Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Z extrému do extrému. Babišova vláda zadělává Česku na další průšvih

13. 5. 2021
 170 076
26 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

1) Jak si autor představuje "umírněná střední cesta udržitelného života"? Už navždy respirátor ve vnitřních prostorech a jednou týdně testování?

2) Pokud se zruší všechna opatření a 3 měsíce se nebude nic dít, pak zřejmě počet nemocných/hospitalizovaných není závislou veličinou na rozsahu opatření, nýbrž na něčem jiném.

3) Byla nějaká opatření a zemřelo 30 000 lidí a X se nakazilo. Z těchto údajů nelze věrohodně říci, že bez nich/s přísnějšími by dané počty byly jiné. Pokud se nepletu, tak účinnost jednotlivých opatření nebyla prakticky nikde zkoumána. Některým situacím zkrátka nelze zabránit a jediné, co můžeme dělat, je minimalizovat škody. Kolika úmrtím opatření zabránila bez znalosti jejich efektivity těžko určíme. Co ale dokážeme určit snáze, je destruktivní vliv opatření na psychickou a fyzickou kondici celého obyvatelstva, což má také dopad na očekávanou délku života. Možná by se tak přišlo na to, že všechna opatření v součtu připravila populaci o více roků života, než kolik roků zachránila.

Nahlásit
-
255
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Jedna z oblíbených metod jak spořit, aby se popasoval člověk s fuldo-keynes cinklou fiat měnou je spoření do nemovitostí. Ovšem pan Altmann zde a třeba Pikora a Šichtařová jinde celkem už dříve upozorňovali na to, že takový byt může být zdaněn pomocí daně z nemovitosti. A ejhle ono už se k tomu chystá. Inu, zlato nebo bitcoiny mají v tomto oproti nemovitostem určitou výhodu. I když samozřejmě lidé se to budou snažit nějak obejít. Třeba jeden manžel bude bydlet tu a druhý jakoby jinde. Jednou za 14 dní se do bytu příjde a pustí se elektrický přímotop na 2-3 hodiny a jde se domů a digitální bolševici a podobní kašpárci mají útrum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Jo, přesně tak, ještěže ty střední a vyšší třídy neplatí žádnou DPH. To je teprve sociální inženýrství (jaj, čo to táram, není to vlastně feudalismus?) hodné ochrany!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Lemry vs neLemry - to je to přirozené rozevírání příjmových nůžek.
V té hospodské rovině resp. střední třída, je to spíš o tom, že ti kvalifikovaní chudnou pomaleji než ty lemry.
A i ten kvalifikovaný IT se musí sakra ohánět, aby si udržel standard. Konkurují mu levní imigranti i outsourcing. A ještě tráví večery přemítáním, kam ty prachy odklonit, místo aby si hrál s dětma nebo s manželkou.

Vzhledem k vydané energii má násobně méně zisku než někdo z Goldman Sachs, Finančáku nebo Lobbing firmy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nebojte stát se postará i o hubnutí. Za chvíli nebude co žrát. A zeleno-rudá brigáda už sune články o hmyzu jako budoucnosti potravy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Na hubnutí se musí chodit a nežrat resp. jíst střídmě a zdravě.
Chodit nemohli a jíst zdravě je drahý, ikdyž máte dobrou představu, jak má správná dieta vypadat navzdory výmyslům oficiálních dietologů.
No a hlavně potřebujete vyrovnanou mysl, která se nepotřebuje dopovat cukry aj. drogama.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

„Naše data ukazují, že u generace nad 55 let je asi 14 % lidí, kteří se nechtějí očkovat, ale potom přes 30 % lidí, kteří se chtějí očkovat a očkovaní nejsou,“ řekl deníku Echo24 sociolog Daniel Prokop.

= Naše data ukazují, že 30% chtělo zhubnout, ale nezhublo (protože z gauče se těžko hubne i očkuje).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Vláda čile otevírá očkování mladším, chudší a méně vzdělané nechává pozadu"
https://echo24.cz/a/S8nry/vlada-cile-otevira-ockovani-mladsim-chudsi-a-mene-vzdelane-nechava-pozadu

Co to zase je za tautologii? Neříkalo se přeci o "méně vzdělaných" od nepaměti, že "jsou pozadu"?

