Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Korona a antivax. Vyzkoušeli jsme svět bez očkování. Kupodivu v něm někdo chce žít

30. 11. 2020
 10 051
30 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nemám problém s očkováním obecně, ale velmi nedůvěřuji systému očkování v ČR, konkrétně ministerstvu o hygieně.
Klasické očkování dětí - proč byl vydán úřední pokyn z ministerstva, že pediatři nesmí ukazovat rodičům příbalový leták očkování (přičemž zodpovědnost bude na rodičích)? Protože by se ukázalo, že očkovací kalendář řízený higienou neodpovídá očkovacímu kalendáři výrobce očkování!
Když hlavní hygienik nařídili některým povinné očkováním proti (tuším) ptačí chřipce, sám ji dostal, protože seo čkovat nenechal. Nevěřil vlastním pokynům.
Takže když hlavní hygienik nevěří vlastním pokynům a ministerstvo brání přístupu k informacím, logicky se předem domnívám, že lžou (jako vždycky).
Samožejmě, chaos, který naši "matematičtí experti" na ministerstvu dělají nyní (Praha nevyhovuje teorii, vyškrtneme její data) a tito "experti" vedou k zemi k nejhoším na světě v koronaviru, tím více jim logicky předem nevěřím (neví, co dělají).

Nahlásit
-
23
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Opravdu jsme vyzkoušeli svět bez očkování? Ano, ale ne všichni.
Existuje hafo ezospikleneckých teorií, ale některé z nich mají jednu vadu: Bolí. Takže snadněji přežívají ty, které bolí někoho jiného. Ezomamynka nenechá očkovat své díté - protože kdyby néco, odnese to to dítě, ne ona. Když se zanítí zub ezomamynce samotné, ještě ráda zajde k zubaři. A že své vlastní potíže mamynka rozhodně neléčí dlouhými půsty je často jasné na první pohled.
No a proč by to s očkováním proti Covidu mělo být podobné? Ohrožení jsou především senioři, takže šupšum, mamynka na Covid nevěří, sama ví, co je pro ni dobré, roušku nosit nebude, klubu ezomamynek se nevzdá, co jí má co vláda omezovat čajovnu, děcko do školky jí vzít musíme a očkovat se taky nebude. Koneckonců má známou, které tři dny po čkování na chřipku zničehonic umřela maminka!

Nahlásit
-
-11
+

Diskuze

rozepsal jsem reakci a musel jsem něco dodělat, takže mě pan Petr předběhl v odpovědi. Nic více v tom není.

A k Vašim námitkám na odpověď Petra M, prakticky všechny lze vyvrátit stejnou odpovědí, kterou jsem již použil. On je v Pfizeru jediný, kdo má a) zkušenosti b) přístup k informacím? Pokud by se jednalo o to, že vývoj do budoucna je jistý nebo o podvod, s pravděpodobností hraničí si s jistotou, by proběhli další obchody dalších zainteresovaných. (Viz. Enron, Valenat phar, nebo nově Wirecard) a bylo by divné, že to by v reportování uniklo. A nebo budoucnost prostě není jistá a trochu si zaspekuloval a měl pravdu. Ale právě proto, jsou přijata pravidla obchodvání a kdo investuje, (myšleno v tomto případě nakupuje konkrétní akcie) by je měl znát a mít nadhled a podle toho ne/nakupovat. A pokud vidím na sell straně vysokého manažera firmy, měl bych se zamyslet proč tam je a podle toho se zařídit. Ne tupě nakupovat protože hype a protože RobinHood bez poplatků a zrovna na Netflixu dávali BigShort a přeci Bred ukazoval, že na tom obchodování nic není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nejenže zůstává vachrlaté, tady se totiž nebavíme o běžné očkovací vakcíně, ale o urychleně pŕijatém preparátu mimo běžné legislativní rámce. Očkovat se jako zdravý mladý jedinec může být klidně statisticky nebezpečnější než prodělání covidu - to nikdo neví, dokud se nenaočkuje pár mil. osob, a nebudou zhodnoceny vedlejší účinky tak po půl roce...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Chce to trochu uvažovat o uvažování politiků. Sám uvidíte, co se z toho vyvine, a jakými restrikcemi budou státy EU motivovat neposlušné občany k očkování...Povíme si to za dva měsíce, OK?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Věřte, že nepotřebuji poučení ze statistiky či matematiky. Ale i když se mi ho nevyžádaně dostalo, zůstává Vaše srovnání očkování s chlastáním hodně vachrlaté.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle je neskutečně tendenční a silne neodborný článek.

