Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tajemství burzy v Lipsku aneb Co Čechům zdražuje elektřinu?

23. 2. 2022
 243 554
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Autor nám jasně řekl, co si máme myslet. I ta anketa nám nedává vybrat volbu, kterou bychom chtěli, a to "nevím co bude, bojím se zdražení a nejsem u Písaříka".
Stejně tak nám vsugeruje, že vlastně není podstatné, kolik stojí silová složka elektřiny. Ale ano zelený soudruhu, to je podstatné a my to vyrobíme za pár drobných a k tomu dostaneme díky Bruseli a Němcům vysokou přirážku. Na nesilová část už je teď výrazně menší a neroste tolik, to jsou jen náklady na rozvodnou síť.

Nahlásit
-
311
+

Diskuze

Škoda to číst, plky a nepravdy. Žádný volný trh v Evropě neexistuje a ani nemůže. Elektřina nejsou brambory, abych ji převezl kamionem třeba do Francie. A zejména, burza je dobrá na prodej přebytků energie, nikoliv základu. A vazba na ceny plynu ? Úplný nesmysl, skvělý, možná, ale pouze pro Německo.

Nahlásit

-
3
+

Takže je a priori potřeba, abychom si zjistili, co je firma Sev.en Energy AG zač a za koho zmíněný pán mluví. Pak pochopíme, proč mu nejvíce vadí emisní povolenky. Ty mně samozřejmě vadí taky, ale ze cela jiných důvodů. Dělá tak trochu z čtenářů idioty, když vysvětluje, že cenu na burze stanovuje jistý algoritmus. Jen by mě zajímal právě ten algoritmus, tedy jeho podstata. Víc mně ovšem zajímá konečná cena elektrické práce, kterou mně můj dodavatel elektřiny účtuje. Co všechno obsahuje vím také, ale na podstatě to nic nemění, jen se v tom někteří méně orientují, což je záměr. A hlavně, ta cena se během roku zvýšila více jak dvojnásobně. Pak přichází to slůvko proč, když si elektřinu v dostatečném množství vyrábíme u nás a za přijatelné ceny i s rozumným ziskem. To se prostě okecat nedá. Proč tomu tak není, je také jasné a nemusí nám někdo pomocí slovní ekvilibristiky vysvětlovat, jací že jsme tržní ignoranti, když to nechceme akceptovat. O jakém trhu je tady řeč, když je deformován všemi možnými zásahy. Ať si ten člověk přečte názory německých spotřebitelů, jak jsou nadšeni z toho, že si Francouzi kupují německou elektřinu (vlastní momentálně dostatečně nemají) z plynových elektráren, když mají Němci nedostatek plynu .Prostě, současný systém je všechno možné jen ne dobře fungující trh.

Nahlásit

-
12
+

Jsem pro burzu, ale za rovných podmínek. Burza v oblasti elektřiny nemůže dobře fungovat, když žádný trh s elektřinou neexistuje. Resp. je tak deformován mnoha faktory, že o nějaké spravedlivé tržní ceně nemůže být ani řeči. Jak někdo může napsat takový blábol, resp. může, pokud je za to, co říká, placen. A o tom jsem přesvědčen. Ať vysvětlí Norům, že si budou svůj vytěžený plyn nakupovat na burze v Rotterdamu a levnou elektřinu z vodních elektráren na burze v Lipsku. Myslím, že by v Norsku padlo království a elektromobily by naházeli do fjordů.

Nahlásit

-
82
+

Nějak si nejsem jistý, zdali autor článku správně pochopil problematiku z hlediska spotřebitele. Spotřebitele nezajímá, co se zrovna děje na burze uměle vytvořené k maximalizaci cen. Stát má za cíl soběstačnost v několika důležitých faktorech a jednou z nich je dostatek energie. Dalšími jsou dopravní infrastruktura, potravinový dostatek, nezastupitelnost surovinových zdrojů a mnohé jiné. I proto má stát v těch nejdůležitějších ohledech právo výsadního vlastnictví a hlídají mu jej úřady a organizace k tomu vytvořené. Báňský úřad hlídá aby si nikdo mimo státu nic nikde netěžil bez povolení hlouběji než metr pod povrchem. České dráhy jsou v případě nouze garantem nepřetržité dopravní obslužnosti. A nakonec jednou z nejdůležitějších organizací je ČEZ, národní producent energií. I když se na produkci elektřiny všichni vykašlou, ČEZ vyrábět musí. A to především pro Českou republiku. Proto jej také Fond národního majetku ČR za 54 miliard korun založil. Je tedy organizací státní, nikoli polostátní, jak rádi někteří říkají. A proto není vůbec problém prostřednictvím dozorových orgánů nařídit neburzovní prodej energie malospotřebitelům za cenu odpovídající hodnotě energie do burzy vstupující, protože nedostupná energie znamená žádná energie, a do burzy „pouštět“ jen nadvýrobu zbylou po domácím upotřebení. Však ono té nadvýroby rozhodně není málo. České energetické zdroje produkují 88 TWh ročně a ČEZ i tak exportuje 14 TWh. Plyne z toho otázka, co hodlá ČEZ dělat s energií, jenž vznikne dostavbou další energetických bloků. No přece dál vyvážet! Není tedy nezbytně nutné domácí spotřebu dál „prohánět“ zbytečnou burzou, a tímto způsobem podpořit jak české domácnosti, tak i český průmysl. Stačí jen chtít, STÁTE !!!

