Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
To je pro mě a mnoho jiných největší štěstí, že čeští politici nemají šanci prosadit nějakou důchodovou reformu. Protože to by bylo jen jak oškubat movitější aby dali pár drobných chudým a v budoucnu další lidi obrali o to co si naspoří. Jen ať to zůstane jak to je, neschopní a hloupí budou mít co si zaslouží a zbytek si zařídí pohodový důchod s tím co je k dispozici.
Nahlásit
+14
+
-
Petr Novák | 12. 10. 2021 01:23
Tak, zaprvé všichni používají blbě slovo reforma. A za druhé, navrhované změny v podobě donsů jsou naprostý nesmysl. V roce 2008 se z takových vypařilo rolik peněz, že žádný soudný člověk peníze do takových institucí nedá. A s tou změnou klimatu se dělá až moc. Všichni politici jsou na ni nějací nadržení, až z toho nebude čím topit.
Nahlásit
+1
+
-
Martin Doležal | 12. 8. 2021 22:41 | reakce na Aleš Holub - 12. 8. 2021 14:41
Vzhledem k obrovské rychlosti pokroku v technologiích, biologii, lékařství a genetice, máte obavu, že průměrná doba dožití bude klesat? Stačí se podívat na statistiku příčin úmrtí, a je jasné, že příčina, proč ten průměrný věk dožití stoupá tak pomalu je pouze populární soutěž o Darwinovu cenu.
Obdobně se státními důchody, tu vůbec nebudou nízké, již dnes může 80% obyvatel zeměkoule považovat život v ČR za realizaci ráje. Jen pouze ty důchody se budou neustále propadat vůči průměrnému příjmu, a současně vůči požadovaným přáním rozmlsaných důchodců. Prostě jen reálný pořad o "já chci, já chci, já chci, navalte". Ale právě v tom si ekonomická realita poradí bez ohledu na voličské preference.
"Vraťme se však k době První republiky. Medián délky dožití byl v roce 1920 cca 55,5/59 roků (za informaci děkuji M. Štěpaníkovi). Pro zjištění střední délky života viz i ZDE (5). Data z odkazu odpovídají celkem uvedené hodnotě za rok 1920. To znamená, že v tomto věku byla již polovina lidí po smrti. Ale do starobního důchodu zbývalo pořád nějakých 6 až 9 let! Z logiky věci plyne, že více jak polovina obyvatel se nedožila doby, kdy mohla začít pobírat starobní důchod! Člověk, který si postřednictvím státu v té době spořil na starobní důchod, měl méně jak poloviční šanci, že se tohoto důchodu dožije! Šlo tedy o něco na způsob loterie. Ta má také méně jak 50 % pravděpodobnost výhry. Jinak by její provozovatel zkrachoval." (https://www.bawerk.eu/clanky/ ekonomie/patalie-se-starobnimi -duchody-aneb-pozdeji-do-ducho du-.html).
A tak nějak to bude, a k tomu ještě ty důchody budou reálně velmi nízké. Kdo dnes přispívá státu na důchody málo či nic, ten se nakonec bude smát.
Nahlásit
+6
+
-
Martin Doležal | 12. 8. 2021 11:23
To je pro mě a mnoho jiných největší štěstí, že čeští politici nemají šanci prosadit nějakou důchodovou reformu. Protože to by bylo jen jak oškubat movitější aby dali pár drobných chudým a v budoucnu další lidi obrali o to co si naspoří. Jen ať to zůstane jak to je, neschopní a hloupí budou mít co si zaslouží a zbytek si zařídí pohodový důchod s tím co je k dispozici.
Diskuze: Důchody znamenají moc, na reformu zapomeňte
12. 8. 2021 | 4 komentáře | 20 393
Přihlášení do diskuze
Abychom udrželi vysokou kvalitu diskuze na Finmagu, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdříve musíte zaregistrovat.
Na následující odkaz pak klikněte v případě, že jste zapomněli své heslo.
Příspěvek, který se vám nejvíc líbí
Petr Novák | 12. 10. 2021 01:23
Nahlásit
Martin Doležal | 12. 8. 2021 22:41 | reakce na Aleš Holub - 12. 8. 2021 14:41
NahlásitZobrazit komentovanou zprávuSkrýt komentovanou zprávu
Aleš Holub | 12. 8. 2021 14:41
Nahlásit
Nahlásit