Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řešení energetické krize? Švejkovské Česko na to zase káplo

18. 8. 2022
 148 865
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

To je úděsné. Místo, aby pan Fisher tepal ty, co tu šílenou situaci způsobili, nadává těm, kterým chybí dostatečné nadšení z toho, že si doma nebudou moci zatopit tak, jak jsou zvyklí.

Viníci jsou v klidu a oběti se mají cítit provinile? Proč jako? Sorry jako!

Nahlásit
-
138
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Velmi hezky napsáno. My jsme totiž takový ukňouraný národ.... EU nařídila úspornější plynové kotle, fuj.... EU nařídila úspornější žárovky, fuj.... EU zakazuje spalovací auta, fuj... Vládo zařiď, zadotuj, postarej se o mě. My bysme si bez EU podle těchto "kňuken" poradili samozřejmě nejlíp! Ano, prožrali a rozkradli, pardon proinvestovali spřátelenými firmami.
Že by někoho alespoň vzdáleně napadlo, že závislost na jedněch pošahancích (plyn), nebo druhých pošahancích (ropa) není dobře a že je tady nějaká snaha o samostatnost, kdy EU nic moc nezbývá, to je intelektuálně moc náročné cvičení. A to ani nekomentuju, že tady v CZ někdo brečí nad pár stupni v porovnání s lidma na Ukrajině.
A můžeme se tady hádat i o jaderné energetice: Ukládat radioaktivní sajrajt není zatím moc kam, nikdo to za barákem nechce a bude to stát ještě šílený prachy a dalších mnoha a mnoha let nebezpečného odpadu za/pod barákem. A když vidím jak kdejaký magor z východu nemá problém bombardovat elektrárnu, tak se ani nedivím, že hodně lidí nechce za barákem ani tu jaderku. Takže ono opravdu možná všechno špatné k něčemu dobré a i CZ kňukny pochopí, že ten Green Deal není úplně mimo mísu. Ale není to ze dne na den a není to zadarmo...

Nahlásit
-
-149
+

Diskuze

Panu Kučerovi. Já jsem v žádném případě neřekl, že TČ nebo fotovoltaika je nesmysl. To bych si jako technik nedovolil. Jen chci říct, že by si každý měl dobře zvážit pro a proti a uvědomit se, že se v energetické bilanci vašeho domu žádné zázraky nedějí. A jen taková maličkost, kolik stál ten Váš systém TČ a fotovoltaiky, dostatečně nadimenzovaný, aby byl funkční, tedy včetně akumulační nádrže a rezervy v bateriovém úložišti? A to vše zásadně bez dotací, protože na tu se Vám skládají jiní, třeba ti, kteří si nikdy takový systém nemohou dovolit a brzo budou platit třeba dvacku za kilowatthodinu. Jenže oni se třeba skládali na to, aby se tady vybudovaly jaderky a nyní musí trpět za nesmysly při prodeji elektřiny na burze. A žádný spravedlivý tržní systém tam není, ale tvrdý monopol. To se možná líbí lidem typu pana Šnobra, kteří mají z vysoké dividendy vlastní prospěch.
A ještě k vytápění. Pokud se nezavede systém inteligentního odběru v průběhu dne, kdy spotřebitel bude spotřebovávat elektřinu podle kolísání ceny, a třeba i ukládat na pár hodin dopředu, pak to k žádnému efektivnimu systému nevede. A pak, lidé většinou během dne nejsou doma a vrací se podvečer, kdy chtějí mít teplo právě tam, kde jsou, rychlé a za cenově přijatelných podmínek. To u topidel s nižším teplotním potenciálem nelze. A regulace termoregulačními ventily tento problém neřeší a v případě potřeby je s TČ reakce velmi pomalá. S celostátního hlediska, dokonce nevýhodná, tvoří odběrové špičky a celkově vede k plýtvání. Viz již zmíněný článek v TZB. A s vodikem dejte pokoj. Vše funguje tak maximálně ve zkušební, resp. poloprovozni fázi. Až se to skutečně začne používat v našich podminkách a provede se komplexní vyhodnoceni, pak si teprve můžeme udělat objektivní názor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Souhlasím s vámi na 100%.
Když jsem před mnoha lety měl možnost bydlet v Jordánsku v domě, který jen díky stavebním prvkům dokázal i v poledním slunci v poušti nabízet klimatickou pohodu maximálně 24C bez elektřiny, hledal jsem projektanta, který by se něčemu podobnému přiblížil i v Česku. Relativně se povedlo - orientace domu na světové strany, přesahy střechy spočítané tak, aby letní slunce stínilo a zimní vyhřívalo, systém ventilace v kombinaci světlíků a přízemních otvorů, světlovody...Vytápění krbem spolu s axiální ventilací rozvádějící teplo bez nutnosti pohánět elektřinou...
Zelení kreténi píšící i sem jsou jen naprostí techničtí analfabeti. Fotovoltaika a zateplování vedou jen k mrhání energií, nikoliv úsporám. Sám za sebe říkám, že se uskrovňovat nehodlám, protože to co enviromentalisté prosazují, jen dokládá jejich nedostatek jakékoliv racionality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
23
+

