Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dědictví po Babišovi aneb Čau lidi, prožrali jsme, co jsme mohli

21. 12. 2021
 96 580
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Myslím, že o covidu (nikoliv však o kovitu) se autor dostatečně zmínil. A bohužel všechno, co napsal je smutná a pravdivá realita....

Nahlásit
-
109
+

Nejméně oblíbený příspěvek

A to, že byl ( a je) tady kovit asi autor článku nějak nezaregistroval. Co tak dát do článku trochu objektivity.

Nahlásit
-
-178
+

Diskuze

Babišově vládě lze vyčítat ledacos, třeba občas špatný výběr lidí na vrcholové funkce nebo chaotické reakce. Nicméně celkově to nebylo až tak špatné. Vše pak zkazilo pandemické období, které trvá doposud. Současná vláda má nespornou výhodu, že se může poučit z chyb našich i zahraničních. Ale lidem, kteří si nepamatují předchozí polistopadové vlády, bych jen připomněl, že většinu problémů v podobě zanedbaných projektů a investičních akcí, schodků v rozpočtu nebo masivního rozkrádání státu pochází z minula. Jestli chtějí ti naivkové důkazy, pak jich lze nalézt stovky. Za ty nejstrašnější považuji tunelování prostřednictvím konsolidační agentury, privatizaci bank a rozkrádání evropských dotací z ROP. Ty prostředky nebyly jen použity metodicky špatně, ale byly doslova rozkradeny a vyvezeny do zahraničí. Takže většina těch, co přichází s novou, slušnou politikou mně připomínají komunistické časy, kdy jsme říkali: "čerstvé větry od starých pr..." Jedinou novou silou byli Piráti. Já bych je sice nevolil, mám jiné vidění světa, musím ale uznat, že alespoň na začátku jsem jim v mnoha věcech fandil. Jejich naivní liberalizmus a touha pomoci spojená s bohorovností a pýchou je zničila. Takže uvidíme, jak se bude megakoalice prát s problémy. Reálně bych nám všem přál jejich úspěch, jen nevím, jak se bude pod vedením paní Langšádlové dařit udělat z Česka evropského tygra.

Nahlásit

-
7
+

Pan Jégl by mohl aspoň požádat ministerstva financí a zdravotnictví a napsat čtenářům, které kapitoly státního rozpočtu 2020 a 2021 se neutratily moudře a které stát nemusel utratit vůbec. Určitě je najde. Publikace těchto dat transparentním způsobem je nezbytná a měla by vést k velmi podrobné veřejné diskusi. Ta by mohla pomoci nejen občanům ale i nové vládě, aby se vyhnula stejným chybám v budoucnu a neskončila s bilionovým deficitem na konci volebního období a totálním kolapsem veřejných služeb a společnosti. Věřím, že Finmag tuto diskusi bude iniciovat a podporovat, a to i přes odpor ministrů a jejich poradců, včetně řady dalších lidí ve střetu zájmu, kteří na neštěstí mnohých občanů a vládních opatření během pandemie masivně vydělali. Teprve pak je možné říct, zdali jsem prožrali co jsme mohli nebo ne.

Nahlásit

-
6
+

Tyhle Vaše diletantské bláboly tedy o nějaké zvláštní úrovni Vašeho vzdělání tedy opravdu nesvědčí. Je to jen bohapustá antiBabišovaská dezinterpretace reality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-69
+

Pokud by se připravovali na tu krizi tvořením těch rezerv, o to nižšího vrcholu by ta ekonomika dosáhla. Tímto byste ničemu nepomohl.

Stát nemá tvořit rezervy na horší časy a tím brzdit ekonomiku v časech dobrých. Stát má dobré časy maximálně využít k navýšení životní úrovně, platů státních zaměstnanců, důchodů ... (ostatně kdy jindy by toto měl stát dělat, v krizi snad?) Pokud si má někdo dělat rezervy na horší časy, pak domácnosti a firmy, ne stát. A v horších časech se má stát zadlužovat tak, aby měl prostředky na pomoc ekonomice v krizi. Toto je win win strategie, která v krizi zachrání chod ekonomiky a v dobrých časech ji nebrzdí.

