Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co s volným milionem? Boj s inflací očima expertů

20. 8. 2021
 82 589
19 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Může mi někdo vysvětlit proč je Bitcoin stále chápán jako rizikové aktivum zatímco státní dluhopisy jako "bezpečný přístav"? Za posledních 10 let Bitcoin silně roste a už skoro nepřibývají, zatímco dluhopisy se reálně nezhodnocují, dluhopisů je stále více a snad žádný stát se ani netváří, že by své dluhy měl někdy v plánu snižovat.

Nahlásit
-
25
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Volatilita vypadá z krátkodobého hlediska skutečně špatně, ale zatím nikdo, kdo ho držel alespoň pár let, na tom neprodělal. Naopak meziroční zhodnocení je ve stovkách procent.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Radši prodělat na Bitcoinu než na nějakých korporátních dluhopisech kde akorát nakrmím finanční šmejdy.

Rizikovedluhopisy.cz stále jedou...

Nahlásit

-
0
+

Není mi jasné, proč bych měl chodit k volbám, když žádná politická strana nezaujme jasné stanovisko k základnímu problému, k uměle drženým nízkým úrokovým sazbám kriminálním kartelem centrálních a komerčních bank, a státu. Cena peněz je to nejdůležitější, od toho se odvíjí vše ostatní, včetně inflace, investic a alokace kapitálu obecně, činnosti bankovního sektoru, důchodů, fungování trhu, atd. Čtenáři, zkopírujete tyto diskuse a pošlete je každému politickému seskupení, jako řešení nabídnou, bez obhájení takových řešení na veřejném foru bych nikoho nevolil. Nechat politiky řešit jiné hlouposti je charita poslancům z našich daní.

Hlavně mně neříkejte, že rychlé poděkování lidem, kteří neplní úkoly v oblasti cenové stability, je nereálné, že stejně musí dojít ke kolapsu společnosti.

Tipměme si, která evropská měna bude první, která padne.

Pasivita je pohodlná, sympatizuji s Vámi, ale tím další generaci moc nepomůžeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Ale samozřejmě vám nijak nerozmlouvám, abyste to řešil po vašem.
Tedy že 1x za 4 roky půjdete k volbám a ... a? Zvolíte koho? Někoho, komu nejde o peníze a moc? Někoho, kdo bude ochoten dělat nyní nepopulární opatření, aby za ně nějaká přespříští vláda slízla smetanu? Někoho, kdo se na dluh nebude chtít odměnit svým podporovatelům?
Proč ne. Ale já (vlastně úplně všichni) mezi tím budeme sledovat svůj ekonomický zájem. A z něj přímo vyplývá zbavování se inflační státní měny a přelívání úspor do nestátních neinflačních alternativ. Což zcela zákonitě povede k růstu ceny těchto alternativ a k poklesu kupní síly státních potištěných papírků. A to nutně k takovému postupu přesvědčí další a další.

Diskuse se diskutují, řeči se vedou, ale lidé jednají (ve vlastním zájmu). Nečekají, že snad možná jednou volby zázrakem vyhraje zodpovědný nezištný nekrátkozraký anděl.

Já to vlastně "po vašem" také "řeším": k volbám chodím, volím tu ekonomicky nejliberálnější a rozpočtově nejzodpovědnější partaj a ještě na její kandidátce kroužkuju ty "nejlepší" kandidáty. Stojí mě to jen pár desítek minut času, tak co to nezkusit (je to něco s pravděpodobností úspěchu jako Sportka). Ale zároveň nečekám na zázrak a konám ve vlastním zájmu. A myslím, že nakonec rozhodne toto a ne volby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Měl byste vstoupit do politiky. Máte můj hlas
Naprosto souhlasím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mě je základní nepochopení už v tom, jaký je smysl a účel (existence) centrálních bank.

Je nepodstatné, co který hochštapler (politik, centrální bankéř, ...) tvrdí, že je jeho cílem. Bezpochyby bude prohlašovat, že tím cílem je vaše blaho. Kterému politikovi jste to kdy věřil?!