Takk za prvé, ne všichni odmitačí jsou jen pošahané mamky.
Z osobní zkušenosti a po utracených tisících za nepoiné očkování, už dobře víme jak to je, pokud se vyskytně silná nežádoucí reakce na očkování. Bylo by záhodno aby si autor oveřill jak se stát k takovým lidem chová.
Dál, nemám problem klidně utratit tisíce za alternativní očkovací schéma, jen aby to bylo pro děti snasitelnější. Možnosti v čr, žádné.
Takže řešení pro mlasší sourozence je celekm jasné. aspon že máme dětskou doktorku s rozumeme a necpe nám další očkování po tom co se stalo. (ps. ted po 4 letech to vypadá,že bude dcera mít skoro normální život)

A dál, to vaše vyzdvihnutí návratu spaniček, tak aby bylo jasno, vyskytly se u nás ve fabrice měli jsme pěkně dlouhou nucenou odstávku, a to v celkem velkém, a garantuji vám, že u nás ani jedno díte co není očkované nepracuje, a dál ani jeden z těch co byli v první vlně nakažencýh se nenarodil v čechách aby bylo jasno.


Možná by bylo lepší se poohlednout po sysdtému, když je tolik lidí kteří ho odmítají.

Nahlásit

-
8
+

Diky za solidni reakci, ale me to nepresvedcilo:
- V srpnu ještě nevěděl, že vakcína bude tak účinná, jak se později ukázalo.
^ V te firme dela od roku 1993, videl spoustu veci za tu dobu, myslim si ze mohl dobre odhadnout co se stane. Stejne jako ja mam docela dobrou predstavu co se stane v IT v dalsich 6-18 mesicich.
- Stejně tak nevěděl, co mezitím nabídne konkurence.
^ viz bod 1
- V létě byla epidemie zdánlivě na ústupu. Nikdo nemohl s jistotou říct, že přijde druhá vlna.
^ Verili tomu jen lide co verili politikum, urcite ne profesionalove z oboru a lidi co se pohybuji v politice - tahle krize je prilis hodnotna na to ji zazdit po 6 mesicich.
- Prodává pravidelně, aby diverzifikoval. To dělá většina investorů.
^ Tomuhle bych mozna i veril, beru i to ze "diversifikuje", pak se ale nabizi otazka jestli jen ten spravny CEO kdyz musi diversifikovat. To ze neco delaji vsichni (vetsina) neznamena ze to je ta nejlepsi mozna strategie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Byla to reakce na správné zhodnocení, že lidé bez očkování budou mít v některých případech omezení. Tudíž když ty jednotlivé případy budou vyžadovat, nebude to už tak svobodné rozhodnutí se očkovat.

Jinak ti neočkovaní ohrožují i ty očkované, vše kolem virů je obyčejná matematika, statistika. Žádné očkování nemá 100% účinnost, proto se uvádí, že funkční je to od určité proočkovanosti populace. Když je víc neočkovaných, je víc těch co mohou onemocnět a tu nemoc šířit, a tudíž je větší pravděpodobnost, že ohrozí lidi, kteří jsou očkovaní, ale to očkování u nich konkrétně není účinné. Viz. loňský problém v USA, kdy se tam začalo šířit onemocnění, s kterým ve vyspělé Evropě nemáme pro blém, protože na rozdíl od USA zde existuje státní očkovací program a dohled.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

??? to myslíte vážně, že když bez očkování vás nepustí třeba do Singapuru, Thajska či Chile, tak to pojmenováváte "omezení volného pohybu"? Bez očkování budete moci jezdit po celé EU, můžete do Egypta, Kostariky, Mexika, ...... již dnes a jistě i příští rok. Chce to trochu uvažovat o významu slov, a pak bude méně kontroverzí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Těch důvodů, proč prodával, se nabízí spoustu:
- V srpnu ještě nevěděl, že vakcína bude tak účinná, jak se později ukázalo.
- Stejně tak nevěděl, co mezitím nabídne konkurence.
- V létě byla epidemie zdánlivě na ústupu. Nikdo nemohl s jistotou říct, že přijde druhá vlna.
- Prodává pravidelně, aby diverzifikoval. To dělá většina investorů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

