Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: „Bouřlivá dvacátá“, verze 2.0. S koncem krizí přichází pořádná jízda

30. 3. 2021
 14 920
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

"S koncem krizí přichází pořádná jízda"

O akej ekonomickej kríze je prosím reč a kde sa odohráva? HDP síce pokleslo, ale nezamestnanosť je stále rekordne nízka, ceny nemovitostí rastú, ako keby sa už nové stavať nikdy nemali, ľudom sa na účtoch hromadí hotovosť a nevedia čo s nou, niektorí úradníci sedia doma a majú viac voľného času ako predtým, platy stále rastú, cestovky nekrachujú a zamestnávatelia stále nevedia obsadiť 350 000 volných pracovných miest.

Keby sme zobudili nejakého ekonóma, ktorý bol 2 roky v kóme, ukázali mu súčasné čísla a tvrdili mu že sme v kríze, tak by si začal tukať na čelo. Uvidíme čo príde po zrušení podporných opatrní. Ale po odporúčaní ECB, že nechcú opatrenia zrušiť príliš rýchlo a po povolení ČNB monetizovať štátny dlh by som si na nejaký pokles v dohľadnej dobe príliš nevsádzal.

Nahlásit
-
14
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"K řešení, kreativní destrukci se neodhodlal nikdo."

Ale no ták. Jděte všem příkladem a zbankrotujte. Začněte s tou "očistou ekonomiky" sám, když je to tak podle Vás potřebné. Možná se potom přidají i jiní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-10
+

Diskuze

>>> "protože věříte, že lze celý systém opustit zcela"

To s tím nemá nic společného. Právě jsem vám na to odpověděl pod článkem pana Fischera.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poptávka a nabídka.
Toužící po moci uspokojují poptávku volící většiny.
Návíc ti schopnější - vládnoucí elity - nemají takovou motivaci udržovat "třídní" loajalitu - tvořit stabilní mocenské kliky. Protože je k dobrému životu nepotřebují - nakonec probublají do elity v každém systému.
A tak je ti amorálnější, vych-nější, převezou tím, že zorganizují početnější masy, kde se loajalita pěstuje víc viz různá kolektivistická hnutí.

Můj názor, jak tuto dynamiku zkrotit, znáte.
Ikdyž vás irituje, protože věříte, že lze celý systém opustit zcela.
Já si to nemyslím. Psychologický makeup populace je jaký je a systém tj. stát by znovu vyrašil. Mocenské lákadlo je prostě moc silné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak ono to celé začalo už dřív, řekněme koncem 19. století, když politici zjistili, že společnost vytváří materiální přebytky, kterých se mohou zmocnit a rozdělovat je podle svého. Bohužel se tento proces zrychloval (opět ta pozitivní zpětná vazba), každé volby bylo třeba slíbit něco dalšího až přišla situace, kdy nebylo dost reálného bohatství na přerozdělování, tak museli přejít na politické penize.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já politické peníze vidím jako velmi účinný nástroj pro realizaci resp. ukojení oněch zmiňovaných psychologických pohnutek tj. averzi vůči osobní zodpovědnosti - strachu ze selhání.

Prez. Johnson 'Great Society' předcházela FIATu. Když už to neutáhly, tak začarovali s dolarem.

Ale celé to nastartoval progresivista FDR. V Evropě ještě dříve Bismarck, pokud se nepletu. A někdo ty politické počátky vysledoval do tzv. Social Gospel hnutí - infiltrace socialistů do protestanského hnutí.
Refromní Judaismus je toho taky plně zpolitizován (doktrína Tikkum Olam).

Ale samozřejmě FIAT jako účinný nástroj bude i nadále "financovat" stále roztodivnější pokusy o Rovnost a Demokracii. Až z toho bude pád na držku.

Jen si nemyslím, že End the FED je řešení. Do pár let si ho široká voličská základna zase prosadí.
Teda pokud nebude valná většina osvícena z hůry a konečně se toho strachu nezbaví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lepší být někdo v africké vesnici, než nikdo v německé fabrice.
Samic přiláká víc ten první.

Roli mentality pramenící z historické zkušenosti a kultury nepopírám.

V lokalitách s vysokou korupcí a nízkou právní jistotou, od Afriky přes Rusko po Činu, se lidé naučí, že je lepší dolar teď, než 100 za měsíc.
Kultura společenské důvěry se pšstuje docela dlouho a snadno se vytratí viz naše post-socialistická mentalita, kdy čekáte kdo vás zase oj-be.
Na Západě se spousta věcí řeší na donré slovo nebo podáním ruky - alespoň víc relativně k nám.

