Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ústavní soud odstranil nespravedlnost. Volební zákon politici schválí, rybník si nevypustí

8. 2. 2021
 5 700
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Autorův optimismus nesdílím. Politika je boj o moc, nikoli o spravedlnost. Dohoda, kvůli které přijdete o moc, je horší, než dohoda, kvůli které ČR přijde o spravedlnost. Horečnaté vyjádření všech stran, že se "musí dohodnout" je jasným znamením, že nikdo nechce mít černého Petra "nedohodáře" v rukou, ale dohodnout se nikdo nechce (jinak by to nevyhlašoval, je to samozřejmé).

Druhá důležitá okolnost je, že tzv. geniální autoři Ústavy vůbec nemysleli na situace, kdy bude jejich výtvor regulovat aktéry jako je Zeman (nebo třeba Láska s Polčákem, aby to bylo fér). Pokud Zeman za posledních 7 let něco prokázal, tak to, že umí mistrně využívat hluchých míst v Ústavě a zákonech. ÚS mu právě "vyhlušil" podstatnou část voleb, jakožto nejdůležitější části dělby moci a myslet si, že Zeman s tím nic nevymyslí, je nadmíru optimistické. Systém je teď defaultně nastaven tak, že když se nepodaří nic přijmout, bude vládnout Babiš bez sněmovny, nebo pokud by ho to poškodilo, tak může vždycky odstoupit a novou vládu (celou) jmenuje Zeman. Tzn. tito pánové můžou máloco ztratit. Výborná situace pro ostatní strany k vyjednávání - děkujeme, slavný soude.

A vposledku - Rychetský je socan, Filip udělal kariéru mimo akademii také za socanů. 17 let vyhrávali jejich političtí souputníci podle zrušených paragrafů volby a moc se jim to hodilo do krámu. To nemají ti dva pánové ani trochu studu, aby se aspoň tvářili, že s tím nemají nic moc společného, pouze hlasovali na velkém senátě? Dovedete si představit, že by Babiš za 15 let rušil slavnostně dotace do bionafty jako největší zlo, protože by zrovna přestaly sypat jeho firmám?

Nahlásit
-
13
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Říká vám něco dohoda o ochraně zahraničních investic, nebo závazky vůči právu EU? Kdyby se to stalo jak píšete, do týdne je tento stát ekonomicky mrtvý. Následně by důchodci utloukli poslance i s vládou. Poučení z historie a hloupého jednání ve střední a východní Evropě si nevzali jen někteří místní občané, ale hlavně zahraniční kapitál.

Za současné situace je to zvrtnout může, ale bude to trvat několik měsíců, převod firmy do Rakouska, Německa zabere cca 3 týdny, do UK nebo USA měsíc. To co popisujete, by nastalo jen v případě akutního ekonomického kolapsu, kdyby politici již nevěděli jak dál. Ale to bych byl už dávno v trapu. I kdybych vzal jako jednu z verzí, že nastane naprosto absurdní situace, že komunisté dostanou 40% ve volbách. Tak platí to stejné, než ovládnou vládu a položí senát i ústavu, tak to je několik měsíců. A těm dnešním Kočkodanům v české politice stačí, když je v telefonu zpraží nějaký místní oligarcha, a je po experimentech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-4
+

Diskuze

To o čom hovoríte je príklad kognitivního zkreslení:

https://en.wikipedia.org/wiki/Neglect_of_probability

Povedzme že katastrofická udalosť majetkového charakteru viazaná na geografiu nastane raz za 100 rokov (znárodňovanie, menová reforma, hyperinflácia, válka, atď). To približne odpovedá dátam za posledných 100 rokov. Pri dĺžke produktívneho života 50 rokov je teda pravdepodobnosť, že sa Vám to stane približne 50%. Takáto udalosť môže ohroziť okrem Vás aj zdravie a životy Vašej rodiny. Na túto udalosť sa Však pripravuje menej ako 1% populácie.

Na druhej strane existujú relatívne málo pravdepodobné riziká ako napríklad rozsiahly požiar (cca 1,5% výskyt za 50 rokov). Napriek tomu má poistenie proti požiaru takmer 95% domácností.

