Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co je to NFT? Digitální umění láká spekulanty

14. 4. 2021
 10 400
129 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

============================== ==================
Tak už to konečně jdou zakazovat :-)

https://www.kryptonovinky.sk/studentov-nutil-citat-bitcoin-whitepaper-sefom-sec-sa-stava-gary-gensler/
============================== ==================
Ale nám to neva, spoléháme se na fiat (který na inflaci bude reagovat ZVÝŠENÍM tisku peněz):

"Christopher Wood z Jefferies je přesvědčený, že pokud by inflace skutečně začala růst výrazněji, než je Fed ochotný tolerovat, vstoupila by centrální banka do hry. Nejpravděpodobnější by podle něj při takovém scénáři byla kontrola výnosové křivky, tedy že by Fed na trhu kupoval takové množství dluhopisů, jaké by bylo potřeba, aby výnosy udržel pod určitou úrovní. Naopak nepravděpodobné podle Wooda je, že by centrální banka začala zvyšovat sazby, jelikož takový krok by vyvolal chaos na akciových trzích, který by se s vysokou mírou jistoty přenesl i do ekonomiky."

https://www.kurzy.cz/zpravy/588460-takto-muze-vypadat-reakce-fedu-na-nejprudsi-rust-cen-za-40-let/
============================== ==================
A při nejhorším se vždy můžeme spolehnout na státní penzi:
https://www.cevroarena.cz/post/důchodci-na-dlažbě
============================== ==================
Na nemovitosti nám také určitě nesáhnou, protože "Viděl jste někdo někdy nemovitost? To je díra v zemi vylitá betonem, tu vám nemohou vzít":
https://www.info.cz/nazory/soukrome-vlastnictvi-je-prezitek-drzte-si-majetek-pirati-nastupuji
============================== ==================

Nahlásit
-
6
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Ten úrok je cena peněz."

Takže trváte stále na tom, že cena nemovitosti je rovna výši nájemného té nemovitosti? :-)

Peníze nelze prodat za tytéž peníze. :-) To je prostě nesmysl. Za peníze si můžete koupit např. dluhopis v jehož ceně se projeví výše úroku, ale nekupujete si tím peníze.

Výše úroku (výnosu) se odvíjí od poptávky a nabídky na dluhopisových trzích. Výše úroku bankou poskytnuté půjčky se odvíjí od smluvní dohody mezi Vámi a bankou, které také fungují na trhu. Ano, do tohoto trhu může (z dobrých důvodů) zasahovat centrální banka, takže nejde o zcela svobodný trh.

Když je peněz hodně, tak jde úrok dolů? Jak poznáte, že je hodně peněz? :-) Tržní úrok se odvíjí pouze od toho, za kolik si jsou dlužníci ochotni půjčit a za kolik jim banky jsou ochotné půjčit peníze, které tím vytvoří. Banky mají v zásadě vždy "dost" peněz na to, aby dlužníkovi půjčily, protože tyto peníze banky v tom okamžiku půjčky společně se svým dlužníkem tvoří. Nějaký nedostatek nebo nadbytek peněz by se v tomto prostředí mohl konat jen ve zcela extrémních situacích. Za standardních podmínek je v systému vždy "k dispozici" právě tolik peněz , kolik jich je zrovna potřeba. :-) Proto píšu o pružné peněžní nabídce, která je v současném peněžním systému přítomna.

Pouze v rigidním peněžním prostředí, kde je peněžní nabídka bank omezena, může nastat, že peněz je najednou málo a úroky proto rostou. Toto je ale zcela zbytečné a hloupé omezení chodu ekonomiky. Proto také vedle rigidního zlatého standardu vždy existovala možnost půjčit si od banky účetní peníze, které nebyly nijak se zlatem spojeny, když tyto bezhotovostní peníze byly spojeny pouze s dluhem dlužníka a poskytnutou zástavou. Právě proto ekonomiky rostly i v obdobích smíšeného peněžního systému, kde základem byl sice zlatý standard se 100% zlatem krytými bankovkami, který byl ale doplněn možností bank tvořit účetní bezhotovostní(!) peníze kryté dluhem dlužníka a poskytnutou zástavou. Právě i díky této "nástavbě" zlatého standardu se v těchto dobách ekonomikám i někdy dařilo. A také kvůli přítomnosti zlatého standardu docházelo k panikám, při nichž bankrotovaly banky a následně se tyto bankovní krize přelily do ekonomik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-3
+