Za jakým SKUTEČNÝM účelem si měnový monopol usurpovali králové, císaři, milovaní vůdci, velcí kormidelníci, generální tajemníci, šáhové, atd...? Opravdu máme věřit, že za založením např. FEDu reálně stál nezištný zájem o blaho běžných lidí? Proto se ti politici a bankéři tajně scházeli a proti vůli lidí FED protlačovali? Tedy máme věřit, že jejich cílem bylo to oficiálně deklarované blaho všeholidu protlačené i přes jeho nesouhlas?

Pokud věříte, že politici nemyslí na nic jiného, než na zájem "běžného člověka", pak dává váš příspěvek smysl. Pro toho, kdo předpokládá, že politici (a bankéři) sledují především (řekl bych dokonce výhradně) svůj zájem, pak...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ztráta kupní síly měny a hyperinflace jako následek cenové politiky západních centrálních bank nepovede je ke kolapsu měn, ale ke kolapsu společnosti, tak jako vedla nesčetněkrát v historii. O příčinách takových kolapsů se v hodinách dějepisu na škole moc neučí. Učí se, že Hitler vedl válku, ale už ne, co vedlo k jeho nástupu k moci /výmarská hyperinflace a an masse ožebračení německých obyvatel/, učí se, že Marii Antoinettu popravili gilotinou, ale už ne, že to byla reakce na francouzskou hyperinflaci, která vedla k hladomoru, učí se, že padla římská říše, ale už ne proč /dtto/, to jde pořád dokola, v mnoha zemích i dnes.

Následky politiky centrální banky a vyšší inflace v ČR jsou už vidět. Kromě rostoucí cenové hladiny, exponenciální růst spekulantů s aktivy, rekordní počet neobsazených pracovních míst /kdo by pracoval za směšnou mzdu, když může jen stříhat kupony/, rostoucí státní byrokracie, atd. Inflace vede k růstu velikosti státu, je omyl se domnívat, že neefektivní a stale dražší stát může zeštíhlet aniž by došlo k zastavení inflace.

Děkujeme pane Rusnok. Jste mi opravdu sympatický, ale to nic nemění na faktu, že neplníte, co jste při své inauguraci veřejně řekl prezidentovi. Lidé, kteří neplní svou funkci a úkoly, jsou z životaschopných firem propuštěni, to je na denním pořádku. Centrální bance se podařilo pokroutit trh v ekonomice a roli státu. Nicméně tržní principy zůstanou v jakémkoliv systému, zatím nikdo nevymyslel nic lepšího, to by muselo být zase vše znárodněno, a k tomu už snad nedojde. Souhlasím s panem Frajem, že guvernér centrální banky nemusí vůbec nic, nicméně má volbu, úplně stejnou jakou měl pan Alan Greenspan před dvaceti lety. Pan Alan Greenspan a jeho následníci volbu učinili a vejdou do historie jako hrobníci tržního kapitalismu v US. Jak asi pan Rusnok?

Není zajímavé sledovat, jak značný odpor vyvolá jemná snaha o narovnání ceny peněz v časopisu peníze.cz? Bodejť, jen těch rentierů, kteří by přišly o ty kupony, kdyby k tomu došlo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Jak píše pan Cupr, vaše návrhy sice teoreticky dávají smysl, ale v současné praxi jsou nerealizovatelné. Vaše "Nové vedení CB musí to či ono" je jen zbožné přání. Nemusí vůbec nic. Asi vám uniká smysl existence centrálních bank. Jsou to nástroje na spravování měnového monopolu ve prospěch vládnoucí elity. Není lepší byznys, než si vyrábět vlastní peníze, které ostatní musí pod hrozbou vězení přijímat. Toho se nikdo dobrovolně nevzdá
CB je až důsledek. Největším nepřítelem svobodné společnosti posledních cca 60 let je měnový monopol a vznik politických peněz. Pokud by byl zrušen měnový monopol, tak centrální banky ztratí svůj smysl. Z uvedených důvodů ho ale nikdo dobrovolně nezruší. Dojde k tomu nejspíš nějakým kolapsem finančních systémů. Domnívám se, že současný systém má pozitivní zpětnou vazbu, takže kolaps je podle mě nevyhnutelný. Kdy a jak samozřejmě nevím :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Díky!
Ono ale nejde o to, co nabízím. Já nic nikomu nenabízím :-) Jen si realisticky myslím, že to, co říkáte vy, se (bohužel) spíš nemá velkou šanci uskutečnit.
Asi jako perestrojka, tedy jako nějaká smysluplná reforma komunismu zajišťující mu nějakou udržitelnost.

