Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
A ohledně 1kg benzínu vs. 1kg vodíku, jak sám jsem (dokonce dvakrát) psal, že u vodíku není problém hmotnost, ale objem (a také hmotnost skladovací nádoby, ale to jsem taktně vynechal, to by vodíku také dost neprospělo).
1 kg kapalného vodíku = 75 litrů 1kg vodíku stlačeného na 700 bar = 125 litrů 1kg benzínu = 1,3 litru
To je dost velký rozdíl, třeba v tom autě. Ano, zkoumají se i jiné metody uložení vodíku, ale tam ty parametry neznám.
No, ono obecně je to ve všech případech energie uvolněná snížením hmotnosti produktů (oproti hmotnosti vstupů, viz E=mc2), ale nechtělo se mi to rozepisovat takto detailně.
Martin M | 10. 12. 2021 16:10 | reakce na Petr Bárta - 10. 12. 2021 14:30
A ohledně 1kg benzínu vs. 1kg vodíku, jak sám jsem (dokonce dvakrát) psal, že u vodíku není problém hmotnost, ale objem (a také hmotnost skladovací nádoby, ale to jsem taktně vynechal, to by vodíku také dost neprospělo).
1 kg kapalného vodíku = 75 litrů 1kg vodíku stlačeného na 700 bar = 125 litrů 1kg benzínu = 1,3 litru
To je dost velký rozdíl, třeba v tom autě. Ano, zkoumají se i jiné metody uložení vodíku, ale tam ty parametry neznám.
Martin M | 10. 12. 2021 16:04 | reakce na Petr Bárta - 10. 12. 2021 14:30
No, ono obecně je to ve všech případech energie uvolněná snížením hmotnosti produktů (oproti hmotnosti vstupů, viz E=mc2), ale nechtělo se mi to rozepisovat takto detailně.
Petr Bárta | 10. 12. 2021 14:30 | reakce na Martin M - 10. 12. 2021 09:12
Mno, to je pěkný komentář, ale při spolování vodíku nejde o energii uvolněnou při rozvolňování molekulárních vazem, ale naopak o energi uvolňovanou při _vytváření_ těchto vazeb -konkrétně vazby mezi vodíkem a kyslíkem v molekule H2O(ano, u vodíku se tím energie uvolňuje). Navíc, při spálení kila vodíku se uvolní víc tepla než při spálení kila benzínu, a to víc než dvakrát...
A kyž už, tak tady nejde ani tak o fyziku, ale o chemii. Ale souhlasím, ta taky nejde "odrbat".
Martin Doležal | 10. 12. 2021 10:15 | reakce na Martin M - 10. 12. 2021 09:12
Nemusíte nevěřit, stačí vzít v potaz jen elementární vlastnosti vodíku. Už i pro raketové motory přestává být efektivní. Natož aby se uchytil v pozemní dopravě. Vodík bude nějakou dobu reklamní tahák pro pár podvodníků, od paliva až po medicínské použití, ale masového využití se nedočkáme. Jen bych si dovolil polemizovat s umělým uhlovodíkem. Ten je stále stejný, ať ho vyrobíte v laboratoři, nebo jako odpadní produkt bakterie.
Faktem je, že spalovací motor na uhlovodíky zde bude dalších tisíc let, bez ohledu na emoce různých aktivistů.
Z čeho se bere energie z paliv (a je úplně jedno, jestli je to uhlí, benzín, dřevo nebo uran)? Z rozbíjení vazeb mezi molekulami. Vezmete dlouho molekulu, rozsekáte na menší (třeba oxidací = hořením nebo štěpením), a ty vazby, o které mají produkty míň, jsou ta energie, kterou získáte.
Čeho má vodík málo? Ano, právě molekulových vazeb. To je fyzika, to nejde "odrbat". Takže má i málo měrné energie. Takže ho musíte strašně moc stlačovat nebo zkapalňovat, aby bylo aspoň trochu energie v rozumném objemu (hmotnost není problém, vodík je lehký). To klade obrovské nároky na skladovací nádoby (které jsou velké, těžké a drahé) a energii ... to stlačování není "zadarmo".
To už daleko větší šanci vidím v umělých uhlovodících , které si můžete připravit tak, aby měly co nejlepší vlastnosti (lepší než benzín nebo CNG a LPG) a nemáte tam všechny ty problémy vodíku - hlavně s jeho skladováním a transportem.
Diskuze: Je vodík palivem budoucnosti? Nastupující trend očima expertů
10. 12. 2021 | 5 komentářů | 13 369
Přihlášení do diskuze
Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
Na následující odkaz pak klikněte v případě, že jste zapomněli své heslo.
Příspěvek, který se vám nejvíc líbí
Martin M | 10. 12. 2021 16:10
Příspěvek, který se vám nejvíc nelíbí
Martin M | 10. 12. 2021 16:04
Martin M | 10. 12. 2021 16:10 | reakce na Petr Bárta - 10. 12. 2021 14:30
NahlásitZobrazit komentovanou zprávuSkrýt komentovanou zprávu
Martin M | 10. 12. 2021 16:04 | reakce na Petr Bárta - 10. 12. 2021 14:30
Petr Bárta | 10. 12. 2021 14:30 | reakce na Martin M - 10. 12. 2021 09:12
Martin Doležal | 10. 12. 2021 10:15 | reakce na Martin M - 10. 12. 2021 09:12