Diskuze

Takže pokud progresi BTC s obavami sledují ti, kdo parazitují na fiatu (finančnictví a vlády), chápu to tak, že progresi NFT budou s obavami sledovat ti, kdo parazitují na autorských právech a copyrightech (různé Dilie, organizace typu OSA apod.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neměl praxi v oboru, PhD z astrofyziky, zápočet z Black Studies a tetičku na ministerstvu.
Nějaký geniální nápady, už dneska nikoho nezajímaj.
Je to částečně alibismus a neochota riskovat. Radši přijmout někoho, kdo splňuje všechna formální kritéria, ikdyž je to totální blb viz naše vláda a byrokracie a většina korporátů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jo, máte recht.
Byla to dost krkolomná argumentace.
Žádné lehké čtení - to dá víc práce zformulovat.
Navíc mám tendenci skládat věty jako Yoda a za boha nemůžu přijít na to proč. Možná, že bilinguální jsem ? :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, s povděkem kvituji, že v běžných otázkách jste relativně soudný, jen vám dělá problém pochopit nové gamechangery, ale v tom zdaleka nejste sám (a já jich plno také neodhalím a připravím se tak o možnost profitu a včasné přípravy na společenské změny).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já to tušil, že mi ta reakce pana Fulda jen tak neprojde. A to jsem ve vedlejším tématu Vrbětice vyjádřil souhlas s Vaším názorem, tak doufám, že jste to přežil a jste živ a zdráv :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výrazem "peníze se válí na ulici" bylo myšleno, že se podle autora toho výroku dají snadno vydělat, nikoliv že je jich nadbytek, či nedostatek.

Kvantitativním uvolňováním se sice zvyšuje objem bankovní likvidity, ale peněz z tohoto důvodu moc nepřibývá, pokud vůbec nějaké. :-) Likvidita nejsou peníze.

Peněz je v prostředí účetních peněz vždy právě tolik, kolik jich ekonomické subjekty zrovna potřebovaly a banky je byly ochotny půjčit. Čili ani nadbytek, ani nedostatek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Technologie samozřejmě existuje. Jmenuje se barvy a štětce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Han_van_Meegeren

Neřešíme reálný užitek, řešíme subjektivní užitek.
Vy si NFT nekoupíte. Já taky ne. Ale snažím se ukázat, proč si ho někdo koupí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak technologie, která by vytvořila zcela přesnou kopii Rembrandtových obrazů, neexistuje. Kopii digitálního obrázku ale není problém vytvořit, tak aby byly na pohled zcela identické. Skutečná versus umělá (zcela nefunkční) vzácnost. Ta umělá vzácnost se vztahuje k onomu digitálnímu souboru, nikoliv k vizuálnímu obsahu díla samotného.

Abyste to pochopil, tak Vám ještě uvedu jednoduchý příklad. Jaký je rozdíl mezi zmrzlinou a fotografií zmrzliny? No velký. Na té fotografii si fakt nepochutnáte. Digitální zmrzlina může být sebevzácnější, ale reálný užitek, který má zmrzlina poskytnout, z toho obrázku prostě nezískáte. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od bolševika to opravdu zabolí.
Kdyby se někdo jako vy zastal mě, tak se snad jdu picnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hezky jste to popsal dále v jiném příspěvku.
Je to otázka autenticity. Jestli já vezmu stejnou hnědou a stejnou žlutou barvu (chemicky) a namaluju stejného Rembrandta, čím se liší od toho originálního?
Když vidíte stejné pixely na svém počítači jako já, je to tedy stejný obrázek?
A když já k tomu obrázku mám NFT, neboli "doklad" od autora, je to stále stejný obrázek?
Je kšiltovka s podpisem Jágra stále stejná kšiltovka? A když vezmu stejnou propisku a udělám stejný podpis jako Jarda?

