Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nezdravá posedlost ekonomickým růstem. Proč je uctívání HDP chyba?

25. 5. 2022
 11 038
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

To je zase bramboračka. Sociolog blábolí o tom, že ekonomové by měli při měření ekonomických veličin používat sociologické a bůhví jaké další parametry?

Proč jako?

Nahlásit
-
6
+

Diskuze

Posedlost je nezdravá. Ekonomický růst je zdravý. Až budete mít Martine v hlavě nádor velký jako pomeranč, tak si uvědomte, že MRI, sterilizace, chirurgická ocel, stereotaktická navigace, anestetika, ultrazvuková odsávačka a další prostředky které vám zachrání život by nevznikly bez růstu, resp. by byly bez růstu svou cenou nedostupné. Umřel byste s myšlenkou jak je báječné, že byl HDP sesazen z piedestalu?

Nahlásit

-
4
+

Trenýrky? Primitivní rádoby ekonomický příklad, který zjevně "přehlédl" (zřejmě zcela záměrně) to úplně nejdůležitější, co by každý ekonom v rámci takové příkladu nikdy nepřehlédl, tedy možnost aplikaci dělby práce (specializace), která potenciálně samozřejmě může přinést plně smysluplný růst HDP. Namísto toho čtenáře "oblažil" totálním ekonomickým nesmyslem.

Ze všech autorů 20 komentářů k onomu článku si toho všiml jediný (s nickem "Otazník"). Velmi tristní. Ostatní nadšeně hýkali, většinou v tom smyslu, že by ten blábol mohl vlastně nahradit studium ekonomie. Nemohl, ani náhodou. :-)

Pokud by se skutečný ekonom zabýval nějakým příkladem s praním trenýrek, pak by ten příklad ilustroval skutečnost, že by lidé uspořili čas, který utrácí na praní trenýrek tím, že by je odnesli do prádelny, která se na praní prádla specializuje a ušetřený čas by věnovali nějaké činnosti, která by pro ně měla větší hodnotu, než cena, kterou zaplatí za vyprání trenýrek. A nevytahoval by na světlo boží ten absolutní nesmysl s tím, že si lidi začnou platit za vzájemné poskytování téže služby.

Ačkoliv Tomáš Fürst může být dobrým matematikem, je zjevné, že je mu zcela chybí byť jen úplné základy ekonomie. Měl by se tedy držet aplikace matematiky při modelování přírodních jevů a procesů a nestrkat nos do věcí, kterým zjevně nerozumí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

legendární

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to už se na finmagu probíralo tady :-)
https://finmag.penize.cz/penize/268167-jak-v-trenyrkovem-kralovstvi-varili-hdp

Nahlásit

-
1
+

Pomohlo by, kdyby snahy o centralizované řízení státu a ekonomických aktivit zohledňovaly Coaseův teorém a jeho pojetí transakčních nákladů a vlastnickcýh vztahů. Včetně kvantifikace odpovědnosti za chyby a selhání. Sekání rukou a vytrhávání jazyka příznivcům tištění peněz asi neprojde, ale penalizace ve smyslu Coase a ostrakizace při opakovaném selhání by zabránila nejhorším excesům při snaze "vyrobit blahobyt za každou cenu."
Současná krize není problém, problém byla "žranice" předchozích let.

Nahlásit

-
5
+

To je zase bramboračka. Sociolog blábolí o tom, že ekonomové by měli při měření ekonomických veličin používat sociologické a bůhví jaké další parametry?

Proč jako?

Nahlásit

-
6
+