Nahlásit

-
140
+

Nejhorší blábol co kdo napsal. My vyproduktujeme silovou el. a naše spotřeba je nějakých 75% a zbytek se má prodat, a né že to všechno dáme na trh jak blbci a pak si to kupujeme. To by žádný hospodář neudělal že by prodal všechno obilí a pak si ho kupoval na trhu. Ale jak je zřejmné, tak někdo z ČEZu a akcionáři to dokázali zařídit. Bylo by dobré se dozvědět za jaké vlády se toto stalo.
Přestaňte oblbovat lidi.

Nahlásit

-
228
+

Vše dokonale vysvětluje expert "Energie není luxusní zboží" video na YT, viz. "Ing. Vladimír Štěpán s Dr. Josefem Skálou - proč máme energie dražší, než takřka všude jinde." Opravdu stojí za shlédnutí, totálně popírá lživou vládní propagandu.

Nahlásit

-
117
+

Takže to shrňme, Němci chtějí vyrábět elektřinu jenom když fouká vítr a svítí slunce a pálit ji chtějí kdykoliv. Mají prachy, tak si jí mohou koupit na burze.

Češi naopak mají docela tradici ve vyrábění elektřiny, nebojí se ani jaderné elektřiny a mohli by jí tedy vyrobit docela dost.

O čem se tu sakra ještě bavíme, prostě zvýšit výrobu elektrické energie a kasírovat Němce.

Nahlásit

-
182
+

Tak samozřejmě, že za absurdní ceny energií nemůže burza samotná. Mohou za to státy, které omezují produkci el. energie, tedy primárně Německo.

Ceny energií na burze tak rostou i nám defakto kvůli Němcům a burza tuto skutečnost jen zprostředkovává. V takové situaci se nelze divit lidem v ČR, že volají po tom, aby negativní vlivy jednání Německa na ceny energií nedopadaly i na ČR, které se chová z hlediska produkce energie odpovědně.

První co každého napadne je to, ať si následky svých neodpovědných činů nesou Němci sami. Ať ostatní mají ceny el. energie bez vlivu nezodpovědného Německa tedy ceny neodvíjející se od cen na burze, které jsou tak vysoko kvůli absurdní energetické politice Německy. Ať ostatní mají ceny odpovídající nákladům zdejších producentů + přiměřený zisk a přebytky ať prodávají na burze za ony přemrštěné ceny.

Smyslem existence trhu je, aby dobře sloužil účastníkům trhu. Pokud ale slouží tomu, aby účastníky trhu (zde spotřebitele) poškozoval, je lepší takový trh opustit a vrátit se na něj až poté, co přijdou Němci k rozumu, což nemusí být nikdy.

Jak je vidět z Francie a Slovenska, určitě je to možné. Jen se nesmí fanaticky lpět na (většinou funkční myšlence), že všechno zařídí nejlépe trh. Nezařídí, zvláště v tomto případě, kdy vlastně jde o trh, do kterého státy zasahují naprosto absurdně a bezbřeze. To už je lepší převzetí energetiky státem... Ve finále nejde o nic jiného, než aby bylo čím svítit a topit a aby se z toho nestal luxus.

Nahlásit

-
261
+

Autor nám jasně řekl, co si máme myslet. I ta anketa nám nedává vybrat volbu, kterou bychom chtěli, a to "nevím co bude, bojím se zdražení a nejsem u Písaříka".
Stejně tak nám vsugeruje, že vlastně není podstatné, kolik stojí silová složka elektřiny. Ale ano zelený soudruhu, to je podstatné a my to vyrobíme za pár drobných a k tomu dostaneme díky Bruseli a Němcům vysokou přirážku. Na nesilová část už je teď výrazně menší a neroste tolik, to jsou jen náklady na rozvodnou síť.

Nahlásit

-
311
+