To jste fakt ulít...
Omezení volného pohybu srovnávat s tím, že nemám na pivo? WTF??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ceo dostává v odměnách opce, takže když je trh tak vysoko jako nyní, a ještě je vrchol pandemie, je naprosto na místě něco uprodat...Dělají to všichni včetně Muska, s "kondicí" firmy to nemá nic společného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V podstate to napsal jiz Petr M nicmene anglicky original:
Rule 10b5-1 - Key Takeaways:
* Rule 10b5-1 allows company insiders to set up a predetermined plan to sell company stocks in accordance with insider trading laws.
* The price, amount, and sales dates must be specified in advance and determined by a formula or metrics.
* Both the seller and the broker making the sales must not have access to any material nonpublic information (MNPI).
Zdroj: https://www.investopedia.com/terms/r/rule-10b5-1.asp

Ok z hlediska SEC to bylo ciste, ale zcela zakladni fundamentalni otazka - pokud ta vakcina je skutecne tak dobra, proc prodavat akcie na urovni o cca 10-20% vyssi (nastaveny target), kdyz udajne to nejlepsi ma ta vakcina teprve pred sebou (prodeje).

Pravdepodobne nikdo nevidi tu budoucnost lepe nez CEO a pokud si ten prodej naplanoval takhle brzo, tak to smrdi - to proste nejde okecat - proc byste prodaval neco takhle brzo pokud verite ze ten produkt bude uspesny? Proc ten target nenastavit za rekneme 6 mesicu, kdyz uz ty prodeje jsou v ucetnich knihach a valuace cele firmy je nutne o ty prodeje vyssi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

S tím alkoholem to není úplně přiléhavé srovnání.
Když si dám do nosu a chci řídit, ohrožuji všechny kolem včetně sebe.
Když se nenechám očkovat (z libovolného důvodu), přece nijak neohrožuji ty naočkované, ti jsou v bezpečí, ne? Takže ohrozím možná tak sebe a další, kteří na sebe vzali odpovědnost za odmítnutí očkování (neberu v potaz případ, že se nedostane na všechny, co vakcínu chtějí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, ale pak vám je nucena i práce, protože bez toho by jste nemohl spokojeně žít s rodinou. Kdo nebude chtít očkování, tak ho nedostane. Že to v něčem bude mít nějaké omezení? Když si dám pivo, tak mě také omezí mé svobody, že nesmím řídit. Celý náš život je jen mrak omezení a odebraných svobod, protože naše svoboda končí tam kde začíná svoboda jiného. Kdo touží po maximu svobody, musí vystřelit někam do divočiny, kde bude sám a udělá si to po svém.

Já se právě kvůli cestování nechám očkovat, protože jak to bude možné chci vystřelit někam do teplých krajin, pryč z místního Kocourkova.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

V tom máte pravdu, on totiž není problém v očkování nebo očkovacích látkách, problém je devastaci naší státní správy a celého byrokratického systému. Tudíž někdo od zeleného stolu rozhodne, bez znalosti věci. Ovšem že se očkuje nemocné dítě je čistě problém rodičů, když ho v horečkách dovedou na očkování. A pokud to doktor provede, v takovém stavu, pak je to na žalobu. Protože to je zcela proti pravidlům očkování, kdy je třeba aby byl člověk zdravý a organizmus nezápasil s něčím jiným.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Některé druhá dávky jsou podle výrobce očkování "do 12 let". Český hygienik všechno šturmem "do 2 let".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ono je to dost náročné. Oficiálně je očkování zcela bez problémů, protože se jednak nehlásí, jednak jsou problémy těžko dokazatelné (roční dítě přestalo na půl roku chodit - jak to dokážete?)
Ministerstvo a hygiena vyhrožují pediatrům zničujícími pokutami (500 000 za každé dítě nenaočkované podle kalendáře!) Doktoři pak očkují i nemocné děti (nemoc je jen horečka, 38°C, zelený sopel bez zvýšené teploty jsou pro očkování v pohodě), osobně jsem potkal.
Jednou byla grafika o proočkování v okolních státech. Náš systém je stejný jako v Bělorusku, v Rusku, ... I Slovensko jede stejný systém jako ostatní země EU. My čněli uprostřed..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