Navíc proč to řešit zrovna u očkování? Chudší, hloupější, línější a nevzdělanější mají plno jiných zdravotních problémů (nadměrná konzumace nekvalitního alkoholu, kouření, pojídání bůčku, turisťáku, junioru a vlašáku, nechoděj na preventivní kontroly, nejedi vitamíny, nejezdí do hor a k moři, ...).

„Naše data ukazují, že u generace nad 55 let je asi 14 % lidí, kteří se nechtějí očkovat, ale potom přes 30 % lidí, kteří se chtějí očkovat a očkovaní nejsou,“ řekl deníku Echo24 sociolog Daniel Prokop.

Zase ten Daniel Prokop!

Něco jako:
Naše data ukazují, že tu máme 30% lidí, kteří chtěli přestat pít výčepní lihovinu, ale nepřestali.
Máme tu 30 % lidí, kteří po vypuknutí covidu chtěli zhubnout, ale nějak nezhubnuli.
A máme tu 30 % lidí, kteří chtěli začít běhat a nezačali.
Co s tím stát jako hodlá dělat?! Měl by zajistit, aby se jejich přání splnilo (a pokud možno při tom nemuseli zvednout zadek).

Nahlásit

-
1
+

https://nedd.tiscali.cz/v-nejproockovanejsim-statu-sveta-explodovala-covidova-bomba-510919?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=564700&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=Ex4alnYu8cZ-202105140652&dop_id=11709377

"Seychely vyvolávají znepokojení odborníků na viry. Na souostroví v Indickém oceánu raketově vzrostl počet nových případů covidu. A není jasné proč.... Na Seychelách je plně naočkováno dvěma dávkami 63 procent lidí. Alespoň jednu dávku vakcíny tam do středy dostalo už víc než 72 procent obyvatel, zatím co v Izraeli „jen“ 63 a v Británii 53 procent."

"Data seychelského ministerstva zdravotnictví naznačují, že to může být nízká účinnost použitých vakcín. Více než třetina lidí, kteří měli v týdnu do 8. května pozitivní test na covid-19, byla už plně očkována.... Masivní vakcinace na Seychelách začala už v polovině ledna pomocí darovaných a řádně neotestovaných čínských vakcín Sinopharm. Poté země nakoupila vakcíny Covidshield, což je vakcína od AstraZeneky vyráběná v licenci v Indii. Nyní je poměr vyočkovaných dávek Sinopharmu a Covidshieldu na Seychelách 57 ku 43."

"„Situace je komplikovaná. Nevíme, jaké kmeny v zemi obíhají, nemáme přesná data o závažnosti nákaz. Musíme získat přesné údaje, abychom mohli posoudit, zda se selhávají vakcíny, či zda nenastaly chyby při testování,“ cituje O'Brienovou agentura Reuters. Vakcíny nicméně na Seychelách neselhávají absolutně. Minulý týden bylo 65 procent nových případů nákazy mezi těmi, kteří ještě nedostali obě dávky očkování a jejichž podíl v dospělé populaci dosahuje pouze 37 procent."

Asi to bude dost podobné očkování na chřipku, nějaká pomoc to je, ale ne nějak extra velká.

Nahlásit

-
5
+

Obézní měli rok na to, aby zhubli. Asi se koronáče zas tak nebojí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jinde na internetu je zase článek, jak uvolňovaná opatření jsou pomalá a špatná, jak omezují a nemají smysl apod. Připadá mi to jako u Bartoše z Pirátů, muslimská Evropa mu nedělá problém a do EU s tím nesouhlasím, takže v naší zemi má právo každý vyjádřit svůj názor, ale nesmí otravovat ostatní. Bohužel jen zbytečný komentář , pokud toto někdo bere vážně a ty ostatní, pak je jen plně ovlivněný propagandou opozice, tedy tou lživou a štvavou. Pokud sem přijde další mutace pak jsme vedle a je jedno kdo tam ve vládě bude sedět a věřte, pokud tam budou Piráti a ti další, budeme jen trpět, jelikož to co z nich leze je děsívé.