Čiže je naprosto bežné, že ľudia majú strach z nepravdepodobných udalostí a podceňujú tie pravdepodobné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nežiju ve strachu, nebojte. Jen jsem dával při dějepisu pozor a nechci opakovat stejné chyby, jako ti bezstarostní podnikatelé z vašeho příkladu - takoví byli ve 20. století překvapeni několikrát. A jsem si jist, že 21. století bude řádově bouřlivější, budou přicházet různé šoky a změny ve zrychleném tempu.

Myslíte si, že až se bude jednat o X-té záchraně jihoevropských prasátek a německý kancléř dojde (či bude nucen) k rozhodnutí tu agónii už dál neprotahovat a nechat tomu volný průběh, že vám to bude oznamovat dopředu?
Ne, oznámí to v pátek ve 20hod večer, když budou banky a burzy zavřené. Spolu s tím vypnou bankomaty a zavedou kapitálové kontroly. Možná že za týden vám bankomat dá na svačinu, v nově okolkovaných bankovkách. Tedy až po haircutu vašeho zůstatku.

Nebo jinak - jaká opatření jste dělal při minulé krizi? Jak jste byl připraven na variantu, že po pádu Lehmanů vláda nestihne (či nebude mít vůli) rychle přijít se záchrannými balíčky a nastane řetězová reakce? Ta varianta byla zcela jistě reálná, takže předpokládám, že jste byl výtečně připraven.
Nebo jinak: kolik procent amerických podnikatelů podle vás bylo připraveno na takovou eventualitu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To žijete opravdu v takovém permanentním strachu, co vše se může pokazit, a rovnou tím nejhorším způsobem? Je to opravdu zábavná představa, jak týden po volbách česká vláda znárodňuje zahraniční firmy a domy. Je s podivem, že když mluvím s lidmi, kteří řídí nebo vlastní větší české firmy, tak takové nápady je rozhodně netrápí. Ekonomické krize a finanční kolapsy, jsou po světě jak nekonečný seriál. Nevybavuji si žádnou demokratickou a vyspělejší zemi, kde by to přišlo jako blesk z čistého nebe a nebylo to jasné mnoho měsíců dopředu. To stejné se znárodňováním, za posledních 40 let bylo X znárodnění, a vždy to byla těžká rána pro státní kasu. I ten Chavéz to nemohl sebrat, ale musel ty znárodněné firmy vyplatit. Navíc představa, jak místní političtí moulové a jejich kamarádi ze zákulisí, pak drží ekonomiku na nohou, je velmi srandovní. Prostě by nastal kolaps, a to totální, včetně nedostupné lékařské péče. Jo to by byla občanská podpora a jásot. Hlavně by pak byl velmi levný výprodej zbytkového státního majetku.

