Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vláda na to konečně kápla, bez zvyšování daní státní kasu nenaplní

7. 7. 2022
 102 193
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Znáte pohádku o Otesánkovi?
Tak tenhle Otesánek zvaný stát vás zavře do vězení, když mu nezaplatíte, co si řekne.
A co myslíte, bude mít někdy dost?
#bitcoin.

Nahlásit
-
32
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Snůška bezradných blábolů a plané kritiky.

Nahlásit
-
-4
+

Diskuze

Ta kotace cen energetických a mnoha jiných surovina na burzách a jiných obchodních místech v amerických dolarech se strašně přeceňuje. Praktický význam toho, že se zde používá americký dolar je ale v podstatě nulový. Jediný důvod je ten, že jedna měna je pro ty trhy pohodlnější a praktičtější, než mnoho trhů, kde se ceny určují v mnoha různých měnách. Pro mezinárodní obchod je prostě praktičtější, pokud všichni používají jednu měnu. Stejně jako je praktické mít v jednom státě právě jen jednu národní měnu.

Husajna sejmuli protože byl diktátor, který vojensky napadal a ohrožoval jiné země. S dolarem to nemá co dělat. To jsou právě ty konspirační protiamerické bláboly. Budu rozumět tomu, pokud budete kritizovat USA za to, že Irák napadli na základě nepravdivé záminky v podobě existence chemických zbraní, které se nacházely údajně v Iráku. Ale představa, že USA napadli Irák, protože snad Irák nechtěl prodávat ropu za americké dolary, mi přijde právě jako typická konspirační teorie.

A název petrodolar? To je jen produkt těch teorií. Proč se nemluví o kávodolaru, zlatodolaru, stříbrodolaru, platinodolaru, plynodolaru, pomerančodolaru, cukrdolaru, vepřodolaru... Všechny tyto komodity se taky obchodují převážně za dolary. Ono to možná bude taky proto, že ty producenti ty americké dolary, jakožto jednu z nejspolehlivějších světových měn za své produkty vítají. A možná si i uvědomují, že chtít za ně např. argentínská pesa, irácké dináry, nebo iránské riály, by jim vůbec v ničem nepomohlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jak jste přišel na to, že mým cílem je nějaká devastace?

Dotace a regulace absurdních cen energií není cesta do pekla. Naopak je to cesta ven z pekla. To je přece každému jasné. Vyšší zdanění není nutné. Masívní deficity státního rozpočtu jsou velmi nízkou "daní" za vyhnutí se peklu absurdních cen energií.

Rovnovážný a normální stav je nízké daně + nízké výdaje státu? Tak takto moudrý jsem taky. :-) Šedivá je ale teorie a zelený je strom života. Jako cíl, k němuž máme směřovat
je to dobré. Ale nyní máme co dělat, abychom tu současnou šílenou situaci vůbec nějak ekonomicky přežili. Pokud přežijeme, můžeme začít řešit takové věci jako jsou nízké výdaje státu a snižování dani.

Lidé samozřejmě připouští vyšší zdanění, ale těch druhých nikoliv sebe. Typická je v tomto ohledu podpora vyšší progrese daňových sazeb. Takové navýšení daní ale nikoho nevytrhne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Petrodolar není konspirační nesmysl, je to termín používaný pro dolary, za které se koupila ropa. Podobně máme třeba petroeuro.
Váš argument o tisku je sice pravdivý, ale vůbec se petrodolaru netýká.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrodolar#/

Nu, a když je vaše měna většinovým prostředkem směny za jednu z nejdůležitějších komodit světa, otevírá to spoustu možností...
Třeba když jste Saddám Husajn a ropu za dolary prodávat nechcete.
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2424859-pred-patnacti-lety-zacala-druha-valka-v-zalivu-zbrane-hromadneho-niceni-se-v-iraku

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tak za běžného stavu věcí by šlo samozřejmě o velmi nestandardní vývoj státních výdajů. My ale od roku 2008 nežijeme ve standardním prostředí. To ani náhodou. Toto ale ta Vaše "brilantní" analýza nějak přehlíží. A že nestandardní situace plodí nestandardní následky, je jaksi přirozené.