Nahlásit

-
7
+

Autor je klasický sráč, který si nevidí na špičku nosu

Nahlásit

-
-2
+

Posoudit možná. Korelace asi nalezneme ale k nějakým vědeckým závěrům to má daleko. Nehledě na jinou geografii a genetiku, těch vlivů je tam tolik, že nelze jednoduše říci, zda by zemřelo X násobě více nebo méně lidí kdyby....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jak by to asi dopadlo, kdyby jsme podobně chtěli zatočit s bakteriema? A každýho preventivně narvali antibiotikama?
Oslabená imunita a superbugs.

Dokážu pochopit plošné očkování proti neštovicím. Nebo proti tetanu, když se hrabu v hlíně. Tam je ten risk fatální i pro jinak zdravé jedince. Dokážu i pochopit očkování proti chřipce, když jsem starej páprda.
Ale tohle plošný očkování celý populace proti corona viru nepovažuju za dobrej nápad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
26
+

Tak to já měl na mysli trochu jiný systém rozevírání příjmových nůžek, prostě hledím jen do privátního sektoru. Tam vidím příjmy v IT, řemeslech, průmyslový vývoj, ..... a na druhé straně lidé s mizernou kvalifikací nebo pracovním nasazením. Prostě tu část populace, kterou uslyšíte v hospodě naříkat, jak úžasnou mají v Německu minimální mzdu a jak je to u nás mizerné :)

Že máme vysoké daně je jasné, ovšem mě nebo jiné lépe příjmové lidi to moc nezajímá. Prostě vím kolik potřebuji ročně vydělat na svůj spokojený život, k tomu připočtu daně, odvody, poplatky, ...... a to je suma co musí zákazníci zaplatit. Lidé s dobrou kvalifikací snadno tlačí na svou příjmovou pilu, kdežto lemry zaplatí především ty daně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

3) Je možné objektivně posoudit již dnes. Prostě existují efektivní způsoby jak dramaticky (oproti nám nebo Evropě) eliminovat množství nakažených a hlavně mrtvých a to i v zemích které nemají tak robustní zdravotnictví jako ČR. Stačí se mrknout na výsledky Jižní Korea, Japonsko, Taiwan, Vietnam, Thajsko, Malajsie, Kambodža, ......

To ale neznamená, že měli být u nás ještě tvrdší opatření, spíš naopak. Je to jen ukázka naprosté neschopnosti české vlády ale současně velmi odlišné mentality české populace oproti jmenovaným. Protože reálně nás nenakazila vláda, ale lidé mezi sebou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Rád bych podotkl, že očkování v tomto případě neznamená, že člověk virus nechytne a neonemocní. Znamená to, že by měl mít lehčí průběh nemoci. Takže i mezi očkovanými může virus skákat tam a sem, jen s tím bude mít víc práce.
Upírání se k očkování jako 100% řešení tak není to pravé ořechové, ale v rámci centrálního plánování je to aspoň nějaký užitečný cíl :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Mě rozevírání příjmových nůžek vadí. Protože se tak neděje přirozeně. Velký vliv na to má monetární politika a svazování hospodářské soutěže pomocí red tape a barrier of entry, dotací atd. apod.

Veškeré "zdarma!" výdobytky sociálního státu jsou směrovaná na největší voličský blok tj. strřední třídu. Chudina utře hubu, ikdyž je to prodáno jako že pro ni. A protože nexistuje oběd zdarma, tak to samozřejmě zaplatí střední třída na daních a omezených příležitostech - méně konkurence kam přejít.
Tlemí se jen finační sektor, byrokracie a pár etablovaných korporací.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Nejhorší smrt je z vyděšení.
Placebo efekt funguje na obě strany.
Psychosomatika má nezanedbatelný vliv na zdraví lidí.

Z toho důvodu lze žurnalisty, kteří šíří paniku ohledně epidemií a počasí, považovat za větší nebezpečí pro lidské zdraví než epidemie samotné.

Je zábavné pozorovat, jak na jednu stranu chceme namazat schody Babišovi tu za restrikce, tu za neschopnost. A jak Babiš mezi tím lavíruje, tu sem, tu tam, stejně jako lavíruje novinářská opozice.

