, NSA nebo nějaké jiné podobné organizace?"

Odpověď: Nic se neděje. Je to jedno. Algoritmus fungování je daný a jasný. Stejně tak potřebné parametry k tomu, aby jej bylo možné jakkoliv změnit.

---------------------

"Potenciálním rizikem LN je i snížení beztak nízké likvidity bitcoinu, neboť uživatelé by museli část svých bitcoinů uložit jako kolaterál na budoucí platby."


Odpověď: Není to pravda. Bitcoin v LN kanálu není "uzavřen". Majitel s ním může dále dle libosti nakládat asi stejně jako když přehodíte peníze z jedné kapsy vašeho saka do druhé.

---------------------

"Následovat může centralizovaná měnová politika a v konečném důsledku může bitcoin být úplně zakázán, nežijme v iluzi, že bitcoinový systém může přežít bez tolerance ze strany státních úřadů."


Odpověď: Bitcoin je globální. Chápe to tedy autor tak, že všechny státy na světě se domluví a společně ho zakážou? a tento zákaz budou dodržovat? A kdo že je tady naivní? Existuje JEDINÉ nařízení, na kterém se všechny státy světa shodly a dodržují jej?

A pokud je zde nastíněn spíše zákaz v rámci jednoho státu (což je pro BTC nepodstatné), tak k tomu už došlo. Čína není malá země. A jak ten zákaz dopadl, můžete vidět na grafech např. výkonu EH/s dle zemí...

---------------------

"Bitcoin zůstane permanentně zamčený v suboptimální rovnováze. Zůstane extrémně volatilním aktivem, na němž bude občas možné trochu zbohatnout, ale i hodně zchudnout. V důsledku svých konstrukčních vlastností se nikdy nestane významnou globální měnou ani alternativou k hlavním akciovým indexům. Nepůjde o vyložené fiasko, avšak ani o velké vítězství, v něž doufají skalní přívrženci. "


Odpověď: Věšteckou kouli autora bych chtěl taky mít.

Nicméně mnohé z významných akciových titulů (včetně některých fondů jako např. ARKK) by dnes volatilitu Bitcoinu jistě záviděly.

Na začátku stížnost na pomalost BTC sítě. Pak správná připomínka, že již existuje nová technologie nad Bitcoinem - LN, která problém řeší. Zde je ale zatím prý třeba počkat jak se to vyvrbí...
...a nakonec přesvědčení, že globální úspěch se jistě nedostaví, protože --- přeci, nikdo nic dalšího v Bitcoinovém světě přeci určitě neobjeví...
Chybu v logickém uvažování bych u autora příliš nečekal. Ale co už, stalo se.
No OK, ví vil sí...

Nahlásit

-
16
+

Ten článek není naštěstí vyloženě lživý, ale je poněkud zavádějící.
Od začátku vypráví o pomalosti sítě - a já pořád čekám, jestli mu někdo řekl o lightning network.
A pak - ejhle, řekl!
Takže vlastně ta kritika pomalosti neplatí na malé částky. (A propustnost LN rapidně roste.)
Co přijde pak? Porovnání lightningu (dnes) a Visa (dnes). Jenže Visa byla založena roku 1958. Bitcoin byl spuštěn 2009 a lightning pořádně funguje tak rok dva tři. Vsadím se, že za 60 let pojede Visa na bitcoinu - jestli tu tedy Visa ještě bude.
Pak tu máme Strike - aplikaci, která posílá okamžitě jakoukoli měnu na jakoukoli měnu přes lightning síť. Je o tom krásné video, jak sedí v USA u počítače a posílá cent (USD) za centem a v Evropě sedí kolega a přijímá eurocent za eurocentem.
Tweetoshi - posílání satů (bitcoinových drobných) přes Twitter.
Braiins nabírají jak diví - zatímco většina ostatních IT firem má stop stav či dokonce propouští.
A to porovnání se zlatem? Na rozdíl od fiatu na Vise musíte do sítě dát kousek bitcoinu, abyste mohl na lightningu fungovat. Jenže to je fičura, ne bug. Jinak by to bylo stejné jako se zlatem a směnkami. BTC nezfalšujete. Ani bitcoin on-chain, ani lightning bitcoin. (Zfalšujete burzovní záznamy, viz MT-Gox , FTX atd.)
Všechno je to open-source, takže si to můžete ověřit sami, případně se spolehnout, že to někdo ověřil. Chyby tam samozřejmě jsou - ale řeší se rychle.
A zabezpečení? Firmy umožňující správu privátních klíčů rostou jako houby po dešti. Aspoň v USA. Jenže my tady radši zavádíme regulace KYC, AML atd. a pak se budeme divit, proč u nás nejsou žádné velké technologické firmy. A na rozdíl od fiat měn máte u bitcoinu volbu. Postaráte se o něj sami, třeba i (s trochou snahy i plně) anonymně (opět fičura), nebo ho necháte na burze (s rizikem krachu burzy), nebo využijete služeb úschovy třetích stran.
Dříve nebo později to bude jako se vším - budete mít mobilní aplikaci na platby a vůbec nebudete řešit, jak funguje SWIFT (víte, jak často si banky mezi sebou vyúčtují vaše platby?) nebo bitcoin (ten každých cca 10 minut a ověřit si to můžete hned). Dost možná ani nebudete vědět, jestli platíte BTC, USD, EUR nebo Kč.
Your keys, your coins.
Your CZK - mňo, dokud na vás nezakleknou, nezruší bankovky, nezablokují účet...

Nahlásit

-
16
+

"Blockchain existuje již stovky let na trhu s uměním"...Ale no tak...Zde se pan Kohout tedy skutečně rozvášnil...:-) Takhle hloupě se odkopat v naprosté neznalosti technologie o které píši...Až bude jednou blockchain na trhu s uměním, nebudou se v aukcích prodávat falzifikáty historických děl! :-)) Herr versicherungsagent si zřejmě neuvědomuje, že nic jako "falešný" bitcoin neexistuje právě díky blockchainu ( narozdil od falza bankovek, známek, obrazů, zlata, a v podstatě všeho hmatatelného...)

Nahlásit

-
36
+