Ale hlavně - já nemluvím o kolapsu společnosti. Nemyslím si, že zkolabuje společnost. Ale může zkolabovat finanční a politický systém. Ukázat se, jako neefektivní a přežitý.
V roce 1989 také nezkolabovala společnost, jen ekonomicky impotentní systém - a málo kdo to snad bude nazývat tragédií.
Stát a společnost není to samé. Spíš naopak. Když zkolaboval feudální, komunistický či fašistický stát, společnosti to naopak pomohlo. A nikdo snad nezaměňoval tyto státy se společností. Ony spíš společnost zkoušely ovládat, manipulovat, přirozené společenské procesy potlačovat. Ale samozřejmě jejich představitelé se snažili ze všech sil dát rovnítko mezi jejich režim a společnost. A dnes je to stejné. Hláška "this time is different" je obvykle považována za vtip.

Obdobně s finančním systémem a penězi - peníze jsou něco jako informační systém ekonomiky. Slouží k přenosu informací o tom, čeho je nedostatek a čeho (relativní) nadbytek. Co lidi (zákazníci) považují za užitečné (za to jsou ochotni dobrovolně a ze svého platit) a co za užitečné nepovažují. Současný politický a finanční systém ale tuto informační roli přestává plnit. Máme tu celé zástupy lidí, kteří neprodukují nic, nebo produkují "služby", které by si nikdo dobrovolně a za své nekoupil, protože je nepovažuje za neužitečné (někdy dokonce přímo za škodlivé). Přesto k nim současný systém zcela antitržně směruje peníze (a tedy i vzácné a omezené zdroje). Protože si ty peníze dnešní systém umí buď vytisknout, nebo někomu (kdo si je svou užitečnou činností vydělal-zasloužil) sebrat.

Naštěstí podobné systémové neefektivity má přirozený vývoj schopnost jednou za čas odstranit. Otrokářství či nevolnictví sice také spoustě lidí (zvlášť těm s vlivem a mocí) vyhovovalo, a lidé v té době je považovali za normální, ale protože to byly systémy hrubě neefektivní (mizivá motivace otroků a nevolníků, nulová mobilita pracovní síly, ...), tak je společenský vývoj odstranil - přestože se ve své době také jevily neměnnými a trvalými.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Děkuji za reakci, vidím v ní hodně pravdy, ale ty dvě eventuality co nabízíte /kolaps společnosti nebo kolaps stávající měny/ se nemusí většině líbit. Nebude přece jen jednodušší začít s centrální bankou? Lidé pochopí, že deflace je přirozenou součástí kapitalismu, že recese jsou ozdravné pro trhy, fungují pak daleko lépe, když je cena peněz správná. Osud jejich dětí je bude zajímat a snadno pro ně obětují pár centrálních banksterů a spekulativní zisky jich samotných a jejich přátel na úkor většiny.

Kdepak máme politiky, těchto diskusí se neúčastní? A to máme dva měsíce před volbami. Koho mám volit, když se ani jedna nevyjádří, jak nastávající kolaps finančního systému řešit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Až na to, že to je sice hezké, ale naprosto nerealizovatelné.
Žádný politik nebude hlasovat pro malou krizi teď, abychom se vyhnuli velké krizi potom. Protože jeho zajímají preference TEĎ a ne preference (někoho jiného) za 10 let.
Stejně tak guvernér centrální banky - také se nechce zapsat do dějin jako ten, kdo ten přefouklý balónek propíchl (raději ho bude záplatovat a na nejkritičtějších místech zesilovat, aby kolaps oddálil - za cenu zhoršení). Navíc by si tím zkomplikoval další kariérní kroky.