Někdo spekuluje, že za rozdílem mezi severeskou kulturou osobní cti vs jižanské ztráty tváře /respektu, stojí více individualistická podoba živobytí osamělého lovce versus více agrární tj. komunitní styl života na jihu. Tj. seveřan chce být důvěryhodný, zatímco jižan chce být vážený.
Někdo v tom vidí i souvislost s popularitou Protestantismu na evropském severu. Který tu osobní zodpovědnost akcentuje více než katolická víra - zpovědi, církevní autorita atd.

Je možné, že drsnější a střídající se severské podnebí vyžaduje jinou mentalitu, která se kulturně a možná i geneticky dědí. Ale těch vlivů tam samozřejmě bude víc.
Evropa je docela specifická tím, že její terén umožňoval existenci mnoha komunit-království v blízském sousedství. Panovník tak musel být opatrný, aby mu nevolníci nepláchly za kopečky za lepším. A nesutálé bitkování vytříbilo i náš náhled na konflikt.
Ostatní regiony světa jako čína nebo blízký východ jsou víceméně planiny, kde je snadněji možné zavést centralizované impérium.

No uvidíme co moderní doba přinese za změny. Neměly bysme však zapomínat, že civilizace je jen velmi tenký nátěr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Já si dokonce myslím, že sociální stát je zatížený pozitivní zpětnou vazbou přinejmenším od zavedení politických peněz v roce 1971. Problémy způsobené politickými penězi jsou "napravovány" větším množstvím politických peněz čímž vznikají ještě větší problémy a celý ten kolotoč se zdá se zrychluje, takže na rozdíl od pana Stroukala bych hyperinflaci tak úplně nevyloučil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Svoboda neznamená primárně povinnosti. Znamená nést osobní zodpoědnost za své jednání.
Celý politický model sociálního státu je založen na odstínění negativní zpětné vazby osobních rozhodnutí.
A tak jich samozřejmě přibývá. V osobní i korporátní rovině.

Máte jedinnu povinnost, a to respektovat svobody ostatních. Což se zaozřejmě zhusta neděje, když vám stát mile rád pomůže obrátit kapsy vašich sousedů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Se obávám, že Feudalismus je defaultní stav. Pár rodinných klanů versus nespočet nevolníků.
Socialismus k tomu vede celkem spolehlivě. Viz KGB šlechta v SSSR, dědičná dynastie v Severní Korei nebo 15 rodin ovládajících Čínu.
Nacionální Socialismus nebo syndikalistický socialismus (Fašismus) se v ten Feudalismus taky rychle přetavil.

A Svobodu tj. kapitalismus doslova nikdo nechce. Prosperitu zjevně přináší ale ta potřeba osobní zodpovědnosti je velmi nepopulární. Proto máme socialismus light tj. sociální stát, aby se k nám ty následky našich špatných rozhodnutí nedostaly.
Finanční a legislativní pedestál pro svobodné matky, zdravotnictví zdarma pro tlusté kuřáky, školství zdarma pro studenty lesbického tance atd.

A dovolím si připomenout, že trend je směrem k více socialismu. Ne naopak. Takže si oprašte svou katastrofický klobouk.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Krach ve '29 a druhá světová válka se udála hlavně díky větší popularitě Socialismu. Socialismus Národní byl přímou reakcí na nepokoje a ohrožení způsobené Internacionálním Marxistickým Socialismem a nenávistí ke Kapitalismu, kterou s tím Internacionálním sdílel.
Což mimochodem s oblibou levicový historikové opomíjejí.

Socialismu tady máme opět populární viz Green New Deal, Great Reset a u nás Pirátský - tentokrát, s počítačem, to určitě vyjde.

Do toho máme velmi socialistickou mocnost Čínu, která své masy burcuje v nacionalistickém duchu, podobně jako to dělal Sovětský Svaz za války - Velká Vlastenecká Válka.

Ale historie se neopakuje tak uplně přesně. Jak říkával Marx, dermiéra je obvykle v podobě frašky.
Riziko nukleární války činí otevřené kinetické válčení rizikové. Daleko lepší je válka studená ve formě finanční, ekonomické, informační a kybernetické. A tato válka zde zuří již minimálně 15 let. Akorát si to nechce nikdo otevřeně přiznat.

Žádný technologický boom samozřejmě nenastane. Jako nenastal od 70.let, kdy se naplno rozjel model tzv. sociálního státu. A západní státy začly konzumovat 60% a více HDP. Na investice do přelomových technologií, prostě nezbývá dost peněz. I kdyby to přemíra byrokratických překážek umožnila.
Btaři Wrightové nebo Edison by dnes povolení nedostaly. A Tesla by si bez tuny univerzitních diplomů a doktorátů na žádnou investici taky nešáh. Čest vyjímkám jako Musk nebo Thiel.
A dnes nejen že potřebujete mít hafo titulů, ještě potřebujete mít dobrý rodokmen pro úspěšnou korporátní kariéru. Nejlépe nebílou barvu a bez pindíka.