Aniž bych se Vás chtěl nějak dotknout, tak Váš příspěvek považuji minimálně z poloviny za zavádějící.
- V čem se s Vámi shodnu a co je bez debat, to jsou úspory (zateplení,okna, "svetr"). I ty ale donedávna co do návratnosti byly dost diskutabilní,teď už není co řešit. A co si lidé neuvědomují, že výměnou oken dýchají nezdravý (vydýchaný) vzduch a pokud nemají rekuperaci, musí větrat (ideálně rychle a intenzivně). Ale to hned neznamená, že výměna oken je špatně a nevyplatí se, jak se náš uremcaný národ u všeho kroutí.
- Ano, je vhodné topit tam, kde zrovna jste-i když tím ve výsledku tolik neušetříte, pokud nemáte trvale neobydlené místnosti. Není pravda že by nešlo regulovat TČ po místnostech. Elektricky ovládané ventily jsou za pár stovek. Já to mám sice centrálně z aplikace i s vypínáním oběhovky protože jsem hračička, ale levnější řešení jsou i jednoduché časově programovatelné hlavice. Ale ty místnosti mají nějakou tepelnou setrvačnost, s tím musíte také počítat.
- Tepelkem se topí na nižší teplotu, aby byl topný faktor co nejvyšší. Podobně to mají i kondenzační kotle na plyn. Ono jen pokud by si mnozí otevřeli k těm kotlům návod a snížili teplotu vody a kde by nestačilo tak za pár tisícovek zvětšili radoš, ušetřili by kolikrát balík. Ale protože jsou všichni zvyklí prát do radiátorů 65st aby bylo hned teplo, tak si to zaplatí...
- Nevím z čeho vycházíte ohledně servisu FVE, já kromě poruchy měniče neeviduji. Oproti plynu, kde se každoročně něco čistí a reviduje. Ale určitě lze vzhledem k výši investice doporučit prodloužené záruky (běžné jsou dnes i 10 let na měniče+baterie) a 20-30 let na panely. A klidně mě ukamenujte, ale plyn v domě, by´t ho stále taky v záloze mám (až bude rusák platit levným plynem válečné reparace :-)) považuji za nebezpečný.
- Dotápění přímotopem-zavádějící. Je to v mrazech, záleží navíc na kvalitě TČ. A přeci snad jde o celkovou úsporu spotřeby za rok, ne že vám pár dnů v roce v mraze "dotahuje" přímotop. Protože zas když je venku tepleji, tak TČ vyrobí třeba 6xtolik než spotřebuje. To je ten topný faktor COP a každý výrobce ho musí udávat při určitých teplotách. Jasně, nebudu předělávat radoše na podlahovku jen kvůli tepelku. Ale i tak, z vlasní zkušenosti spotřeba TČ s radiátory a regulací je zhruba třetinová spotřeba oproti původnímu plynovému kotli. Takže i s radiátorama bude podle mě v naprosté většině případů min.polovina úspora.
- TČ pod skříní (myslíte podlahovku)-tak i kdyby, tak ta skříň je izolant, ale stejně snad topíte pořád uvnitř budovy ne, tak co řešíte?
- Skladování elektřiny - Když už nic, přebytky FVE pošlete do TUV. Ale pokud se oprostím od jedné domácnosti-proč myslíte, že teď najednou horečně všichni staví stanice na elektrolýzu? Protože ty přebytky chtějí cpát do vodíku (power2gas). Oni to němčouři chtěli udělat postupně s mezistupněm plyn, akorát ve své naivitě věřili rusákovi a ten jim do toho samozřejmě hodil vidle. Ale to ještě neznamená, že jsou němci úplní idioti, kteří si neumí spočítat v rámci Energiewende pár čísel. Ale češi na to mají v hospodách samozřejmě jasný názor :-)
- Nemusíte být vlastníkem FVE ani TČ. Jestli to bude na školách, bytovkách nebo na RD už je snad jedno. Jde tady už o to, abysme se (coby EU) konečně zbavili závislosti. Pokud už tenhle argument v současné situaci tento národ nepochopí, fakt mu není pomoci. Navíc to není jen slunce, ale bioplyn, vítr apod.

