Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Socialismus je nové americké náboženství

19. 11. 2020
 28 457
49 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Já si myslím, že by měli Američani jezdit hlavně do Ruska. Je to jediná velmoc, kde prohráli občanskou válku s bolševiky. Chile by na první pohled vypadalo taky relevatně, jenže na ten druhý pohled Pinochet měl za sebou jednu velmoc, kterou Američani dnes za sebou mít tak nějak zcela jistě nebudou a jiná není v dohledu...

Ovšem na každý pád platí: Tam, kde bolševiky porazili, to udělali tak, že stříleli.

Nahlásit
-
54
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Aha. Vy jste tu asi nový, že? Narozen po 1989? Nebo těsně před?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-9
+

Diskuze

On bol ľavičiar a stranil kresťanstvu - presne ako hrdina nášho rozhovoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Bondy se dal v Bratislavě na křesťanství, maoista Bondy? Žádný o mě neví, že jsem marxist levý Bondy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

MARK CARNEY, guvernér anglickej banky
Automatizácia miliónov pracovných príležitostí zrejme povedie k masovej nezamestnanosti, k stagnácii miezd a vzniku komunistických režimov počas jedinej generácie.
"Marx a Engels začnú zrejme znovu byť relevantní."
Na konferencii Canada Growth Summit 2018, konštatoval, že vzostup umelej inteligencie a vysoko technologických strojov vyvolá obrovské nerovnosti medzi silne kvalifikovanými pracovníkmi, ktorí budú mať prospech z technologického rozvoja, a ostatnými, ktorí budú diskriminovaní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Je to pre mňa omračujúci článok - stav americkej spoločnosti, podľa výpovede Roda, je oveľa ťažší, než som si kedy mohol predstaviť. Americká spoločnosť je rozdelená viac ako som si kedy vedel predstaviť.

Nejde mi však do rohov, že Rod je vystrašený socializmom a dokonca komunizmom viac, než jastrabi z Pentagonu.
Česko- slovenský kresťanský dizident a filozof Egon Bondy(žil v Bratislave) to videl takto:
"Na Západe si uvedomili, že to teoretické riešenie je pravdepodobne vypracované Karlom Marxom. Rorty nie je jediný, kto v Marxovi hľadá zakopaný poklad.
Lenže keď Rorty, kedysi ideológ neoliberalizmu, alebo Derrida či iní bojovne odporúčajú, aby sa deťom čítal Komunistický manifest, robia tak preto, že z Marxa väčšinou nič iné ani nečítali.
Kto vlastne Marxa poriadne čítal? Veď je to tridsaťtisíc strán, texty najrôznejšieho druhu."

Nahlásit

-
-1
+

Omlouvám se pane Vorlíčku. Z nějakého nevysvětlitelného a neomluvitelného důvodu jsem si Vás spletl se zdejším buranem Alexandrem Novotkou. Ještě jednou se Vám omlouvám. :-)

Takže Vám na Vaše výhrady odpovím uctivě. :-)

Já mám docela přehled o tom, co a jak zde píšu. Ano občas si diskutéra špatně zařadím (viz tento případ). Nikdo není dokonalý. Ale opravdu si nemyslím, že by drtivé většině mých komentářů chybělo to, co jim vyčítáte. Možná máte pech, že čtete zrovna ty minoritní komentáře, kde (ano někdy i agresivně a jízlivě) reaguji, avšak na předchozí útoky a neuctivost vůči mé osobě. Možná byste měl číst mé komentáře častěji, aby jste se seznámil i majoritně se vyskytujícími komentáři. Obvykle tedy jen oplácím stejnou mincí a jde tak o v podstatě vyprovokovanou agresivitu a jízlivost. Zkuste si ale přečíst například moje diskuze např. s panem Zdražilem nebo Honzou_, které jsou v drtivé většině vedeny v korektním duchu. Jinými slovy na kvalitách druhé diskuzní strany také velmi zaleží. K těm slušnějším patřily podle mě i diskuze právě s Vámi. :-)

