Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Biden ukázal, jak umí být hodný. Teď musí ukázat, jak je silný

24. 1. 2021
 6 681
28 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Co do statisticky předpokládatelné životnosti ano.
Co do životní fáze impéria, ve které usedl do křesla - těžko nyní hádat, uvidíme.

Černěnko a Andropov podle mne byly figury dosazené se záměrem udělat přechod mezi Brežněvem a Gorbačovem plynulejším, ten kontrast méně do očí bijícím. Už na konci Brežněvovy éry bylo elitám režimu jasné, že bankrot se blíží. Potřebovali přestat hrát siláckou politiku a začít odzbrojovat (šetřit), ukončit války (Afghanistán), utnout podporu "národně osvobozeneckým hnutím" (teroristům) a různým KGB financovaným institucím ("mírové" hnutí, Greenpeace, ...) a začít škemrat o půjčky a dodávky potravin. Na to potřebovali uvěřitelného jakobyreformátora a ten nemohl přijít hned po Brežněvovi, byl by to špatně uvěřitelný kotrmelec.

Jestli již elity v pozadí US politiky tuší, že již před delší dobou odbočili do slepé ulice a blíží se náraz do zdi... možné to je, ale těžko hádat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
7
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tak mame zde opet nase oblibene tema zda BTC a jeho pozice bude či nebude ovlivnitelna politickymi rozhodnutimi.

https://arstechnica.com/tech-policy/2021/01/biden-treasury-pick-yellen-favors-new-restrictions-on-cryptocurrency/

1. Může být, že úmysl Yellen je socialistický, netržní a neférový.
2. Může být, že časový souběh aktuálního propadu BTC nemá s prohlášením Yellen žádnou souvislost.
3. Může být, že Bidenova administrativa narazi na BTC komunitu a ta jim nedovolí zavést regulace.
4. Může být, že technologie BTC neumožní Bidenově administrativě zavést technologická protiopatření.
5. Může být, že Biden a Yellen zavedou takové regulace, s takovým tlakem na okolní země a centrální banky, že z ambice BTC nahradit USD nezůstane kámen na kameni.

Nevim, ale nebezpečí z bodu 5 nelze vyloučit, myslím. A to je přesně to, co jsem se tady pokoušel několikrát v mnoha diskuzích sdělit. Ne, že k tomu dojde nebo že bych z toho měl radost, pouze to, že se to může stát s příslušnými důsledky.

Nahlásit
-
-4
+

Diskuze

Příště, až budu chtít vyjádřit nějaký názor, raději se Vás zeptám, co říkáte ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná.
Nebo také ne, protože:
1) Koukněte do historie. Co se zdaňovalo a vyvlastňovalo? To, co bylo zakopané v zemi či ulité ve švýcarském sejfu? Ne, naopak!
2) Kde je víc dosažitelných prachů? Nemovitosti+akcie+dluhopisy+pa pírovézlato+bitcoiny na burzách, nebo bitcoiny na soukromých adresách + zlato zakopané na zahradě? A které ty peníze jsou snáze dosažitelné?
3) První skupina není chráněna vůbec. Větší množství prostředků v akciích a nemovitostech (vyšší desítky mega a více) má malá (lidem nenáviděná) skupinka lidí. Nebude problém je přesvědčit, že to je potřeba "spravedlivě přerozdělit". Nebude problém jim nakukat, že když oni nemají ani na garsonku na Čerňáku, ale támhle Luděk má 8 bytů na Vinohradech, že je s tím potřeba něco dělat. Po čem šli bolševici a náckové? Co haircutovali na Kypru?
Že má někdo 8 bytů vidí kde kdo v katastru. Že má někdo akcie za 50 mega je vidět na burze. A obojí je vidět i z daňového přiznání. U zlata a bitcoinu žádný státní představitel nejen že neví, kolik lidí v jeho dosahu kolik má. On ani netuší, kolik toho je v "jeho" zemi. Kolik myslíte, že mají Češi uncí zlata zazděných ve sklepě a kolik bitcoinů v CryptoSteel? Neví to nikdo! Neví, kam si pro to zajít. Neví ani, zda má cenu se o něco snažit, protože neví, kolik tu toho mezi lidma je.