Je to svoboda, je dobře že některé věci vidíte jinak než já, o to je svět barevnější. Hlavní je, že si každý zařizujeme život po svém, a diverzifikovaně. Co se týká současných problémů, tak aktuálně nezvládnutá epidemie spoustu věcí urychlí a vyřeší. To padání na hubu bude poměrně časté, ale opět, já jsem v klidu a pohodě. Když přežiji, tak na tom mohu jen vydělat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Njn, Váš souhlas je pro mne u některých účastníků diskuse jako polibek smrti :-D)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jasně. Tím už se ale před námi utěšovalo hodně lidí a ne vždy to vyšlo.
Myslím, že např. při kolapsu eura státy prostě budou řešit akutní problémy, znárodňovat, brutálně zdaňovat, blokovat převody majetku, zavádět kapitálové kontroly, vypínat bankomaty a přepážky. Ty vaše první 3 věty opravdu řešit nebudou.
A že není co znárodnit? A co ty domy stojící na území ČR? Co fabriky stojící na území ČR? Co akcie, dluhopisy a bankovní konta v bankách a burzách na území ČR? A že takové znárodnění bude mít v delším horizontu spíše negativní dopad na ekonomiku? Proboha kterého politika zajímá delší horizont? On potřebuje TEĎ hned výplaty pro represivní aparát, který ho drží u koryta! Ani dnes přeci neřeší, co bude za 10 a více let. Jen látají akutní problémy (a hrabou). V případě nějaké zásadní krize se jejich časová perspektiva ještě zkrátí. Na DNES a ZÍTRA. Pozítří nikdo řešit nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tak tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Psal jsem to o ČR, která je jen třtina ve větru, těžce závislá na reexportu ale především na zahraničních investorech. Dnes by si zde nevrznuli ani komunisté, jejich případný pokus o znárodnění by skončil dřív, než by to začali projednávat legislativně. Prostě kolaps ekonomiky, obrovská nezaměstnanost zhroucení zdravotnictví a sociálního systému. To že jsou problémy kam se podíváte, to je jasné, ovšem to neznamená, že nás čeká nějaká apokalypsa. Krizí a katastrof už naše civilizace začila mnoho, a žilo se pak dál.
Možná je to tím, že je mi již přes 50 let a mám se dobře, tudíž nepotřebuji zářné zítřky. A přestože znám ekonomické schopnosti Řeků, tak si tam plánuji koupit nějaký malý domek, jako relax v penzi. Když zkrachuje Euro, tak se bude platit něčím jiným. Ekonomika a trh, je o směně zboží a služeb, tak je důležité umět po čem je a bude poptávka a nebát se práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavol Lupták a jeho
https://liberation.travel
:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jenže mraky obdobných signálů tady fičí kolem nás už drahnou dobu (nevidí jen ti, co nechtějí) a stejně se nic neděje. Už máte firmu v Rakousku nebo ještě lépe v Panamě? Myslím, že ne (nechci Vás podceňovat), jenom aby už brzy nebylo vlastně pozdě. Situace třeba v Itálii se řítí jedním směrem už taky dlouho, dle mého názoru tohle bude spouštěč domina.
Přesun se týká samozřejmě takového byznysu, který funguje mezinárodně, jestli máte něco ukotveného v Česku, tak je to asi docela problém. Co s tím tady (mimo nějakého hedgování), fakt netuším (a celkem bych potřeboval).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jenže příště to přijde z Bruselu (Frankfurtu) pro celou EU.
Stěhování firmy do Rakouska opravdu nepomůže.
A mezinárodní dohody tuplem ne - když jde státu (či nadstátu) o krk, neohlíží se na nic. Ale samozřejmě je možné strčit hlavu do písku a přesvědčit sám sebe, že žádný stát nikdy neporušil žádný závazek ke svým či cizím občanům. A že až (např. díky Itálii) začne kolabovat euro, že rakouského eura se to zrovna týkat nebude :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Byl by to úplně jiný svět a úplně jiný systém, stejně jako by to vypadalo naprosto jinak u systému s jednomandátovými obvody a jednokolovými volbami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až to bude zralé na stěhování firmy, už ji nebude kam stěhovat, možná tak do nějaké svobodnější země na východě, jako Vietnam...:-)) Určitě ne do rakouska nebo německa...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Naopak by souhlasili. Finanční situace Kypru kolabovala 2 roky, 2 roky jim EU nebo různé finanční instituce říkaly, že když se nezmění, padnou na ústa. Půl roku před kolapsem se snažili kyperští komunisté hledat záchranu všude možně, jen aby ten socializmus udrželi. Slibovali hory doly Číně a Rusku, z čehož nakonec zůstalo, jen prodávání zlatých pasů Kypru, jako krásná vstupenka do EU pro bohaté Číňany a Rusy. Ještě den před naprostým kolapsem kyperská delegace komandovala ostatní zástupce EU. Sklapli, když na konci jednání jim zástupce Holandska a Německa oznámili, že mají smůlu a vypadnou z Eurozóny a zbankrotují, Francie jen pokrčila rameny, že jim tentokrát nepomůže. Jaká krásná paralela s tím magorem ministrem financí Řecka, nejsou oni nakonec bratři? :)))
Tudíž i méně inteligentní Kypřan, měl šanci se půl roku předtím zařídit. A stejně jako v tom Řecku, celá ta šaškárna dopadla na běžné lidi a penzisty. Firmy a bohatí lidé měli své peníze a majetky už někde jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Chápu, co popisujete, ale nejsem si jistý, jestli by s Vaší představou o příslušných časových relacích souhlasili na Kypru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Říká vám něco dohoda o ochraně zahraničních investic, nebo závazky vůči právu EU? Kdyby se to stalo jak píšete, do týdne je tento stát ekonomicky mrtvý. Následně by důchodci utloukli poslance i s vládou. Poučení z historie a hloupého jednání ve střední a východní Evropě si nevzali jen někteří místní občané, ale hlavně zahraniční kapitál.