Vytváření rezerv státem v dobrých časech jen zbytečně oslabí ekonomiku před příchodem případné krize.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-67
+

Přesně tak, Jégl je diletantský antiBabišovský politruk a ne novinář. A antiBabišovci mu to žerou i s navijákem, protože přes svoji nenávist k Babišovi nedokáží vnímat realitu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-43
+

Bláboly o tom, že to Andrej vedl stylem feldkuráta Katze jsou pak úplně absurdní. Stačí se podívat na vývoj státního dluhu od vzniku ČR. Pouze za působení Andreje ve vládě tam najdete déletrvající období, kdy absolutní výše státního dluhu v podstatě stagnuje a v poměru k HDP klesá.

Teprve covid toto období ukončil.

Nahlásit

-
2
+

Měřit úspěchy vlády především podle výše deficitů v době bezprecedentní pandemické krize může jenom úplný ignorant.

Hlavní parametr pro hodnocení vlády je přece prosperita ekonomiky, především pak domácností, tedy voličů. A zde není co Andrejově vládě vyčítat.

Lidi především zajímá, zda mají práci a jak dobře je placená. Jak velké je číslo státního dluhu jim může být v podstatě úplně jedno. Je to pro ně zcela nedůležité.

Jediné, co lze snad Andrejově vládě částečně vyčíst je to, že byla vůči firmám a domácnostem až moc štědrá a velkorysá. :-) Avšak to lze až z pozice generála po boji.

Ono vybalancovat pomoc ekonomice v krizi přesně, tak aby tím nebyl způsoben růst inflace, není úplně snadné. Stejně jako není snadné určit jaký podíl má na současné inflaci Andrejova vláda a jaký na ni mají ostatní vnější vlivy.

Takže jediným objektivním faktorem je životní úroveň domácností a prosperita ekonomiky.

Inflace časem poleví. Kdo si s ní neví rady, ať si koupí protiinflační státní dluhopisy. :-)

Nahlásit

-
-32
+

Petr Pan - Váš příspěvek plný invektiv (pro vás vysvětlím = slovní výpad) nic nemění na skutečnosti, že státní rozpočet byl v letech vlády ANO prakticky vyrovnaný - protože zjevně neumíte číst v grafech tak Vám to přeložím -r.2015/-62miliard, 2016/+ 61 miliard, 2017/-6miliard, 2018/+2miliardy, 2019/ -28 miliard.....následuje období za Covid ( to je z přiloženého grafu). V diskuzi kritizuji neobjektivitu článku na základě předložených statistik a dat. Nic víc a nic méně. Vy ve svém příspěvku s žádnými daty neoperujete o to víc prostoru vám zbylo na žvásty a osobní výpady...Je mi Vás vážně líto. Jinak Vám doporučuji následující odkaz-ze zdroje ČNB -vládní dluh a jeho struktura:
https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.cnb.cz%2Fexport%2Fsites%2Fcnb%2Fcs%2Fstatistika%2F.galleries%2Fvladni_fin_stat%2F3a_vladni_dluh_a_jeho_struktura_S13.xlsx&wdOrigin=BROWSELINK

Nahlásit

-
19
+

Našel bych v tom i pozitivní stránku. Čeští voliči a tím pádem i politici nemají povahu na efektivní ekonomické spravování země. Je zde příliš mnoho jedinců v režimu Já chci, Já chci, Já chci, oškubejte druhé. Takže v čím horším stavu budou veřejné finance, tím menší šance na úspěch v budoucnosti kdejakých Venezuel. Nejedná se totiž jen o to zadlužení, ale ruku v ruce s tím bude kooperovat mizérie dopravní infrastruktury, problémy automotive, energetické problémy, robotizace vyspělých zemí (tím menší poptávka u subdodavatelů) a nezadržitelný tlak na důchody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
38
+