A nehlasovali by pro to ani lidi, protože na socialistické obecní pastvině chce každý HNED urvat co nejvíc - např. byt za podtržní úrok, reálně záporný, nebo penzi ve výši půlky průměrné mzdy, přestože se reálně blížíme do stavu, kdy bude sotva na čtvrtinové.
Nikdo by nehlasoval pro (byť dočasnou) ztrátu práce jen proto, aby se ostatní měli za X let lépe. Samoživitelky si neodhlasují zrušení přídavků. Státní zaměstnanci nebudou hlasovat pro zmrazení mezd ve státní sféře a propuštění třetiny z nich. Pan Hrušínský nebude hlasovat pro zrušení grantů pro jeho díívadlo. A rozhodně penzista a ti, co už mají penzi na dohled (50+) nebudou hlasovat pro zmrazení valorizací, které si dnes stát může "dovolit" jen proto, že si na ně půjčuje za reálně záporný úrok.

Občas se situace vyvine tak, že z ní není cesty v rámci existujícího uspořádání. Občas se systémy vyvinou tak, že jsou nereformovatelné (vzpomeňme třeba na systém minulý) - zejména v rámci pravidel, která si ten systém sám nastavuje.

Monetární socialismus tak půjde ukončit pouze dvěma způsoby:
1) Nechat ho dojít do totálního kolapsu
2) Začít budovat paralelní finanční systém a nezávislé decentralizované peníze. Takový systém, ve kterém se nedá podvádět - ve kterém se k penězům dostanete jen tak, že budete něco produktivně tvořit a tuto svou tvorbu prodávat na volném trhu. Ne tak, že si ty peníze vytvoříte z pšouku a rozdáte těm, co nic užitečného nedělají. Podle mě se to již děje, jen to stále většina lidí nezaregistrovala. Ale velká část výše uvedených respondentů (Šura, Tětek, Kovanda, Stroukal) již ano. Trochu i Křeček (doporučuje zlato), jenže paralelní systém založený na zlatě je v dnešní době problematické zavést. A trh to již chápe: v USA (resp. víceméně všude) zvedají peněžní zásobu masivním tempem a zlato na to skoro nereaguje, zato bitcoin...

V případě 2 je šance, že ten přechod bude v rámci možností plynulý a relativně málo bolestivý. Výhodou je, že v této oblasti již ta socialistická obecní pastvina nefunguje, ale je to "každý za sebe". Kdo dřív pochopí, nebude obětí úpadku stávajícího systému. Kdo nepochopí a bude ten systém až do hořkého konce považovat za neodstranitelný, neměnný a věčný (nepoučil se z trvanlivosti slov "na věčné časy a nikdy jinak"), nebo nedej Bože za správný, ten bude obětí nastávajících změn.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
10
+

Jak bojovat s inflací a zachránit měnu a tržní kapitalismus

1 Odvolat guvernéra a bankovní radu národní banky, banka dlouhobě neplní svůj úkol v oblasti cenové stability
2 Nové vedení musí razantně zvýšit úroky
3 Nechat občany, aby se vyrovnali s následným propadem cen a deflací, většina to přivítá
4 Nechat občany, aby se vyrovnali s dočasnou vyšší nezaměstnaností, která ale povede ke zlepšení mrtvého pracovního trhu a lepší alokaci kapitálu, který se nyní plýtvá na firmách neschopných generovat zisk a nafouklém státním aparátu
5 Zeštíhlit stát
6 Nechat padnout některé komerční banky, menší bankovní systém se snadno konsoliduje
7 Nechat padnout neziskové firmy, noví vlastníci jsou většinou lepší v odhadu poptávky a budou schopni produkovat výrobky, které budou občané kupovat, ne jimi plnit letištní plochy

Cena peněz je to nejdůležitější v ekonomice, od toho se odvíjí vše ostatní. Národní banka se bohužel inspirovala jinde a připustila jejich dlouhodobé pokroucení.