O tom, že v našem státě je naprostý brajgl a kde kdo ve státní správě a politice káže vodu ale pije víno, není pochyb. Ovšem to co píšete je hodně přitažené za vlasy. Asi podobně, jako jsem v září, od poměrně vzdělaného a jinak rozumného člověka vyslechl příběh, že testy na Covid jsou vymyšlené a vše je to cizí plán. Na můj dotaz, proč to už někdo z hygieny nebo nemocničních laboratoří neprovalil. Mi odpověděl, že všichni mají podepsanou mlčenlivost a dostali zaplaceno za zveřejňování falešných údajů.
V ČR, kde se prokecá ani co neexistuje a co jiní neví. Tak budou tisíce lidí držet ústa, že výsledky testů jsou jen blamáž :)))

U očkování je pár problémů, ale to je všude. Ovšem že by sami lékaři, dobrovolně mlčeli o lumpárnách a neinformavali ani své příbuzné? Že by někdo hodnověrný, nevyzradil tajné spiknutí? Že by v zemi která je na špičce pediatrické péče ve světě, lékařské kapacity lhali svým zahraničním kolegům? Proč tyto lumpárny nezveřejnili ve Švýcarsku, Rakousku, Německu, Holandsku, ...... kde to probíhá stejně jako u nás, a odborníci se znají?

Jasně, když očkovací multikombinace pro 4 měsíční dítě obsahuje látku proti typu hepatitídy, co se šíří pouze pohlavním stykem nebo krevní transfúzí, tak i profík kroutí hlavou. Ovšem ty oblíbené konspirační teorie jsou z úplně jiného soudku. Má to ovšem jednu výhodu. Soutěž o Darwinovu cenu, ničí samotné nositele hlouposti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Nikdo vám ho nutit nebude....Jen vám bez něj zakáží vycestovat...(nebo přicestovat...)
To si možná konečně uvědomíte skutečnou hodnotu společnosti kolem vás, bez ní s tím nic nenaděláte..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Kdyby si lidé kladli takové otázky, nic jako dezinformace by neexistovalo, neb by to nefungovalo...Lidé jsou ale tak pohodlní...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To máte těžké,
kdybyste věděl, jaká pravidla podle SEC v souladu s 10b5-1, platí pro obchody osob s potenciální možností inside informací, objemem a časovými lhůtami,
tak byste Alberta Bourlu neřešil.

Jenomže o čem by pak novináři psali, že? Nikdo je nemůže napadnou za to, že by napsali nepravdu, opravdu 60% držených akcí prodal. Že z toho lidé neznající pozadí systému obchodování odvodí že šlo o nějakou levou? To už není jejich problém, úkol byl splněn, a tím je čtenost.

Chápu, že každý nemá znalost postupů pro předcházení střetu zájmů v USA při obchodování na burze. Mě u toho děsí ale to, že z toho někdo vyvozuje spiklenecké teorie a nedá si práci ani s obecnou logikou. To si fakt dotyční ani nepoloží jednoduchou otázku, kolik dalších lidí z Pfizeru může asi tak mít přístup k informacím a proč, pokud by skutečně za tím bylo něco jako vedlejší účinky, proč neprodávali další držitelé zaměstnaneckých akcií? To jako fakt?!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Situace ohledně šéfa Pfizeru je úplně prostá: pan šéf si aktivoval prodej akcií už v půlce srpna podle standardního plánu pro executives, které má zabránit insider tradingu (najdětě si SEC rule 10b5-1). Nastavil si pravidlo, ať se akcie prodají po dosažení určité cenové hranice, k čemuž došlo v listopadu po zveřejnění účinnosti vakcíny. Prodej samotný pak proběhl automaticky. Čili načasování prodeje nebylo náhodné, ale ani nemuselo být výsledkem spiknutí.

Samozřejmě můžete spekulovat, že někdo někde zamlčel interní zprávy o vedlejších účincích vakcíny, ale to by si zadělával na kriminál...