A dále: "poteče-li státu do bot" nezní jako konečný stav. Je to relativně krátké období po němž následuje další stoupání hladiny vody a nakonec utopení státu, bankrot, hyperinflace, kolaps, změna poměrů, konec kontinuity.
Cílem tedy je mít majetek v takové formě, který přežije to PŘECHODNÉ OBDOBÍ tečení do bot - protože nikdo soudný si nemůže myslet, že blížící se ekonomické existenční problémy státu TRVALE vyřeší znárodnění či zdanění čehokoli. To kolaps jen oddálí - za cenu ještě horšího konce, protože daně a znárodňování ekonomiku ničí a ne zachraňují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ještě že na tom nezáleží :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Poslední odstavec: Já vůbec nevěřím v lidskou touho po svobodě u masového Nováka. Ale ano, v síly ekonomie věřím. Věřím, že lidi se snaží maximalizovat (svůj individuální) užitek (a na propagandistické ideály a světlé zítřky na to při tom kašlou).
Věřím v to, že i za komunismu nejkovanější bolševik měl raději marky a dolary, než rubly a zloté. Věřím, že i komunistický věřící raději BMW, než Trabant, Sony než Tesla.
Tzn. věřím, že až fiat (podle mě nutně) ještě více ztratí funkci uchovatele hodnoty (a nutně tedy i funkci prostředku směny, protože nebudete své hodnotné zboží či práci směňovat za něco, co obratem ztratí citelnou část hodnoty), že od něj začnou utékat i kovaní keynesiánci a fanoušci státního násilného monopolu na peníze. Stejně tak věřím, že až stát nebude schopen zajišťovat určité služby (nebo jen v čím dál bídnější kvalitě), tak i ten nejtvrdší zastánce sociálního státu bude hledat funkční alternativy na trhu. A ano - klidně obratem hodí do urny hlasovací lístek ČSSD. Ale bude to irelevantní, ta osobní tržní rozhodnutí budou tím, co nakonec určí vývoj.
Komunismus by totiž také nakonec zkrachoval i tehdy, kdyby v něj opravdu většina lidí věřila a nic proti němu nepodnikala. A to samé bude s dnešním demokratickým socialismem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Poteče-li státu do bot, budou předmětem jejich zájmu dvě skupiny aktiv:

1. evidovaná aktiva a z nich domožitelné daně, státy budou danit co bude únosné.
2. neevidovaná aktiva, daňové ráje a pod., státy budou ucpávat díry v možnostech úniku ze zdanění

První skupina je chráněna množstvím těchto komodit a politickou akceptovatelností míry zdanění. Je ohrožena případnou evidencí aktiv.

Druhá skupina je ohrožena politickou akceptovatelností jejich rasantního zdanění z důvodu výrazně menšinového podílu těchto komodit ve společnosti resp. efektivní restrikcí k existenci takových komodit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Podepisuji :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Jj, jde k nule....K hodně nulám..:-)))))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pane Altmane,
ano, věřím, že tu bude sociální stát i za 20 let...
Bohužel také věřím tomu, že to už bude společnost a ekonomika tak pitoreskní parodií, že cítím zodpovědnost využívat všech těch ekonomických a monetarních faulů jak jen to pújde, aby na tom mé děti za těch 20 let nebyly průměrně blbě...

Já věřím, že Bitcoin a zlato budou přinejmenším kvalitními držiteli hodnoty, jen zkrátka nevěřím, že nahradí Fiat ve funkci směny - nepŕijde mi to totiž logické...Směnu musí podporovat VŠICHNI, včetně státních institucí a bank. Banky nikdy nepřenechají svůj monopol lidu, protože 90% lidí to po nich ani nechce, a podle mě chtít nebude.
Když bude existovat legální možnost, jak směnit BTC za fiat, ani já to nebudu potřebovat...

My nejsme v tak zásadním sporu, vy jen víc věříte u většinové populace v přirozené síly logiky a ekonomie, a věříte v lidskou touhu po svobodě, já víc věřím v touhu lidí nechat pohodlně rozhodovat za sebe, mít za zády stát, mít (byť děravou) záchrannou síť, a moci být líný a pohodlný. Proto to všechno bude zasmrádat s zachraňovat se třikrát déle, než bychom dnes odhadovali, a represe nejenže budou odpovídat vážnosti situace, ale ještě budou mít podporu této pohodlné většiny...Ale to vážně rozsoudí až realita...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jirka nežertuje, Jirka je podvodník.
Tak mu na to nikdo neskočte...
https://finex.cz/kryptomena-kauri-aneb-podezrely-vytvor-skupiny-british-asset/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hypotéka ve fiatu funguje jen do doby, dokud vám je někdo ochoten cennou věc investiční povahy a uchovatele hodnoty (nemovitost) prodat za fiat.