Za současné situace je to zvrtnout může, ale bude to trvat několik měsíců, převod firmy do Rakouska, Německa zabere cca 3 týdny, do UK nebo USA měsíc. To co popisujete, by nastalo jen v případě akutního ekonomického kolapsu, kdyby politici již nevěděli jak dál. Ale to bych byl už dávno v trapu. I kdybych vzal jako jednu z verzí, že nastane naprosto absurdní situace, že komunisté dostanou 40% ve volbách. Tak platí to stejné, než ovládnou vládu a položí senát i ústavu, tak to je několik měsíců. A těm dnešním Kočkodanům v české politice stačí, když je v telefonu zpraží nějaký místní oligarcha, a je po experimentech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Zmrazit účty, katastr a burzu vlády většinou zvládnou velmi rychle a nečekaně, během nevinně vyhlížejícího prodlouženého víkendu. To je to, na co bych kalibroval své obranné linie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

S tím máte pravdu, v naší kotlině máme již dost zkušeností, jak snadno se to může zvrtnout. A současná populace vymění snadno svobodu za kus žvance nebo lákavou slevu. Proto mám dobré informace co je třeba k převodu majetku a firmy do zahraničí a jak dlouho to trvá. Dlouho bych neváhal, a pak jen sledoval jak se to zde potápí, hezky z povzdálí. Tuto zemi mám rád, a žije se zde fajn, ovšem iluze pevné hrázi svobody si nedělám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"divadlo, které mi naštěstí vážně nekomplikuje podnikání a život"

Zatím. Chlácholit se tím, že jdou jen po "židech" nebo "kulacích", se již mnohokrát ukázalo jako krátkozraké.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nepřiměřený system financování politiků byl po převratu zdůvodňován dohnáním konkurenční výhody komančů a zabránění úplatnosti poslanců / zastupitelů. V obém to zklamalo, ale dnes už si kapři rybník nevypustí, a občané to moc nezajímá. Jim stačí, že si na to zanadávají u piva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, v současné době je změna neproveditelná. většina populace chce mít své kohoutí zápasy, a nestojí o radikální změnu parametrů politické soutěže. Protože pak by náhodou mohlo dojít i na velkou změnu fungování státní správy. A většina lidí se bojí, že by jim někdo mohl omezit jejich "sociální jistoty", nebo dokonce vyžadovat plnění práva.

Tak to prostě beru jako divadlo, které mi naštěstí vážně nekomplikuje podnikání a život. Důležité je nebrat českou politiku vážně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Ano, politika je výnosný kšeft a 99% politiků je tam proto, aby se tak či onak obohatili (a to 1% je chyba měření :)). Co s tím udělat je jednoduché a neproveditelné: minimalizovat o čem politikové rozhodují. Peníze, které nepřerozdělují, nemohou "odklonit". Regulace, které nesmí uzákonit, jim nepřinesou "sponzorské dary". Z funkcí, které nebudou existovat, nedostanou žádný plat. Nevidím ale způsob, jak jim v demokracii zabránit, aby své pravomoci neustále nerozšiřovali. Motivaci k tomu mají silnou.

Přesto si myslím, že by menší strany ve sněmovně byly k něčemu dobré. Jednak by spousta voličů mohla volit nějaké dílčí "dobro" místo "menšího zla", které dnes volí z obavy, že jinak jejich hlas propadne. Už to samo o sobě by sebralo dost podpory stranám, které si ji nezasloužily ničím jiným než průzkumy prorokujícími jim přes 5 %. A pak by to pomohlo narušit názorový monopol v řadě oblastí - třeba D-FENSe jako poslance interpelujícího mistra dopravy bych se rád dožil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

1 procento v republice je 50-60 tisíc voličů podle volební účasti. To by takový spolek jihomoravané mohl klidně dát dokupy. A pokud by tam bylo několik opravdu významných osobností, tak by získal i mnohem víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Když už by služba volby vládce, který bude zařizovat služby, měla být placena - proč si neplatit rovnou ty služby?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