Mluvím z vlastní zkušenosti coby několikaletý (spokojený majitel) FVE i TČ. Co já si vyslechl "keců" o tom, jak se co nevyplatí, návratnost dlouhá, bla, bla. Není to pravda, ale musíte si koupit vhodné řešení. Takže co jsem si nenastudoval, to jsem si nechal poradit. Jsou tam různé "sviňárničky" v podobě světového unikátu měření po fázích, výkonů apod. A když se to blbě navrhne, tak je jedno jestli je to plyn, FVE nebo TČ. Ale nevrďte mi tady prosím, že se TČ ani FVE nevyplatí. Vyplatí se i bez dotací, ale pak musíte upravit konfiguraci. Takový retard opravdu nejsem, abych si to neuměl spočítat a ani lidé, kteří na to i přes současné vyšponované ceny stojí frontu.

Prostě jak se říká: Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

...no, úděsný jste spíše vy. Není třeba se cítit provinile. Nastala prostě situace, která je výsledkem mnoha dílčích kroků a neexistuje jeden generální viník. Přispěli Němci se svým vypínáním jádra (a omlouváním Putinových výstřelků), přispěla Babišova vláda, která odkládala kroky k posílení energetické soběstačnosti (stejně jako celá EU) a samozřejmě Putinovo Rusko, které se snaží svými kroky destabilizovat svět. Současná vláda nemá žádnou možnost, jak vzniklou situaci korigovat. Jednoduché, rychlé a účinné opatření prostě neexistuje (a jestli někdo říká, že ano, tak lže). Takže se zkrátka budeme muset uskromnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-19
+

:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Souhlas.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslím, že pan Fischer od samého začátku nemá v úmyslu kohokoliv tepat. Vidím, že by ale bylo koho. Podle mne jde o to, co skutečně užitečného poradit, ale s těmi Švejky se evidentně trefil.
Kdo jsou podle VÁS viníci a proč a proč by se oběti měly tímto článkem cítit provinile?
A co myslíte tím Sorry jako! To bych pak chtěl nějak věcně a srozumitelně podat.
Provinile ať se cítí každý natolik natvrdlý, kdo si myslí, že bude s energií hojnovat jako dosud a někdo jiný mu to bude platit.
Pokud bude poměr + a - kliknutí 52 u vás a 62 u pana Kučery jako nyní, tak si tato společnost nezaslouží ani poradit, natož pro ni něco dělat. Tady je totiž vidět, kdo chce kňučet a fňukat a stát tedy s nataženou rukou a kdo řešit a tím pádem pomáhat. Vy jste ten první případ a všichni co vám dali + a panu Kučerovi mínus taktéž.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-25
+

Snížení teploty o 1-2stup. sníží spotřebu o 10-15%. Budu tedy vycházet z toho, že 1stup.=10% úspora. Teď topím na 21stup. Cenu plynu mi zvýšili o 300%, takže abych se dostal na cenu jakou jsem platil dosud (cca 40tis./rok), tak bych podle těchto geniálních rad měl začít topit na mínus devět stupňů...