Nahlásit

-
19
+

To je velmi dobře formulované. Díky.
Ikdyž všichni mluví o "vědeckém" přístupu, s vědeckou metodou (což je ta věda) ty opatření nemají nic společného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Ono spíš záleží jestli se bude masivně testovat nebo ne.
Když se začne testovat, logicky rostou počty nakažených.

Ikdyž započítáme psychosomatické vlivy způsobené mediální hysterií, pofiderní statistiky komorbidity a nízkou spolehlivost testů, tak ten virus má stále smrtnost v desetinách procenta u celkové populace.

Mutace nemutace, karanténa a jiná drastická opatření by měla být aplikována jen na ohrožené skupiny (chronicky nemocné, staré a obézní) a tam by se měli směřovat prostředky. Ne zavírat celou zemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

"Od pondělí 17. května se k očkování budou moci registrovat lidé ve věku 40 až 44 let. V další fázi už bude přihlášení otevřené pro všechny starší 16 let. Posílí se také očkování u praktických lékařů. Nově budou očkovat vakcínou Moderna, do prázdnin obdrží 454 tisíc dávek. Události kolem pandemie v Česku i ve světě sledujeme v on-line reportáži."

To by znamenalo, že kdo chce být očkován, do nejpozději konce léta bude.
Již nyní je tempo slušné, v populaci již teď bude docela vysoké procento lidí, kteří mají protilátky buď díky očkování, nebo kvůli tomu, že si nemocí prošli (to je ofiko přes 1mil osob, reálně tak 2-3x tolik).
Pokud tedy nepřijdou nějaké inovativní mutace, nebude virus mít na koho skákat.
R se bude držet pod 1 i přes rozvolnění.

Pokud na podzim nějaká agresivní mutace přijde, bude to průšvih - ale to bude bez ohledu na to, zda se teď v květnu rozvolňuje, nebo ne.
To by šlo ohlídat jen důsledným testováním všech, kteří do ČR přijedou (cizinci, Češi vracející se z dovolené) a zákaz vstupu osobám, které navštívily nějakou rizikovou zemi, kde nové mutace mohou stále vznikat (Indie, Afrika, Jižní Amerika, ...). Ale i to by musela zavést celá EU, jinak to k nám přijde přes sousedy.

Spíš by mě zajímalo, zda od září bude pokračovat testování dětí ve školách.
Protože děti budou jedinou neočkovanou skupinou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Co z epidemiologického pohledu přijde na podzim, to netuším.
Záleží, kolik lidí se nechá naočkovat a zda přijdou nějaké mutace odolné proti očkování.
Pokud takové mutace nepřijdou a na podzim to začne kosit neočkované (přestože se mohli nechat naočkovat), tak to není "národní" tragédie, ale jejich. Podle všech indicií do měsíce dojde k "flippeningu", kdy se nedostatek vakcín switchne na nedostatek lidí ochotných nechat do sebe píchnout.

Pokud přijde nějaká nová mutace (hádám, že ve třetím světě, kde se moc neočkuje, to bude jedna velká líheň nových mutací) odolná proti očkování, tak bude úplně jedno, co nyní dělá vláda (zda očkuje, zda rozvolňuje).
https://cnn.iprima.cz/ganga-vyplavila-dalsi-mrtvoly-obeti-covid-19-meli-do-indicke-reky-hazet-sanitari-25120
(takový příspěvek k levičácké multikulti mantře "všechny kultury si jsou rovny")

Co tedy bude na podzim? Za mě: Jsem naočkován již nyní a podzim a zimu stejně hodlám trávit někde v teple (kde se dá stále větrat), na slunci a čerstvém mořském povětří, s čerstvým ovocem na dosah ruky, ...