Všichni umí jen kritizovat výši státních dluhů, inflaci a všechno možné. Nikdo si ale neuvědomuje, že na to, kolika a jak vážnými globálními šoky naše ekonomika společně s celým světem prošla, se nám daří velmi dobře! Málokdo si uvědomuje, že to jak naše a světová ekonomika přežila všechny ty šoky, je zralé spíše na vyslovení pochvalného uznání toho, jak dobře to bylo zvládnuto. V případě pasivity států (či dokonce nesprávné aktivity států) mohl každý jeden z těch globálních šoků dopadnout úplnou katastrofou. Lidi prostě nedokáží nic ocenit i když to mají přímo před nosem. Když kritizovat druhé je ale přece tak snadné, že? To dokáže každý trouba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Když Vás potká hypotéční krize, dluhová krize eurozóny, pak 2 roky covidu okořeněného absurdním Green dealem a s ním související šílenou energetickou politikou EU a celé to završíte ještě šílenější rusáckou invazí na Ukrajinu a ekonomickou válku z rusákama, tak se to samozřejmě neprojeví tak, že ekonomiky budou skvěle šlapat a veřejné rozpočty budou překypovat přebytky.


Je zcela přirozené, že výše uvedené události poškodí zcela zásadně ekonomiky i státní rozpočty všech zemí, jichž se dané globální vnější šoky týkají. Myslet si, že jádrem pudla všech problémů je růst zadlužení států, je zcela absurdní. Růst státních dluhů je naopak zcela přirozeným následkem všeho toho, co se ve světě děje. Představa, že všechny ty šoky šlo/jde ustát bez radikálního růstu státních dluhů je mírně řečeno z říše pohádek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Inflaci" lze vyvážet v jakékoliv měně, nejen v USD. Rusáci zmanipulovali ceny energetických surovin, takže když jim zaplatíme inflačními (nově natištěnými) penězi, tak nás ty vysoké ceny nemusí bolet a na inflaci budou tlačit v rusácku.

My nic absurdně nepředražujeme, takže k tomu, aby si od nás v zahraničí něco koupili, nemusí stát ani nikdo jiný tisknout další (inflační) peníze.

Pokud budou platit sankce na vývoz do rusácka, tak si rusáci za ty peníze, co jim tak pošleme za předražené energetické suroviny, nic od nás nekoupí. :-) Takže tyto peníze zpět nepotečou. Tyto inflační peníze (pokud nezačnou proudit v rusácku) potečou do Číny, Indie a pod., tedy pokud tyto země nebudou dané sankce respektovat, což si možná rozmyslí.

Koncept petrodolarů je holý konspirační nesmysl. Bezhotovostní americké dolary si ve vyspělém světě může "natisknout" každá banka (společně s nebankovním subjektem) , kolik si budou její klienti přát. Žádné jediné světové centrum, kde vznikají americké bezhotovostní dolary, nebo jakákoliv jiná měna, neexistuje.

Američani, přesněji FED má monopol pouze na emisi dolarových bankovek a mincí a tato dolarová hotovost se může dostat do oběhu pouze tak, že ji někdo vymění za bezhotovostní dolary, které ale může (jak bylo výše řečeno) tvořit kterákoliv banka ve vyspělém světě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Tohle je takový závod k propasti.
ČR vytvoří peníze, ty odtečou do zahraničí, čímž exportujeme inflaci. No jo, jenže v tom zahraničí taky vytvoří peníze - a utratí je třeba u nás!
A teď se závodí, kdo s koho. Nejlíp je na tom USD, který svou inflaci rozprostírá po celém světě (nejen) díky nucenému obchodování s ropou právě v dolarech...
(Ano, jsem si vědom, že teď už to nemusí být vždy a všude jen dolary. Ne vždy se u vás ne/najdou zbraně hromadného ničení, když chcete obchodovat v jiné měně.)