Pokud se tenhle přístup nezmění, tak žádnej boom nebude. Ba naopak.

Nahlásit

-
0
+

To je všetko spôsobené podnebím.

Ten Grék alebo Afričan, aj keby sa niečo sakra pokazilo, neumrie v zime na zimu a hlad. Preto tento životný štýl tam prežíva a bude prežívať. Ale je veľkou chybou tento životný prístup podporovať v krajinách mierneho a severného pásma z daní tých, čo sú po desiatky generácií naučení zabezpečovať sa na budúcnosť...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

On je problém v tom, že kvalita krizí se změnila. Dříve to byly investiční boomy, po kterých došlo k recesi a mylné investice byly aspoň částečně odepsány. A šlo se dále. Tedy do té doby než došlo k dalšímu umělému boomu. Bylo to sice nepříjemné, ale aspoň docházelo k likvidacím mylných investic.

Dnes velké množství nově vytvořených peněz končí u vlády, pokud to vezmu dle názoru M. N. Rothbarda, tak vládní výdaje jsou de facto spotřebními výdaji politiků a úředníků. Čili ve skutečnosti zde dochází více ke spotřebímu boomu, po kterém obecně nedochází k tak hluboké krizi. Není to tak nepříjemné jako první typ krizí, ale problémem je tu to, že tyto mylné výdaje pokračují v době krizí a i po krizi nadále, protože jsou trvale vládou udržovány a dochází tak jen k omezené likvidaci těchto mylných spotřebních výdajů.
Navíc tyto spotřební výdaje slouží k udržování upadajících a neprosperujících firem a ke všemožným dotoacím. Výsledkem je dlouhodobá stagnace. Svým způsobem je dnes situace horší než byla dříve.

Nahlásit

-
6
+

"K řešení, kreativní destrukci se neodhodlal nikdo."

Ale no ták. Jděte všem příkladem a zbankrotujte. Začněte s tou "očistou ekonomiky" sám, když je to tak podle Vás potřebné. Možná se potom přidají i jiní. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-10
+

Výraz "krize" se používá v jakémsi univerzálním celoplanetárním významu - a proto je prázdný a nic neznamená. Jinak totiž vypadá "krize" v New Yorku, jinak v Rumunsku a ještě jinak v Zimbabwe.

Rok 2005, Chavezova Venezuela. Bydleli jsem v rodině, která byla naprosto spokojená, pohodová, považovala se za šťastnou. Tak hodnotili i svoji zemi, Absolutně jsme nechápali, když nám rodinný patriarcha vysvětloval, že on a jeho manželka po narození vnoučat už nechodí k lékaři, protože svoji úlohu splnili a nebudou odčerpávat rodinné finance na zbytnou lékařskou péči.

Zkusme si hypoteticky tuto mentalitu přenést do současné situace - a je po evropské verzi "krize"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

V těch jmenovaných zemích je tím důvodem mentalita a rychlé zbohatnutí. Běžná populace se dnes má špičkově, i přes všechny problémy, oproti mnoha předchozím generacím. Naše zkreslené vidění v tom vidí socializmus, ale to je zcela mimo. To opravdu pramení přímo z těch lidí. To je jako když budujete v Africe firmu, najdete si vzdělaného a schopného domácího zaměstnance, který maká jak šroub. Chcete z něj udělat šéfa pobočky, s evropským platem, ale on vám řekne, že končí a opravdu skončí. Důvod? Rodičům se odvděčil za podporu a vzdělání v Evropě, všem příbuzným ve vesnici zařídil vybavenou domácnost. Vesnice celkem, má vlastní studnu, čerpadlo, obecní pračku, gril a satelitní TV. Proto mu nabídli místo oblastního náčelníka. Proč by dál dělal v německé letecké firmě.

Nebo něco co se vykládá jako vtip, ale ona je to realita. Německý turista kouká na zanedbanou rybářskou loď, kde se v lehátku válí řecký majitel. Tak mu říká. Pane, proč nejste na moři a nechytáte ryby? A proč bych to dělal, ptá se ten Řek. No proto, že večer tady máme uvítací mecheche, a všichni němečtí turisté by draze zaplatili za grilovačku z čerstvých ryb. "aha, a co z toho říká ten Řek." No přece vyděláte, koupíte další lodě, najmete jiné rybáře a pak vyděláte balík peněz. "Hmm, to je pěkné, to by se mi líbilo, a jak to skončí, ptá se ten řecký rybář." Němec na něj nevěřícně zírá, a říká. No přece ostatní na vás budou dělat, potečou vám peníze na účet, a vy se jen budete válet a užívat života. "Ten Řek se posadí v tom lehátku a říká mu "Takže vy mi říkáte, že mám roky dřít jak kokot, abych pak dělal to co dělám už teď?"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
12
+