Více třeba zde: https://www.fiercepharma.com/pharma/lucky-pfizer-ceo-bourla-cashes-out-5-6m-worth-stock-perfectly-legally-as-covid-vaccine-data

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nemám problém s očkováním obecně, ale velmi nedůvěřuji systému očkování v ČR, konkrétně ministerstvu o hygieně.
Klasické očkování dětí - proč byl vydán úřední pokyn z ministerstva, že pediatři nesmí ukazovat rodičům příbalový leták očkování (přičemž zodpovědnost bude na rodičích)? Protože by se ukázalo, že očkovací kalendář řízený higienou neodpovídá očkovacímu kalendáři výrobce očkování!
Když hlavní hygienik nařídili některým povinné očkováním proti (tuším) ptačí chřipce, sám ji dostal, protože seo čkovat nenechal. Nevěřil vlastním pokynům.
Takže když hlavní hygienik nevěří vlastním pokynům a ministerstvo brání přístupu k informacím, logicky se předem domnívám, že lžou (jako vždycky).
Samožejmě, chaos, který naši "matematičtí experti" na ministerstvu dělají nyní (Praha nevyhovuje teorii, vyškrtneme její data) a tito "experti" vedou k zemi k nejhoším na světě v koronaviru, tím více jim logicky předem nevěřím (neví, co dělají).

Nahlásit

-
23
+

Spíš jen obava, že corona bude na mutacích pracovat rychleji než vědci na vakcině (vývoj může být rychlý, ale to testování neurychlíš).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Co se týká soukromý, tak je tam spousta zábavy. Nejlepší jsou lidé, co používají sociální sítě typu FB apod., mají čínský mobil s androidem, fotky a další věci siukládají do kdejakého cloudu, vyplňují kdejaký dotazník na internetu a kvůli pěkné slevě si pořizují věrnostní karty. Ale nejvíc je pak trápí jak je vlastní nebo nějaká cizí vláda může sledovat. Jako by jejich obyčejný, nezajímavý život byl pro nějakou vládu vůbec důležitý. To že je má na talíři soukromý sektor, a nevyvlečou se z toho až do smrti, to je netrápí, tam přece nejsou tajní agenti, ti jim ublížit nemohou :)) Naivně věří, že vše se děje jen aby jim naservírovali reklamu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Nikdo vám to očkování nutit nebude, jste svobodný člověk, žíjte si podle svého. To stejné je s tím systémem, je celkem jedno, čemu lidé dole věří nebo nevěří. Buď zvládnou žít podle svých představ bez ohledu na systém, nebo prostě remcají, nadávají, ale v reálu drží krok a klepou se, aby se nějak uživili. A když se náhodou ve větším množství naštvou, a snaží se radikálně změnit systém, tak pak mají ještě horší život. Stačí se mrknout do historie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky když čtu o dezinformacích, tak si vzpomenu na to konspirační teorii, že vláda USA sleduje aktivity na všech mobilech...
https://www.idnes.cz/technet/internet/nsa-a-edward-snowden.A130801_093521_sw_internet_pka

Nahlásit

-
6
+

Ezospiklenecká teorie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Opravdu jsme vyzkoušeli svět bez očkování? Ano, ale ne všichni.
Existuje hafo ezospikleneckých teorií, ale některé z nich mají jednu vadu: Bolí. Takže snadněji přežívají ty, které bolí někoho jiného. Ezomamynka nenechá očkovat své díté - protože kdyby néco, odnese to to dítě, ne ona. Když se zanítí zub ezomamynce samotné, ještě ráda zajde k zubaři. A že své vlastní potíže mamynka rozhodně neléčí dlouhými půsty je často jasné na první pohled.
No a proč by to s očkováním proti Covidu mělo být podobné? Ohrožení jsou především senioři, takže šupšum, mamynka na Covid nevěří, sama ví, co je pro ni dobré, roušku nosit nebude, klubu ezomamynek se nevzdá, co jí má co vláda omezovat čajovnu, děcko do školky jí vzít musíme a očkovat se taky nebude. Koneckonců má známou, které tři dny po čkování na chřipku zničehonic umřela maminka!

Nahlásit

-
-11
+

Očkování pomůže asi jako svěcená voda. Na koronaviry očkování zatím neplatí. MERS a SARS tu máme 10/20 let a nic. Ze stejného rodu bubáků je i rýma rhinovirus (pro chlapy je to horší než smrt) a stejně očkování nemáme. A boss pfitzeru prodal akcie, protože jejich cena vyskočila, nebo si přečetl interní zprávu o vedlejších účincích vakcíny? Ne že by lidé nevěřili vědcům, přestávají věřit celému systému. A není to chyba těch lidí dole.

Nahlásit

-
8
+