Nahlásit

-
60
+

To je tak, když energetickou problematiku komentují lidí, kteří problému vůbec nerozumí. Fotovoltaika nijak zásadně celkovou spotřebu tepla nevyřeší, pomáhá sice řešit rozpočty domácnosti, ale hlavně vyrábí elektřinu, když ji zas až tak nepotřebujeme. A pak, systémy jsou předražené a náročné na provozní a servisní náklady. O nesmyslných dotacích ani nemluvě, protože se ti, co fotovoltaiku nikdy mít nebudou, a těch je absolutní většina, skládají na ty, kteří tu dotací v podstatě nepotřebují. Pokud nebude systém dobře regulován a přetoky distribuovány za výhodné ceny spotřebitelům, moc velký smysl to nemá. U tepelných čerpadel je zas prokázáno, že instalací se náklady elektřiny nijak nesníží, protože TČ fungují dlouhodobě a topí i tam, kde to není potřeba. U podlahovky třeba pod nábytkem. A pak, pokud čerpadlo nestíhá, zapíná se přímotop, což je při dnešních cenách katastrofa. Nejdůležitější je zateplení domu a pak topit tam, kde jsme. Třeba v krbem v obýváku nebo např. v kuchyni a jídelně, když tam jsme. Tu pružnost čerpadlo nezajistí.

Nahlásit

-
49
+

To je úděsné. Místo, aby pan Fisher tepal ty, co tu šílenou situaci způsobili, nadává těm, kterým chybí dostatečné nadšení z toho, že si doma nebudou moci zatopit tak, jak jsou zvyklí.

Viníci jsou v klidu a oběti se mají cítit provinile? Proč jako? Sorry jako!

Nahlásit

-
138
+

Velmi hezky napsáno. My jsme totiž takový ukňouraný národ.... EU nařídila úspornější plynové kotle, fuj.... EU nařídila úspornější žárovky, fuj.... EU zakazuje spalovací auta, fuj... Vládo zařiď, zadotuj, postarej se o mě. My bysme si bez EU podle těchto "kňuken" poradili samozřejmě nejlíp! Ano, prožrali a rozkradli, pardon proinvestovali spřátelenými firmami.
Že by někoho alespoň vzdáleně napadlo, že závislost na jedněch pošahancích (plyn), nebo druhých pošahancích (ropa) není dobře a že je tady nějaká snaha o samostatnost, kdy EU nic moc nezbývá, to je intelektuálně moc náročné cvičení. A to ani nekomentuju, že tady v CZ někdo brečí nad pár stupni v porovnání s lidma na Ukrajině.
A můžeme se tady hádat i o jaderné energetice: Ukládat radioaktivní sajrajt není zatím moc kam, nikdo to za barákem nechce a bude to stát ještě šílený prachy a dalších mnoha a mnoha let nebezpečného odpadu za/pod barákem. A když vidím jak kdejaký magor z východu nemá problém bombardovat elektrárnu, tak se ani nedivím, že hodně lidí nechce za barákem ani tu jaderku. Takže ono opravdu možná všechno špatné k něčemu dobré a i CZ kňukny pochopí, že ten Green Deal není úplně mimo mísu. Ale není to ze dne na den a není to zadarmo...

Nahlásit

-
-149
+

Tohle všechno je jen kvůli tomu, aby mohli zdanit producenty a prodejce svetrů za nadměrný zisk.

Nahlásit

-
60
+