V tom máte pravdu, teď jedeme na steroidech, a vlastní krize nemá z čeho vzniknout. Až na určitou skupinu lidí, kterou ani ta státní pomoc nespasí. Ale sociální síť je i tak důkladná. Plně souhlasím s vaší poslední větou, je to pokračování degenerace, teď akutně maskované bojem s epidemií. Jen stačí trochu zabrousit do minulosti, před epidemii. A už tehdy bylo dost studií / článků o tom, že se nevyřešil problém z krize 2007/08, že došlo jen k záplatování a doplnění plazmy do kapaček. K řešení, kreativní destrukci se neodhodlal nikdo. Jen se množí články o tom, jak třeba Čína stoupá vzhůru a chystá se porazit západ. Jenže to dělá 2x větší toxicitou toho co aktuálně západ.

Já jen nejsem katastrofista, schází mi k tomu historický důvod. Já v tom vidím naopak příležitost, protože do feudalizmu nebo komunistického socializmu se nepropadneme. Tak lidstvo nefunguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tie problémy, ktoré popisujete boli aktuálne už pred koronakrízou. Mnoho z nich má oveľa hlbšie a komplexnejšie príčiny ako samotné zmeny spôsobené pandémiou. Ja sa len snažím poukázať na to, že ekonomické dopady koronavírusu boli potlačené. Momentálne nie sme v žiadnej ekonomickej kríze (podľa väčšiny definícií s výnimkou poklesu HDP).

Mnoho ekonomických problémov nespôsobil koronavírus, ale vládne obmedzenia samotné. To však politikom nezabráni, použiť koronavírus ako zámienku na zalepenie starších problémov. Budú sa financovať štátne dlhy, dotovať firmy, predlžovať kurzarbeity, povoľovať investície do nezmyselných výskumných projektov a vypisovať nové štátne zákazky. Proste ďalšia degenerácia systému krytá maskovacím plášťom koronavírusu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Jaké jsou tam ty důvody? To mě zajímá. Bez ironie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Na ekonomické krize, které panovali před 50 a více lety, jsme již příliš bohatí a technologicky vyspělí. Myslím tím vyspělé nebo rozvíjející země, jako jsme my. Tady už fronty na polévku, nebo lidi s cedulí "příjmu jakoukoliv práci, musím uživit rodinu", neuvidíme. Tady nemrznou, nehladoví a nejsou bez střechy nad hlavou, ani jedinci, co na vše kašlou a 15 let nemají oficiální práci. Žijeme v době, kdy on-line hra, tudíž virtuální nic, co žije v paralelním vesmíru, má větší obrat než celá ČR, a lidé to chtějí.

Ta krize se přesunula do jiné roviny. Lidé trpí, protože nemají na nejmodernější hračky pro sebe a děti, nemají na druhou dovolenou, kupují jen ojeté auto, zato bratranec má co 3 roky nové. Lidi jedí sajrajt a náhražky, přitom pak řeší očkování, jaké je to nevyzkoušené svinstvo. Lidé se rozvádí kvůli každé prkotině, aby pak své děti řešili formou, když už si bereš pračku a lednici, tak ti to osladím s děckem.

Žít na dluh je normální, kdo se o ně postará ve stáří neřeší. To že svoboda znamená prvně povinnosti a pak možné nějaké práva, to je přežitek. Neřeší že svoboda je jen a pouze to, co pevně drží v hrsti, co si jsou schopni obhájit. Protože život, to je já chci, já chci, já chci.

Převádět ten problém na nějaké fiat peníze, na HDP, nezaměstnanost neodráží jádro problému. Když jsem reálně poznal důvody nezaměstnanosti třeba v Řecku, Itálii, Španělsku či Mexiku, nevěřil jsem vlastním očím. My tam jen putujeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
9
+

Bude líp 2.0

Nahlásit

-
1
+

"S koncem krizí přichází pořádná jízda"

O akej ekonomickej kríze je prosím reč a kde sa odohráva? HDP síce pokleslo, ale nezamestnanosť je stále rekordne nízka, ceny nemovitostí rastú, ako keby sa už nové stavať nikdy nemali, ľudom sa na účtoch hromadí hotovosť a nevedia čo s nou, niektorí úradníci sedia doma a majú viac voľného času ako predtým, platy stále rastú, cestovky nekrachujú a zamestnávatelia stále nevedia obsadiť 350 000 volných pracovných miest.

Keby sme zobudili nejakého ekonóma, ktorý bol 2 roky v kóme, ukázali mu súčasné čísla a tvrdili mu že sme v kríze, tak by si začal tukať na čelo. Uvidíme čo príde po zrušení podporných opatrní. Ale po odporúčaní ECB, že nechcú opatrenia zrušiť príliš rýchlo a po povolení ČNB monetizovať štátny dlh by som si na nejaký pokles v dohľadnej dobe príliš nevsádzal.

Nahlásit

-
14
+