Zrovna ale věci investiční povahy se stabilní hodnotu bývají mezi prvními věcmi, které za inflační fiat nikdo nechce vyměnit. Tyto věci jako první (v případě vyšší inflace fiatu) z fiatového trhu mizí a jsou dostupné jen za tvrdý zahraniční fiat (pokud takový je), za zlato, atd...

Naopak rychloobrátkové zboží se za fiat (trakař fiatu) prodává až do hořkého konce.

A mimochodem: bitcoinové úvěry (lending) samozřejmě fungují a není to zrovna malý byznys.
A o boomu DeFi jste již předpokládám slyšel.

Na bitcoin nejrychleji přecházejí země rozvojového světa. Afrika, Jižní Amerika, Asie.
Těch se slovenské daně ani bruselské regulace moc nedotknou.
Zároveň to však jsou nejperspektivnější a nejrychleji rostoucí regiony. Regiony, které se rozhodly přeskočit éru bank a Visa-Mastercardů, stejně jako přeskočily éru pevných linek a každý má rovnou mobil.

Za pár let upadající stagnující přeregulovaná socialistická a zeleně deindustrializovaná (a možná islamizovaná) Evropa nikoho nebude zajímat.
A obyvatel Evropy bude řešit, zda za své bitcoiny stráví pohodlnější penzi v Thajsku, v nějakém karibském daňovém ráji, v Singapuru, na Maledivách či Zanzibaru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

- obchod BTC-BTC (bez fiatu) bude danit málokdo, protože se o obchodu nikdo nedozví

- ano, na Slovensku je daň vysoká a proto tam tu daň taky skoro nikdo neplatí - nebo máte info, že ano? Chytré státy mají daň z BTC nízkou, nebo žádnou. A vědí, proč to dělají. Nebo podle vás Slovensko to dělá nejchytřeji?

- z Bitstampu pošlete na adresu A. A z ní na adresu B o které již nikdo neví, čí je. A když z B pošlete do decentralizované směnárny a směníte za zcela anonymní monero (a pak třeba na jiné směnárně zpět na bitcoin), tak...?

- ano, fiat zatím funguje. Ve Venezuele a Zimbabwe také do určité úrovně inflace fungoval. Až si stát začne tisknout kvůli demografii na penze (a k tomu na nepodmíněný základní příjem), tak si povíme. Ale na přechod do BTC již bude docela pozdě, protože se do něj bude snažit prchnout kde kdo a bude to velmi drahé.

- nikdo neříká, že bitcoin je bez rizika. Ale který jiný statek vám dá tolik soukromí, anonymity, ochrany před měnovou manipulací... a to vše bez rizika?!

- věříte, že zde bude fiat, státní penzijní systém a sociální stát vůbec i za 20 let? No tak pak v podstatě nepotřebujete investovat vůbec, stát se o vás přeci postará. Ale jsou lidé, kteří tomu nevěří a je jich čím dál víc (čímž celý proces urychlují metodou sebenaplňujícího se proroctví)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

1) to ani náhodou. Jakmile bude převod, který firma prodávající za BTC (Alza) musí vykázat v účetnictví v czk a v czk odvést DPH jakkoli zdaněn, ukončí akceptaci BRC při platbě, jak jinak. Daně včetně DPH musíte odvádět v czk, takže se bez směny neobejdete. (Pokud tedy šířením obchodu BTC-BTC nemyslíte koupi klece na křečka na bazoši...)
2) Ano, můžete. Ale víte, jaké burzy a proč používá komunita, že? Od 15. Ledna už z Bitstampu nepošlete BTC na anonymní adresu peněženky, už musíte ověřit vlastnictví té adresy. A to je stále jen začátek. Jak se bude šířit směna BTC , bude růst regulace, a jak ta regulace dosahne limitního stavu odpudivosti, bude se zase tlumit směna....Čas nás rozsoudí...
3) No uvidíme. Na Slovensku je daň z krypta kolik? 35%? A to není kvůli látání děr rozpočtů...
4) Ano, na tuhle hrůzu přesně vsázím...
5) A jakou inflaci máte na mysli? Ta měnová taková dávno je, ale s akceptací fiatu to zatím nikterak nepohlo...Investoři to vyřešili tím, že měnu nedrží, drží aktiva, ale směňují ve fiatu, a to jim nikterak nevadí, naopak, ta hypotéka mizí před očima, brát si úvěr v BTC by byla hovadina, takže půjčky, s tím i směna prostě jede a pojede ve fiatu nebo jiné státní sr....
Celkem bych věřil, že se po měnových válkách dočkáme nějaké světové digitální měny WIC - Worl International Currency - koše těch sr....:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