Bitcoin jsou digitální peníze, NFT tvoří digitální umění svou jedinečností.

Tak jako tak nakonec skončíme u toho, že užitek je subjektivní. Někdo tím NFT podpoří oblíbeného autora, někdo z toho má legraci, někdo s tím chce kšeftovat a někdo v tom vidí budoucnost...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak takto jsem na NFT nepohlížel. Díky za jiný úhel pohledu.

Upřímně řečeno, já už asi zůstanu u klasického Zrzavého, Franty nebo Janečka, nicméně to uchopení NFT uměleckou avantgardou mě docela zaskočilo. V pozitivním slova smyslu.
Ale stejně jako u vámi zmiňovaných CFD nebo třeba opcí znám své limity a nepouštím se do krkolomných finančních dobrodružství, když vím, že nerozumím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě, Vámi naznačené využití blockchainové technologie může přinést zajímavé efekty, služby - o tom není sporu. A jak to souvisí s BTC ? Tím, že je BTC postaven na blockchainu ? Postavíte-li jakoukoliv službu na blockchainu neznamená to přece její zaručený úspěch - to nedává smysl. Vy sám uvádíte službu typu registr vozidel nebo správu poplatků atd. To jsou přeci úplně odlišné aplikace této technologie.

Možná ale Vašemu příspěvku ne úplně rozumím. To, že je BTC (nebo aspiruje) "na ideální a spolehlivý nástroj extrémně vzácné ......." ovšem neříkám já, to říkáte Vy. Já připouštím, že by to bylo požadováno, ale hned v následujícím odstavci uvádím své argumenty, proč si myslím, že je to nereálné, nebudu to zde popisovat, je to uvedeno ve zmíněném odstavci.

Shrnuto:
Čili - požadavek na nalezení formy uchování hodnoty, dejme tomu "ohodnocení provedené práce" považuji za legitimní myšlenku, nikoli novou, těch forem je již dnes nekonečné množství avšak ve formě nějakého digitálního substrátu za pozoruhodnou. Problém je, že nikde není napsáno, zakotveno, garantováno že takový substrát (míra) bude jen jeden, nevznikne lepší, provozně úspornější, je-li postaven na nabídce-poptávce, že nebude labilní a riskantní.

Fakt využití blockchainu jako možné technologie považuji za druhořadý faktor úspěchu takového substrátu.

Třetí pochybnost mám o tom, zda hodnota odvedené práce je něco, co bude předmětem zájmu na jejím uchování touto formou. O to se nechci "prát", je to poněkud v rozporu s prvním prohlášením, jen si nejsem jist jak se na odvedenou pracovní hodnotu budou dívat generace za námi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Říkáte, že je to ideální a spolehlivý nástroj extrémně vzácné a poptávané komodity - jistoty zakonzervování ocenění reálné práce přinášející někomu užitek v reálném světě služeb a produktů s využitelností kdykoliv a kdekoliv v budoucnu.