Nicméně ve způsobu komunikace ve vztahu k různým diskutujícím umím být velmi flexibilní. :-) Zpravidla se přizpůsobím způsobu komunikace druhé strany, což Vám pak může připadat jako agresivní a jízlivé dělání idiotů z těchto lidí. Většinou jde ale o uplatnění principu, jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. :-)

Přeji krásný den a ještě jednou se uctivě omlouvám. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Vy byste ale vysvětlující a přesvědčující moudrou větu nepoznal, ani kdyby Vás píchla do oka. :-)

Sorry jako!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

To ano. Ale je nanejvýš správné a morální to přinejmenším kritizovat, přinejlepším s tím něco dělat. A ne to považovat za danost (jako naši praprapředci nevolnictví a božský mandát krále).
Ten stav rozhodně není ani morální, ani legitimní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jestli to jeho oběti považovaly za úspěch :-)
Znám dost lidí, kterým by dvouciferná inflace dost vadila.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha, zvláštní.
Budete obcházet lidi, někomu dáte potvrzení, že je divoch, blázen, zločinec či světec - ti dostanou výjimku a státu se nebudou muset podřizovat.
A těm ostatním stát natlačíte i proti jejich vůli. Jakým právem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Někdy stojí za to bojovat, i když víte, že nemůžete vyhrát. Viz povstání ve varšavském ghettu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Zajímavé informace. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Citace - František Kusák / 22.11.2020 12:35

No a myslíte, kdyby se střílelo, že by byli poraženi. Dost naivní.


A já jsem snad někde napsal, že pokud by se střílelo, že by byli poraženi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Mugabe byl v jistém smyslu velmi úspěšný ekonom. Zimbabwský dolar je nejspíš jedinou měnou na světě, která dokázala udržovat dvoucifernou inflaci po celých 20 let, aniž došlo k hyperinflaci. (K té došlo až potom.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Bohužel stát si provozuje nás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a myslíte, kdyby se střílelo, že by byli poraženi. Dost naivní. Pokud vyjdete z holého faktu, že šlo o předání moci s přesně vymezenými podmínkami, tak není jasné, kdo by koho střílel nebo věšel. Je to zase nepochopení tehdejších poměrů, kdy se Gorbačov s Reaganem domluvili o konci bipolárního světa a celý ten tábor míru a socializmu se zbortil jak domeček z karet. Měli jsme tehdy docela štěstí, protože se také mohlo stát, že by totalita přešla v krvavou diktaturu s hladomory pod vedením vojsk Varšavské smlouvy. Jsem přesvědčen, že ti opravdoví bolševici si to přáli. Něco podobného nastalo v poválečném Sovětském svazu, nebo v Číně, když porazil Mao Ce-tung Kuomintang .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jak můžete polofeudální carský režim, po krvavé a vyčerpávající válce, kde jen elita měla jakési vzdělání, srovnat s nejvyspělejším státem Jižní Ameriky, kde vítězil intelektuální socializmus. Jediné, co snad lze srovnávat, že bolševická revoluce v Rusku byla silně podporována Pruskem a Chile Sovětským svazem. Pohnutky však byly zcela jiné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kde by se skutečný vědecký argument pro socialismus a etatismus asi tak mohl vzít?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že je od základu chybný názor, že režim, který tady byl před rokem 89 byl levicový, nebo dokonce levičácký. Nebo nějak socialistický, s pohledu dnešní západní levice. Nic takového. Obecně vzato, byl dirigistický a totalitní. Jistě, lze v něm nalézt prvky levicové, ale také kapitalistické. Tržní principy tu fungovaly i za reálsocíku. Ale jak, tak to si dobře pamatujeme. I kapitalisté byli. Znal jsem člověka, který vlastnil slévárnu, mimořádně dobře prosperující. Nebo určití, státem podporovaní umělci, kteří režim propagovali, přiváželi kýžené valuty nebo plnili roli "her". Také těch 41 let, spíše o trochu déle, nebylo jednolité. V padesátých letech bylo mnohem více ideologie, ale zase většina lidí si dobře pamatovala kapitalizmus a prvorepublikovou demokracii. Také Orwellova Farma zvířat je zavádějící. Určitá podobnost v tom byla, ale systém, alespoň tady u nás, tak nikdy nefungoval. Lidé se prostě nechovali tak, jak by si možná režim přál. Bylo tady více paralelních světů, které se prolínaly. Takže každé srovnání hodně kulhá. A vysvětlit dnešnímu absolventovi VŠE tzv. socialistickou ekonomiku, vůbec není jednoduché. Já se spíše obávám současného levičáctví, postupné ztráty svobody a deformace tržních principů. A to všechno v pochybném ideologickém rámci sociálního liberalizmu, proti kterému byl nějaký marxizmus stříknutý Leninem jen naivní pohádkou.

