Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hnědý kůň voleb a bříška plná mikroplastů. Máme pro vás chytré čtení

3. 10. 2021
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jen technická - obec je podmnožina STÁTní správy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Obec_(Česko)
Ale samozřejmě záleží i na tom, jak si definujete stát...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
2
+

Diskuze

Teď jste mi promluvil do duše...


kecám.


Aha, dobře, takže z článku vypíchnete jednu okrajovou a málo podstatnou věc, a pomocí ní pak tento článek především prezentýrujete. Tak taky metoda, no.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Funkci těch knihoven text neřeší, kdybychom ji poctivě hledali, nejspíš bychom došli k tomu, že u těch venkovských knihoven s otevíračkou několik hodin, má co do činění se starými lidmi, ale kupodivu i se školáky. Tak soudím ze svých kusých zkušeností. Jeden čas byl podstatný i internet, to možná už neplatí. A je možné, že za dvacet roků bude čas je rušit. Je taky možné, že si najdou ještě jinou funkci. A tak dál.

Co je ale podstatné: Ten článek je o architektuře, tohle je v něm celé jen na okraj. Nové knihovny a rekonstrukce starších patří mezi nejoceňovanější stavby v Česku. O to v tom textu v časopise jde především. Jenže vy chcete bejt zlej, pořád se snažíte do něčeho trefit, ale jsou to jen vaše chiméry. Stavíte si strawmany a slavně vítězíte.

Buďte si zlý, chcete-li, ale ta urputnost působí spíš, nezlobte se, trochu legračně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč drsný?? Já jsem jen zlý.

Dnes ji máme tak hustou kvůli zákonu. Ale jaký je dnes význam malé vesnické knihovny? Nejspíše téměř nulový. A jejich vybavení? Stojí vůbec za něco nebo jsou to staré plesnivé knihy? A vůbec není jasné, zda by na to prvorepublikoví zákonodárci došli sami, pokud by na venkově nebyla spousta spolkových knihoven a vzdělávacích spolků již z dřívějška. Druhá věc je to, nakolik jim šlo o vzdělávání a nakolik jen o pouhou propagandu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dle mého je to druh veřejného vlastnictví, ale není přímo majetkem státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drsný jako vždy. Obec je tu podmnožinou státu, ve volebním programu by to bylo totéž, je to prostě placené z daní, odváděných státu. A netvrdí, že knihovny nebyly. Jen to, že tak hustou síť máme kvůli tomu zákonu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen technická - obec je podmnožina STÁTní správy.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Obec_(Česko)
Ale samozřejmě záleží i na tom, jak si definujete stát...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Zde poučení: před sto lety byl v Československu přijat zákon, že každá obec nad 400 lidí bude mít obecní knihovnu. Proto máme nejhustší síť. A tady pobavení: transponujte do dneška. „Představte si, že by knihovny neexistovaly a někdo teď přišel s nápadem jejich síť u nás budovat. Nepředstavitelné. Stát bude provozovat tisíce budov a půjčovat tam skoro zadarmo knihy, které si každý může koupit? To nezní jako výherní volební program. S vykřičníkem po každém slovu by ta věta mohla stát hned v předmětu řetězového mailu. A určitě by nepomohlo, že i Mao Ce Tung byl kdysi knihovník."

To je vtipné a demonstrujeto odtrženost pana Bednára od reálného světa. A už ta hloupost, že autor zaměňuje stát za obce!! "...každá obec nad 400 lidí bude mít obecní knihovnu..." versus "...Stát bude provozovat tisíce budov a půjčovat tam skoro zadarmo knihy..." Ty knihovny jsou obecní!!

Jsou navíc často otevěřené 1-2 hodiny týdně a mají pár set svazků a je o ně minimální zájem. Pan Bednár zřejmě zaspal dobu a to, že dnes je síť dopravních cest a doprava obecně rychlejší než před sto lety a dojet si do okresného města do knihovny z nějaké obce dnes není zdaleka takovým problémem jako před sto lety!!

Je nemístné se chlubit nejhustší sítí knihoven, které nejsou skoro vůbec během týdně otevřeny a obsahují pár set svazků (často velmi starých) knih! To je jako se dnes chlubit největším množství povozů na počet obyvatel! Nebo tak podobně.

Pan Bednár také opomíná to, že v době před přijetím uvedeného zákona existovala spousta různých spolkových knihoven a vzdělávacích spolků, a to doslova skoro všude. Zajdou si Bednár do knihovny a nechaj si půjčit toto: https://www.kosmas.cz/knihy/135843/morava-v-narodnim-a-politickem-ruchu-19.-stoleti/ a pak teprve rozumujou. Na ja?

Ten, kdo tiskne podobné skvosty by se měl zamyslet nad kvalitou autorů!

Nahlásit

-
0
+