Nahlásit

-
-2
+

To je někdy nepochopitelné divadlo, nad kterým zůstává rozum stát. Na jednu stranu je česká populace velmi levicová a bojácná o své sociální jistoty. Ovšem každou chvíli naprosto ignoruje, že je stát bere fest u huby, aby za jejich peníze se měli lépe ti, co se už dobře mají. Jasně že máme u nás vysoké daně, a ty ještě porostou. Ovšem nejvíc to dopadá na ty méně schopné a chudší, opačný pól společnosti se vždy zařídí, aby se měli lépe a lépe. Bez ohledu na blbnutí českých politiků. Mě osobně rozevírání příjmových nůžek nevadí, jen mě zaráží jaké hlouposti většina lidí řeší, místo toho co jim reálně hrozí.

To je jako skuhrání v článku nad Babišem a jeho diletanstvím ohledně epidemie. Jasně že česká vláda ale i opozice zmrvila co mohla a bude to mít smutné důsledky. Ale copak já osobně se musím chovat jak trouba, a slepě následovat úlety politiků? Ač jsem sám jedinec ve věku 50+, tak kromě 1 mládežníka v rodině, jsme se Covidu vyhnuli, blbnout nebudeme ani nadále. A to si rozhodně nenechám ujít zahraniční dovolenou, koníčky, zábavu s kamarády nebo potápění v teplém moři.

To že by se po říjnových volbách něco změnilo k lepšímu nepředpokládám, ale ani mě to neděsí. Prostě místní zabetonovaná realita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

1) Jak si autor představuje "umírněná střední cesta udržitelného života"? Už navždy respirátor ve vnitřních prostorech a jednou týdně testování?

2) Pokud se zruší všechna opatření a 3 měsíce se nebude nic dít, pak zřejmě počet nemocných/hospitalizovaných není závislou veličinou na rozsahu opatření, nýbrž na něčem jiném.

3) Byla nějaká opatření a zemřelo 30 000 lidí a X se nakazilo. Z těchto údajů nelze věrohodně říci, že bez nich/s přísnějšími by dané počty byly jiné. Pokud se nepletu, tak účinnost jednotlivých opatření nebyla prakticky nikde zkoumána. Některým situacím zkrátka nelze zabránit a jediné, co můžeme dělat, je minimalizovat škody. Kolika úmrtím opatření zabránila bez znalosti jejich efektivity těžko určíme. Co ale dokážeme určit snáze, je destruktivní vliv opatření na psychickou a fyzickou kondici celého obyvatelstva, což má také dopad na očekávanou délku života. Možná by se tak přišlo na to, že všechna opatření v součtu připravila populaci o více roků života, než kolik roků zachránila.

Nahlásit

-
255
+

pokud ovšem ten přímotop nebude zdaněn o poznání mastněji, Stačí elektřinu do něj vyrobit "obnovitelně" a Piráti jsou daňově na svém

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jedna z oblíbených metod jak spořit, aby se popasoval člověk s fuldo-keynes cinklou fiat měnou je spoření do nemovitostí. Ovšem pan Altmann zde a třeba Pikora a Šichtařová jinde celkem už dříve upozorňovali na to, že takový byt může být zdaněn pomocí daně z nemovitosti. A ejhle ono už se k tomu chystá. Inu, zlato nebo bitcoiny mají v tomto oproti nemovitostem určitou výhodu. I když samozřejmě lidé se to budou snažit nějak obejít. Třeba jeden manžel bude bydlet tu a druhý jakoby jinde. Jednou za 14 dní se do bytu příjde a pustí se elektrický přímotop na 2-3 hodiny a jde se domů a digitální bolševici a podobní kašpárci mají útrum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Jeden mladý nadějný neomarxista žádá zdanění nemovitostí: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-dan-z-nemovitosti-je-vic-kapitalisticka-nez-ceska-pravice-154336#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=DDzNuCYAuHU-202105130736&dop_id=154336&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

"Pokud má někdo nutkavou potřebu upozorňovat na sociální inženýrství, ať si všímá mechanismu, kterým se u nás nejchudší skrze DPH skládají středním a vyšším třídám na státní podporu bydlení ve vlastním. A kdo spatřuje bolševismus v pokukování po amerických nebo britských receptech, jak brzdit hromadění zděděných majetků a posílit motivaci k práci nebo podnikání, ten nebrání kapitalismus. Brání feudalismus."

Nahlásit

-
0
+