"Investor", který by reagoval na kryptobarona (jakýmkoli způsobem), si zaslouží přijít o všechen fiat a všechno krypto, kterého se kdy dotkl.
Chybí Vám tam disclaimer :-))) dejte si říct...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak snad si jeste muzeme dovolit zazertovat, ne ? Horsi je to, ze Jirka nezertuje ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Abyste neřekl, tak tady jsou dva protiargumenty. Mají dohromady dvě a půl minuty, pusťte si je :-)

1. https://www.youtube.com/watch?v=jvBSEbJIAxE

2. https://www.youtube.com/watch?v=lbJxuxIpc_g

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Tak tím jste mi vyrazil dech.
Doufal jsem, že po těch desítkách příspěvků, odkazů a zdrojů budete vědět, co je to bitcoin, proč funguje jak funguje a k čemu to může vést.
Nebo jsem jen nepochopil vaši nadsázku?
(Prosím prosím, ať je to nadsázka, přeci jsem to všechno nepsal nadarmo...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No uvidíme. Možná máte Vy i pan Altman pravdu. Nejste sami, říká to i tento pán:

https://www.youtube.com/watch?v=wVKgSI4xOYQ

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

1) Zákazy jen docílí toho, že čím dál víc subjektů pojede BTC-BTC, aniž by vystupovali do fiatu

2) I přes ty regulace možnost konverze BTCfiat zdaleka není nějak zásadně omezena, stále je možné BTCfiat konvertovat a to i anonymně mimo regulovaných burz (ale jestli stát chce lidi z regulovaných burz opravdu vyhnat, tak dobře mu tak). Mnoho lidí z pohodlnosti zatím volí regulované KYC-AML burzy, protože spoléhají na to, že bitcoin zanonymizují dodatečně: pošlou si ho z burzy ven a pak s ním udělají X operací, které jim umožní tvrdit, že už žádný BTC nemají. Pokud po nich stát půjde, jen se začnou chovat obezřetněji. A vlastně velká část lidí anonymitu neřeší vůbec (protože ji neřeší ani v jiných oblastech a na FB na sebe vykecají vše) a jen spekulují na růst. Teprve až-pokud stát přitvrdí, začnou to řešit.

3) Pokud stát chce vidět nějaké výpalné (takzvané "daně") ze zisků na kryptu, může ho regulovat jen "decentně".

4) Ale ano, je možné, že z BTC se stane mainstreamové regulované a respektované růstové aktivum a zastánci soukromí přejdou na totálně anonymní Monero a anonymní decentralizované směnárny. Jaká to hrůza.

5) Všechny teorie o tom, jak to stát zaškrtí a vynutí si monopol fiatu vycházejí z víry, že ten fiat tu za 10 let stále bude a většina lidí ho bude ochotně přijímat. Což ale např. při 10-20% inflaci (natož při větší) rozhodně platit nebude a v takové situaci úprk lidí nepřetlačí ani státní tanky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Čím víc odříznete kryptoekonomiku, tím spíš místo daní aspoň z těch směnáren začne fungovat ekonomická paralelní polis :-)

https://www.paralelnipolis.cz/paralelni-polis-dedictvi-charty-77-40-letech/

https://www.alza.cz/bitcoinova-cirkularni-ekonomika

#optimismus. Realita bude samozřejmě složitější a adopci to rozhodně zpomalí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Neporazitelný je jen ve věci uchování hodnoty - nemusíme se o to přít, stačí skedovat z povzdálí... S tim, aby nelezl vládám do funkce peněz si legislativně hravě poradí - už dnes je těžké otevřít účet v bance na byzbys spojený s BTC...Není těžké zdanit kryptosměnárny daní z obratu, a je finito - žádný obchod nebude přijímat krypto, ze kterého při směně čtvrtinu ztratí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

pardon .... diky decentralizi" - omlouvam s eza prebrebt.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skvěle. Konečně jsme se shodli (pokud to dobře chápu), že BTC je významně senzitivní na politické struktury a jejich zájmy, tudíž v sobě nese rizika, která vzhledem k fundamentální podstatě BTC (důvěra a nic než důvěra) může být (nemusí) zdrojem enormní nestability a tudíž velmi problematického atributu zachování hodnoty. Myslel jsem si, že jste tvrdili, že BTC je díky technologii a distribuci neporazitelný. Děkuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Co do statisticky předpokládatelné životnosti ano.
Co do životní fáze impéria, ve které usedl do křesla - těžko nyní hádat, uvidíme.