Ad Martin Doležal:
https://liberation.travel
Bitcoin (a Monero).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

A jeste bych doplnil, ze predchozim vladam trvalo zdvihnuti vladnich vydaju o 50% celkem od roku 2004 do roku 2017... tedy 13 let, Schillerove na to stacilo 5 let... A to taky vysvetluje, proc jsme tam, kde jsme. Od roku 2004 stouply vydaje na 2.2 nasovek, prijmy na 2.1 nasobek... a to cele pri inflaci (kveten 2004-kveten 2022) POUZE 67.5%!!!

Nabobtnal nam ten statni rozpocet, nabobtnal... TADY HLEDEJME ZAKOPANEHO PSA!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Nez navysovat dane, co se takhle zamyslet nad vydajovou stranou rozpoctu? Za posledni 4 roky narostly povinne vydaje o 39% pri inflaci 14%. Vydaje z 1280 mld. (2017) na letosni plan 1893 mld. (loni jen o 7 mld. mene), to je celkem o 48%. Puvodni plan Dluzeny byl na 1927 mld., tedy o vice nez 50%. Fakt vam to prijde normalni? Mne ne.

Mimochodem - aby bylo jasno, vydaje na duchody narostly JEN z 420 mld. (2017) na 537 mld., tedy JEN 28%.

Nahlásit

-
6
+

Bezva, takže vaším cílem je devastace životní úrovně důchodců a chudších lidí. To není špatný cíl, také si myslím, že příjmové nůžky jsou u nás málo rozevřené oproti jiným vyspělým zemím. Jen si nejsem jistý, zda s vámi budou souhlasit dotčení postižení. Někteří z nás se opravdu nemusí bát inflace, já zvedl ceny již v prosinci, kdy byl předpoklad inflace do 8%, na podzim budu pokračovat. Dotace, masivní deficity veřejných rozpočtů, byrokracie a záplava předpisů jsou vydlážděná cesta do pekla. To je ten problém, ne vyšší daně, kterým stejně nezabráníme, i když se pár lidí bude jak chce vztekat.

Rovnovážný a normální stav je nízké daně + nízké výdaje státu. Ovšem nízké výdaje státu jsou v naší populaci neprosaditelné, navíc dlouhé roky v průzkumech lidé připouští vyšší daně, když jim to zachrání pofiderní sociální jistoty. Jen blázen s tím bude bojovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

Státní dluh není třeba v této době redukovat. A ani to nejde. V současnosti musí být v centru pozornosti domácnosti a firmy, na něž se neodvratně valí energetické cenové tsunami, Zdanění mimořádných zisků těchto firem zcela spolehlivě jen posune výšku této vlny ještě výše.

Jediná šance, jak předejít devastaci ekonomiky, je že se stát ještě více zadluží, aby byl schopen buďto kompenzovat růst cen energií domácnostem a firmám, nebo prodejní ceny energií natvrdo zregulovat a energetickým distribučním firmám naopak hradit případné prokazatelné ztráty, které jim vzniknou tím, že budou prodávat energie pod cenou, za kterou je nakupují. Případné dočasné zdanění výrobců energií, kteří budou mít "nadměrné" zisky by pak mělo být jen jakýmsi posledním krokem v řetězci všech těch předchozích.