Zdenek Rachman - můžete prosím vysvětlit proč dáváte příspěvky na místo o financích, když nemáte zjevně žádnou finanční gramotnost (pardon za to cizí slovo snad ho znáte).
Zkusím to ná vás poud možno bez pojmů kterým nerozumíte aby jste pochopil, že ten hlavní problém neni covid, ale to jakým způsobem Babiš vedl finance jako ministr a pak jako premiér.
Za prvé, zdědil finance již víceméně v pořádku po hospodáčské krizi, a i po ne uplně ideální stabilizaci, nicméně ekonomika rostla, stavělo se, paníze do rozpočtu tekly a lidi se měli lépe. A vše z toho nevídaného růstu v letech jeho vedení financí doslovně prožral, a to že v několika letech bylo ve státním rozpočtu tak moc peněz navíc nad plán že to ani nestihl vše utratit, není jeho zásluhou, ale naopak je jeho hanbou. To že místo tovření at už hodnot nebo rezerv nebo aspon splácení minulých dluů, dokázal všechno rozfofrovat za nic není na pochvalu a ani na omluvu.
Jak je v článku správně zmíněno, tak místo toho aby to nějakým způsobem prostavěl, nebo aspon ušetřil, tak roztočil kola urácení tak že to zastavit bude trvat dlouhé a kruté roky. Dokonce ani jediný velký projekt který se začal dělat před tím než se dostal k financím, rekonstrukce D1, není stále hotový a jen a pouze vinou posledních dvou vlád ještě dlouho potrvá než bude.

Příště být vámi, tak si raději vzdělávám dříve, než komentuji.
P.S.: A až se trochu vzděláte tak si krom ekonomických zpráv ( z kterých lidem vzdělanějším bylo jasné kam směřujeme ještě než přišel covid) projděte třeba audit NKU se závěrem, že netuší k čemu Sobotka ( s Babišem jako ministrem finnací) a pak Babiš vlastně použili z dotací EU přes 600 miliard. ROP Severozápad je velká ostuta, ale jsou to proti tomu, jen amatéři.

Nahlásit

-
57
+

Rozpočet byl téměř vyrovnaný v době, kdy ekonomika byla na vrcholu. V tu chvíli měla být vytvořena rezerva rozpočet připravován na nadcházející krizi. O Covidu se sice nevědělo, ale o přicházejících ekonomických problémech ano.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
91
+

Vyrovnaný rozpočet je základem. Vláda, která si nemůže dovolit bezmezně utrácet, musí dělat nepopulární kroky. Státní rozpočet je robustní a nemusí řešit peněžní toky. Voliči si zato mohou sami.

Nahlásit

-
35
+

Myslím, že o covidu (nikoliv však o kovitu) se autor dostatečně zmínil. A bohužel všechno, co napsal je smutná a pravdivá realita....

Nahlásit

-
109
+

Novinář zřejmě získal ostruhy za práci pro Rudé Právo - jinak si tu demagogii neumím vysvětlit - předloží nám graf vývoje státního dluhu a každý tak vidí, že byl vyrovnaný až do příchodu Covidu ale napíše "prožrali jsme co jsme mohli a nemůže za to jen Covid". Nechápu proč píše články člověk, který se není schopen orientovat ani v těch nejzákladnějších statistikách. Tady je diskuze zbytečná - autor vědomě lže -titulek že "kabinet Babiše nebyl schopen udržet vyrovnaný rozpočet už před koronou" jinak než vědomou lží nazvat nelze. Novinářská etika je zřejmě pro p. Jégla neznámý pojem....

Nahlásit

-
-77
+

A to, že byl ( a je) tady kovit asi autor článku nějak nezaregistroval. Co tak dát do článku trochu objektivity.

Nahlásit

-
-178
+