Nahlásit

-
1
+

Je třeba si uvědomit co to je americký pohled na socializmus posuzovaný z našich (evropských) zeměpisných šířek. Většina američanů neopustila USA a netuší jak funguje Evropa, neřku-li východní Evropa. Evropské zdravotní, penzijní a sociální systémy ( i západního střihu) jsou americkýma většinovýma očima nahlíženy jako socialisticko-komunistické. Tím netvrdím, že tyto systémy nemají své problémy, jde jen o to rozpoznat ten věcný a hodnotový posun v měřítcích pohledu na věc. Politický pohled na tentýž systémový problém z Ameriky na Evropu nebo z Evropy na Ameriku jsou tedy dvě různé věci.

Nahlásit

-
0
+

Na tom článku je předně vidět to vyhraněné smýšlení američanů...Potraty jsou "levicovou věcí"..To je prostě komické - potraty věřící konzervativci odmítají, tak jsou potraty levicové.
Havel coby "liberál" je také úsměvný...
Oni to prostě musí mít tak nebo tak, představa socialisticky smýšlejícího Havla, který se nakonec stal symbolem porážky režimu je pro ně příliš nepochopitelná...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Pane Fuldo, víte co? Projděte si své příspěvky výše, a s odstupem zkuste sám posoudit, zda vám připadá, že jsou to vysvětlující a přesvědčující moudré věty, nebo jen agresivní a jízlivé výkřiky snažící se z protistrany udělat idioty...
Když zkusíte id tohoto upustit a použít čas od času namísto prostého tvrzení také nějaký argument (což se za dobu mé přítomnisti ještě nestalo), může začít skutečná diskuze, a třeba se může i stát, že někoho o něčem přesvědčíte. Bez logických argumentů to ale fakt nejde...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

S vysvětlování zde nemám moc dobré výsledky. :-) Však víte. :-) Hemžení kolem ČT mě tedy moc nebaví. Nicméně představa, že jediným hlasatelem pravdy zde bude Nova, mě dost děsí. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Vždyť si na svém a za své stát provozujte...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jenže jim to zkuste vysvětlit. Anachokapitalistům i havlojedům.
Mimochodem, taky Vás baví hemžení kolem ČT a věční petenti zase v akci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

17 let staré a stále aktuální. Julda a mnozí další se v tom najdou.
https://libinst.cz/komuniste-vsech-politickych-stran/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Vůbec ne!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ani náhodou. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Tak oni všichni politici berou lidem jejich prostředky a přerozdělují je podle svého uvážení.
Není to výsada jen komunistů a bolševiků.
Nebo naopak, všichni politici jsou komunisti a bolševici...

Aspoň tedy ti ve vysoké politice. Řekl bych, že ti slušní skončí na obecní úrovni, několik možná na krajské a výš už na to nemají žaludek...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

To jste nepochopil, že nutná a postačující „kvalifikace“ k rozpoznání bolševika mysli je tedy zřejmě datum narození „po“ či „těsně před“? No to jsou mi věci!
Já mám (ve shodě s Vámi) hodně neodbytný pocit, že tento stát ještě 31 let po revoluci řídí znovu a stále komunisté a kovaní bolševici. Pravidlo „po“ či „těsně před“ nejde použít ani u mě…

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

A Chávez

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+
1/2