Alternativou k regulaci cen a zdanění výrobců elektřiny je pak možnost prodeje v ČR vyrobené energie za nákladové ceny + přiměřený zisk, s tím, že na burze by se prodávaly pouze exportní přebytky. Burzovních cen ani dostupnosti této přebytečné el. energie pro sousední státy by se uvedený postup nijak nedotkl, Bláboly o tom, že by se pak sousední země na nás vykašlaly v tom ohledu, že by se s námi nechtěli dělit o plyn, jsou zcela liché. My přece budeme elektřinu, kterou tyto země poptávají na burze, na této burze dál nabízet a prodávat, a to nadále i ve stejném objemu, takže se jich to nijak nedotkne. Navíc představa, že burza zajistí nějaké solidární rozdělení energie mezi jednotlivé země, je úplná fantasmagorie. Uvedené řešení má tu výhodu, že by bylo pro státní rozpočet tou zcela nejšetrnější a pro firmy a domácnosti nejúčinnější a nejjednodušeji realizovatelnou, Peníze, které stát na tomto řešení uspoří by pak mohl věnovat na kompenzace růstu cen dovážených energií, tedy zejména plynu, kde stát nemá vůbec žádné jiné možnosti, než tyto dopady zmírňovat, opět za cenu dalšího zadlužování. Minoritním akcionářům ČEZ se pak zisky, o něž by přišli díky tomuto řešení, mohou také kompenzovat. Pořád to bude jen 30% nákladů, oproti snaze vlády kompenzovat dopady burzovních cen u celého objem elektřiny "prohnané" přes burzu a prodané za absurdně vysoké ceny tuzemským domácnostem a firmám. Ten "úsporný tarif", který by ulevil odběratelům v rozsahu snížení cen okolo
20% by byl při růstu cen o stovky procent úplně směšný, kdyby nebyl k pláči.

A případného tlaku uvedeného opatření na inflaci se taky bát nemusíme, Peníze, které si stát půjčí (a tím stát ještě více zadluží) na kompenzace vysokých cen energií stejně z velké části odtečou do zahraničí k distributorů drahých energetických surovin a do ruska. Tyto peníze budou tedy tlačit na růst cen v těchto zemích a v rusku, nikoliv u nás. Od nás ty peníze odtečou a rusáci si za ně nejspíš od nás ani nic a hodně dlouho nekoupí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Snůška bezradných blábolů a plané kritiky.

Nahlásit

-
-4
+

"...kdy předseda ODS, dnešní premiér Petr Fiala, bránil rozhodnutí své strany, která se ve Sněmovně ve společném hlasování s tehdy vládním hnutím ANO a komunisty postarala o zrušení superhrubé mzdy."

To nebyli komunisté, nýbrž SPD.

Nahlásit

-
-1
+

Téhle vládě trvalo přes půl roku než přišla na to, že bude muset zvýšit daně při tak vysokých deficitech, ale s konkrétnimi a jasnými návrhy doposud nepřišla. Ministr pro zvyšování státního dluhu /známý jako ministr financí/ by měl kápnout božskou jak vláda chce zredukovat státní dluh. Je tato vláda vůbec schopna říct veřejnosti tento měsíc, které daně chce zvýšit, ale hlavně co zkrouhne? Nebo chce dál spolu s proinflačním prezidentem /znám jako český Erdogan/ a jeho novým směrem měnové politiky nadále zvyšovat růst spotřebitelských cen vyšší a vyšší státní útratou?

Nahlásit

-
6
+

To není pohádka, to je realita každé demokratické země s rovným volebním právem. Je zbytečné řešit, jak by to mohlo být jinak, protože je nereálné, že to dopadne jinak. Jediné řešení je počítat s tím a přizpůsobovat se. Částečně investováním, jako myšlením na zadní kolečka. Ale hlavně zvyšovat své příjmy, bez ohledu že budou zdaněny. Všude ve vyspělých zemích budou zdaněny. Když bude zdanění menší, zaplatí to člověk jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Znáte pohádku o Otesánkovi?
Tak tenhle Otesánek zvaný stát vás zavře do vězení, když mu nezaplatíte, co si řekne.
A co myslíte, bude mít někdy dost?
#bitcoin.

Nahlásit

-
32
+