Je nutno jednat, čím dřív tím líp, ne čekat zase 40 let v nějakém politickém mikrosatelitu, finanční systém je jasně neudržetelný a padne na hubu. Sovětský svaz už neexistuje, teď jsme sice v jiném Svazu /"Svaz Negativních Reálných Výnosů" se sídlem v Bruselu/, ale máme stále ještě vlastní měnu.

Nahlásit

-
16
+

Vít Hradil: To je myšleno vážně?!
Investovat se má začít co nejdřív. Každý, kdo ve škole dával pozor, když se probíraly exponenciální funkce, by to snad i mohl pochopit.

Radit třicátníkům, že mají peníze frcat cestováním... taky prima.

Skoro tak "dobré" jako radit padesátníkům investovat do dětí: může pan Hradil vyčíslit ROI? Myslím ROI pro investory a ne ROI pro všechny okolo, kteří se na děti (či jejich vzdělání) vybodli, ale strašně rádi by žili z nadprůměrných odvodů dětí těch, kteří do nich investovali.


Předpokládám, že vítězství v anketě mu naklikal někdo, kdo si odmítá připustit, že centrální banky to podělaly. Že rozhodně úrokové míry neurčuje trh. A že není pravda, že centrální banky jen kompenzují sníženou úvěrovou aktivitu a pomalejší oběh peněz v kovidové krizi. Pozitivem je, že už zdaleka nejen skalní bitcoineři (Tětek a Stroukal) doporučují průměrné paní Jaroslavě, bitcoin do portfolia zařadit. Každý nechť si spočte, jaká asi tak bude jeho cena, kdyby paní Jaroslavy či masové penzijní fondy, chtěly v BTC držet byť jen 1 procento portfolia. A další otázka je, co se stane, až za dalších pár let uvidí, že tato malá část jejich portfolia performovala zdaleka nejlépe.

Nahlásit

-
9
+

Volatilita vypadá z krátkodobého hlediska skutečně špatně, ale zatím nikdo, kdo ho držel alespoň pár let, na tom neprodělal. Naopak meziroční zhodnocení je ve stovkách procent.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tak tak. Nicméně k tomu přispívá asi i poměrně velká volatilita Bitcoinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To máte tak. Většina finančních poradců dělá přímo pro nějakou banku a kapři si sami rybník nevypustí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Těch ekonomických kecálistů jsou mraky, a každý z nich má zaručený recept na úspěch. Jen z neznámého důvodu to na nich není vidět, a stále spoléhají na druhé, že je uživí. Navíc většina lidí bude ráda, že za rok ušetří do 50.000 Kč, a pro ty je každá rada jak investovat zbytečná. Ti budou muset makat stále, i v důchodu. A lidé kterým za rok zůstane 0,5 - 1 M Kč z jejich příjmu, jsou sami dost schopní, aby se o své peníze postarali, bez rad všemožných odborníků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Může mi někdo vysvětlit proč je Bitcoin stále chápán jako rizikové aktivum zatímco státní dluhopisy jako "bezpečný přístav"? Za posledních 10 let Bitcoin silně roste a už skoro nepřibývají, zatímco dluhopisy se reálně nezhodnocují, dluhopisů je stále více a snad žádný stát se ani netváří, že by své dluhy měl někdy v plánu snižovat.

Nahlásit

-
25
+

Tak to vám řeknu já. Šichtařová podle toho, co jsem od ní četl doporučuje nemovitosti (ovšem varuje před možností jejich zdanění), dále zlato a akcie (výběrově nějaké americké, ale ne evropské, Evropa je mrtva, což říká i R. Vávra). Pikošichta naopak nemusí moc kryptoměny.

Panu Fuldovi naopak doporučují investovat do afghánistánských dluhopisů.

Nahlásit

-
11
+

Prosím, zeptejte se paní Šichtařové.

Nahlásit

-
0
+