Pane Zadražile, když se pokusíte pŕijmout výše napsané jako jasně poptávanou hodnotu (což je z podstaty našeho druhu nesporné), a přidáte k tomu nadstavbu infrastruktury blockchainu, na které jednou bezpochyby pojede kompletní registr vozidel, daňová správa i důchodový systém, tak se vám začnou pootevírat dveře možností této technologie....
Umíte si například představit, že si podle SPZ nebo VINu dohledáte v Blockchainu odevšad veřejně dostupného kompletní historii kupovaného vozu??
Umíte si představit, že nebudete muset schraňovat žaďné doklady o odvedeném pojistném, a veškeré platby do eráru máte na ťuknutí k dispozici??
Tohle všechno je nyní realizovatelné, a za naprosto minimální náklady...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, s většinou plně souhlasím, vyjma toho "koncepčního uchopení autenticity". NFT je totiž výhradně ta autenticita s absencí toho autentického díla.
Dvacetipixelový NFT v digitální podobě prostě z podstaty své existence autentický není, je naopak výlučně kopií...(to autentické dílo uvízlo v hlavě tvůrce, jakmile z něj učinil volně šířené bity, již jde jen o 100% dokonalé kopie, a ve formě NFT už nakupujete výlučně "zápis o vlastnictví autenticity", se samotným dílem už v podstatě nesouvisí...
Podle mě je NFT typickou ukázkou nepochopení o co vlastně jde, asi jako když drobní spekukanti tradují CFD, a ani netuší, že nejde o skutečné akcie...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby jim ukázal svou školní práci na téma "solarní vesmírné elektrárny s mikrovlnným přenosem", o které dnes Nasa vážne ovažuje, tak možná ne...:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nene, obsah je pro mě úplně cajk, jen ho z toho textu vydolovat někdy fakt bolí, a to nejsem úplně cimprlich...:-)
Ačkoli se duševně stále nepovažuji za starce, začínám chápat slova mého otce, který se zdráhal naslouchat byť inteligentnímu názoru od člověka, který neuměl i/y...
Ale soudě dle dislajků je to asi můj problém, na nějaká i/y už je evidentně doba příliš jednoduchá (složitá)....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

A japato, že se nsjednou peníze válí na ulici? Já myslel, že je jich v ekonkmice drastický nedistatek, tak musíme kvantitativně uvolňovat, abychom tu chybějící likviditu doplnili...???
Ony se ty etatistické myškenky tak nějak formulují podle toho, tak je zrovna třeba, že? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, spíš proč by někdo platil miliony za obraz, který v tom samém digitálním originálu mají i všichni ostatní...
Na to mi odpovíte? (Nějak alespoň zdánlivě logicky prosím...:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Při vší úctě (a veškeré snaze vyhnout se jakékoli "ostrakizaci", kterou nicméně tady na rozdíl od Vás nevidím) mě při Vašem zdůvodnění, že právě tyto tři scénáře pokrývají možný vývoj BTC na 100%, vytanul na mysli dávný, leč trefný výrok Věry Pohlové:
"Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala."
Tedy možnost tři.
Ale budiž, beru si popcorn a sedám si do první řady, bude to fakt biják. Kolik toho shortujete?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A uměle vytvořené vzácnosti Rembrandtových obrazů rozumíte?
Protože NFT je v principu totéž.
Ale jasně, proč by někdo platil miliony za obraz, když si ho může vyfotit a vytisknout. Nebo nechat přemalovat lépe!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě, že jsem pochopil, že obojí je založeno na uměle vytvořené vzácnosti daného "statku". To "uměle" je v té větě klíčové slovo. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč si myslíte, že jsem ten vtip nepochopil? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, vždy to jde (alespoň teoreticky) dělat lépe. :-) Kdo ví, jak by to dopadlo podle toho Vašeho "militaristického" plánu. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pozorně jsem si pročetl tu Vaši výměnu názorů a panem Zdražilem a musím tedy konstatovat, že jste hodně hluboko klesl. Dříve jste byl schopen jakési věcné debaty, která sice stejně na konec po vyčerpání Vašich argumentů pravidelně končila fanatickým ideologickým provoláním "svoboda!", ale před vyčerpání argumentů jste se opravdu snažil. Dnes už se ale nezmůžete hned od prvopočátku debaty na nic jiného, než na zcela trapné primitivní osobní útoky na pana Zdražila. :-) To je úpadek, tedy. To je bída.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Zacházíte do trapnosti.

"Až se uklidníte a napíšte něco, co má hlavu a patu.."

Ó. Vy jste vlastně něco jako můj mentor.

Za mě si klidně dál žijte ve svých fantaziích, čím dál víc si notujte s JuldamaFuldama (nikdo jiný se k tomu moc nemá) a povíme si za 5-10 let, ano?