V tomhle s Vámi částečně souhlasím. Politické strany by měly být financované svými příznivci. Pokud by tedy každý, kdo chce nějakou stranu volit, musel při volbých odevzdat (řekněme) 1000 Kč, a takto vybrané peníze by se posléze použily na provoz zvolených partají/zastupitelů, asi by to bylo čistší (a taky by se trochu líp vidělo, kdo tu svoji partu skutečně podporuje a kdo ne).
Problém ale je, že takto zvolení poslanci by asi měli ještě vetší tendenci si svůj příjem (odhaduji, že téměř jistě nižší než teď) navyšovat ještě výraznějším odkláněním "veřejných" peněz, ještě větší korupcí, atd.
Nehledě na to, že by to pořád neřešilo ten základní problém, že někdo předává těm zastupitelům pravomoce, které nemá (třeba brát sousedovi část jeho příjmu a utrácet ho za něco co by si daný soused sám od sebe nikdy neměl zájem koupit) - a které tím pádem na nikoho předávat logicky nemůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Víte, když jsem si prohlížel celou plachtu partají co kandidovali v krajských volbách, litoval jsem, že celá ta česká politika není plně zpoplatněná. Tady se z politiky udělal výnosný kšeft, kde veřejné peníze tečou mohutným proudem. Potom kdejaký šašek má nějaké hnutí, stranu nebo iniciativu. Proč ne, když to stát zalepí.Platí se volební lístky, volební seznamy, volební komise, kde každá partaj může mít placeného člena, pak se platí za získané hlasy, za mandáty, nákladové náhrady, provoz klubů, ........ Navíc ti úspěšnější si pak rejžují z ukořistěných trafik a provize z veřejných zakázek.
Jak kdo vzniká je jeho věc, stejně tak důvod jeho účasti v politice, drtivě je to finanční profit a šlechtění ega. Politika, ideologie, ideje a něco trvanlivého dokázat, to šlo dávno přes palubu.

Takže možnost dostat se do PS s jedním poslancem, tudíž zrušení 5% omezení by nic lepšího nebo svobodnějšího nepřineslo. Jen nějaký tajtrdlík navíc by pak mohl žádat další křeslo v TV debatě. život v ČR by to nikterak nezměnilo, nezlepšilo. To ale nehrozí ani při opačné cestě, zvýšit ten limit třeba na 10%.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Myslím, že průběh této kauzy naznačuje, že to tak není. Ale možné to je.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stejně takové parlamentní strany máme, jmenují se Trikolora a Jednotní. Jen nechápu, proč musí vznikat takovým pokoutným způsobem, místo aby mohly normálně vzejít z voleb.

A ano, i když odhlédnu od přístupu do médií, už jen proplácet ze společného sobě a kamarádům z mokré čtvrti platy, auta, telefony, asistenty, kanceláře, příspěvky na kampaň a kdo ví co ještě, zatímco jiným to upírám, je samozřejmě pošlapávání konkurence. Bylo by snad v pořádku, kdyby si Coca-cola, Pepsi a Kofola prolobovali, že se z každé prodané lahve limonády bude odvádět koruna, kterou si pak mezi sebe rozdělí výrobci s více než třeba milionem prodaných lahví měsíčně?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Místní strany by získali houbelec, uspělo by pár populistických komediantů. Ale to by s místní politikou nemělo nic společného. Při 200 poslancích je poměrně jasné, kolik voličů potřebuje jeden poslanec. A na ty počty by žádné místní spolky nedosáhli. Jen by bylo v PS ještě víc blábolů a komedií. Stejně by mě zajímalo, kolik lidí má žaludek sledovat ty parlamentní tanečky alespoň jednou v roce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se nedohodnou, tak PS skončí, přestane rozhodovat a za ně rozhodne senát. A život poběží dál.

Stejně je přece jedno, zda další vládu povede Babiš v koalici s ODS, kde Kuba vyrazí Fialu ze sedla a domluví se s Babišem, nebo Babišovi to zmastí, tak jako mastí vše kolem epidemie, a pak bude premiérem Bartoš, místopředsedu mu bude dělat Rakušan, a křoví jim budou dělat hoši a holky ze spolku SPOLU.

Netuším proč se lidé upínají k nadcházejícím volbám, že to něco změní. Tedy že to nějak změní jejich reálný život. Ten srandovní Kocourkov zde bude dál a dál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Konkurenci? To jako že by bylo v parlamentu např. o 3 3% strany víc, by byla nějaká konkurence, nebo tím jsou pošlapána práva minoritních názorů? Čím by se změnil život těch minorit? Země s většinovým volebním systémem jsou nedemokratické a minority tam trpí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+
1/2