Černěnko a Andropov podle mne byly figury dosazené se záměrem udělat přechod mezi Brežněvem a Gorbačovem plynulejším, ten kontrast méně do očí bijícím. Už na konci Brežněvovy éry bylo elitám režimu jasné, že bankrot se blíží. Potřebovali přestat hrát siláckou politiku a začít odzbrojovat (šetřit), ukončit války (Afghanistán), utnout podporu "národně osvobozeneckým hnutím" (teroristům) a různým KGB financovaným institucím ("mírové" hnutí, Greenpeace, ...) a začít škemrat o půjčky a dodávky potravin. Na to potřebovali uvěřitelného jakobyreformátora a ten nemohl přijít hned po Brežněvovi, byl by to špatně uvěřitelný kotrmelec.

Jestli již elity v pozadí US politiky tuší, že již před delší dobou odbočili do slepé ulice a blíží se náraz do zdi... možné to je, ale těžko hádat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Strawman.

Vyloučit nejde nic a nikdo nikdy netvrdil, že to má bitcoin jisté (to bych zastavil střechu nad hlavou a šel do něj naplno).
Podobné výroky již zazněly mnohokrát (od USA po Čínu) a ano - způsobily dočasný pokles BTC.
Stejně jako jej způsobily např. fámy o dvojité útratě:
https://kryptomagazin.cz/andreas-antonopoulos-vyvraci-fud-o-udajnem-pokusu-o-double-spending-utok-na-bicoin/

Takové věci se dějí stále.
Hlavně že to, do čeho investujete vy, je bez rizika :-)))

Stejně tak ale nejde vyloučit konec dolaru jako světové rezervní měny, hyperinflaci dolaru, bankrot Ameriky (a EU), občanskou válku v US, revoluci v US, ...
... vládní zabavení bitcoinů na US burzách (je jich tam k 3 milionům, což je opravdu VELKÉ lákadlo) a jejich přesun do rezerv FEDu ...
... vyloučit zkrátka jde máloco.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Na tom, že ta snaha státu tu hrozí, jsme se shodli :-)
Jen bych podotkl, že BTC nemůže mít sám o sobě nějaké ambice. Záleží jen na lidech, co z toho v praxi udělají. Satoshi mířil na prostředek směny, zatím to vypadá spíš na uchovatele hodnoty, zdá se. A zlatou cihlu taky s někým neměníte jen tak, ale když si dáte pozor, tak žádný úřad na to nepřijde, viz váš bod 4 :-)

Jenom je smutné, že nejvíc využívaný prostředek pro financování nelegálních věcí je dolarová hotovost, takže kdyby to úřad myslel vážně, tak zruší to a ne pseudonymní krypto :-D

Viz kniha Sex, drogy a bitcoiny či
https://www.youtube.com/watch?v=Y6SVjmOLkk8

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Přirovnávat Bidena k Brežněvovi není spravedlivé. To spíš Černěnko.

Nahlásit

-
5
+

Tak mame zde opet nase oblibene tema zda BTC a jeho pozice bude či nebude ovlivnitelna politickymi rozhodnutimi.

https://arstechnica.com/tech-policy/2021/01/biden-treasury-pick-yellen-favors-new-restrictions-on-cryptocurrency/

1. Může být, že úmysl Yellen je socialistický, netržní a neférový.
2. Může být, že časový souběh aktuálního propadu BTC nemá s prohlášením Yellen žádnou souvislost.
3. Může být, že Bidenova administrativa narazi na BTC komunitu a ta jim nedovolí zavést regulace.
4. Může být, že technologie BTC neumožní Bidenově administrativě zavést technologická protiopatření.
5. Může být, že Biden a Yellen zavedou takové regulace, s takovým tlakem na okolní země a centrální banky, že z ambice BTC nahradit USD nezůstane kámen na kameni.

Nevim, ale nebezpečí z bodu 5 nelze vyloučit, myslím. A to je přesně to, co jsem se tady pokoušel několikrát v mnoha diskuzích sdělit. Ne, že k tomu dojde nebo že bych z toho měl radost, pouze to, že se to může stát s příslušnými důsledky.

Nahlásit

-
-4
+

Proč? Biden hraje hodného policajta. Zájemkyň a zájemců o tu druhou roli v jeho Straně není nedostatek.

Nahlásit

-
-1
+