Kdybyste měl koule, tak bitcoin shortujete na páku. Jelikož ale svým názorům ani sám nevěříte, tak to neuděláte. Dobře víte, že váš názor na bitcoin je plytký a povrchní, tak byste ani nevěděl, zda jít long či short.

Napřed ale napište tomu Gatesovi ať i on pozná, jaký jste velikán.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Altmane, nenechte cloumat svym majestatem. Svuj nazor jsem vyjevil o par komentaru vyse v reakci na pana Novotku: "Když vážně, tak vážně." Formuloval věcný názor, tak jsem odpověděl a sdělil jsem názor svuj.

Na tuto Vaši repliku se odpovídat věcně nedá, protože je v rovině osobních invektiv a bez argumentů. Až se uklidníte a napíšte něco, co má hlavu a patu (což Vy umíte), rád se s Vašimi argumenty pokusím vyrovnat, uznat je nebo jim oponovat.

Mimochodem Vy jste snad ani nepostřehl, že jsem Vaši prognozu z roku 2015 ocenil a uznal, protože je, z mého úhlu pohledu, platná i dnes.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

"Pane Altmane, mnoho zbytečných slov a nesouvisejících úvah."

Tedy ve Zdražilovštině: "Neobtěžujte mne argumenty, které se mi nehodí do krámu, držme se výhradně toho, co se mi hodí a patlejme se v tom stále dokola."

https://stackuj.cz/qa.html

" nikoli nad mými nevyřčenými."
Pohodlné, že? Mohl bych mít 3 ročníky základy, IQ 80, nikdy nevyřknout žádný svůj názor, ale odhodlaně se patlat třeba v tom, že Bill Gates kdysi prohlásil, že 640kB RAM musí navždy stačit každému. Takový ubožák! A já king, že jsem našel starou větu, ve které se mohu patlat. Větu z doby, kdy já jsem ani nevěděl, že existuje nějaké PC, natož to, že jednou ovládne svět. Ale to neva, že já jsem v té době znal tak maximálně kuličkové počítadlo a ne PC, hlavní je, že si mohu namlouvat, že Gates je pitomec a já génius.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je to celkem jasné....
Blockchainu se vláda nedotkne, nemůže - nemá pow. Už nyní ho využívá, viz nedávná dražba půlbitcoinu státem...
Stát může omezovat směnu, nic jiného.
Když směnu jednou nepůjde realizovat přes směnárny, protože je stát ureguluje, co brání komunitě spustit vlastní decentralizovanou P2P směnárnu, burzu, trh?
NIC...:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc jste to nepobral...
Můžete vymyslet další kočičky, NFT, konzervovanou lásku etc, to už jsou jen nadstavby touhy po svobodě šíření čehokoli.
Nemusíme to tu soudit, budoucnost nás rozsoudí.
Já tvrdím, že svobodná společnost byla svou psychikou předurčena ke stvoření decentralizovaného uchovatele hodnoty tak jak tvrdil Hayek, a jsem na 95% přesvědčen, že jsme byli u jeho zrodu, a nyní jsme jeho součástí.
Díky tomu, jak originalně BTC vznikl je úplně jedno, co bude vznikat dál, už to jen rozšiřuje platformu blockchainu...(Ameriku také nikdo neobjeví dvakrát, a když ano, moc povyku tím asi nevyvolá...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není to moc realistické konstatování...
Neznám nikoho, kdo koupil NFT za jiné peníze než z krypta, tedy za peníze, ke kterým přišel velmi snadno.
(Což je i případ toho za 60 mio usd...)
NFT rozhodně nenakupují lidé, co mají barak, auto, a teď řeší, kam s penízky...
Když se vám ale vašich 10 tisíc, co jste vrazil před lety ze srandy do Etherea okotí na dva miliony, tak dáte milion klidně za nějaké nové "Ethereum", co když z něj bude jednou sto milionů, ne? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/5