Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: I na nás dojde. Byty zlevní, říká šéf realitky

29. 10. 2020
 24 430
27 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Proč by měli zlevňovat byty, když se do ekonomiky pumpuje tolik nových peněz a současně spousta těch bytů je zatížená hypotékou. Nebo se snad nějak drasticky zvedla výstavba, aby se snížil přetlak poptávky nad nabídkou?

Nahlásit
-
9
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Aha, tak např. ty peníze, o které se sníží daně z příjmů, nebo různé ty příspěvky pro podnikatele typu "pětadvacítka" rozkradou nějací lidé s "konekcemi", kteří udrží růst cen nemovitostí? Bravo, mistře! :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-4
+

Diskuze

V čem je ta příčinná souvislost špatně? Přece podle Vaší ubohé primitivní teze vede vysoká nezaměstnanost k lepší prosperitě podnikatelů. Mám to opačně? Takže podle Vás platí, že lepší prosperita podnikatelů vede k vysoké nezaměstnanosti? :-) Si zase děláte legraci, néé?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Samozřejmě, že je pro ekonomiku vynikající stav, pokud poptávka po práci převyšuje nabídku. Právě nedostatek pracovních sil motivuje zaměstnavatele k technologickým a jiným inovacím, které nahradí lidskou práci.

V eráru nepracuji Vorlíčku. :-) Ale pokud bych už snad někdy musel pracovat jako zaměstnanec a navíc pod zaměstnavatelem s Vaší úděsnou mentalitou, tak to bych si asi nakonec radši vybral ten erár, pokud bych nenašel nějakého solidního zaměstnavatele. :-) Já jsem ten typ člověka, u kterého velmi dobře funguje pozitivní motivace a sám na negativní motivaci druhých jednoduše nechci spoléhat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Fuldo, Fuldo...Snad ještě ani jednou se Vám v ekonomice nepovedlo identifikovat správně příčinu a důskedky. Vy když zakopnete o kořen a rozbijete si čumák, je ten kořen výskedkem vašeho úrazu...:-))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Už si připadám jak v mateřské školce..
Že by měl být pro ekonomiku dobrý stav, kdy je 0,1 uchazeče na 1 pracovní pozici, Ajťáci makají v eráru na gpdr a sekretářky si vaří kafe na úřadech, to si může fakt myslet jen ten největší povaleč z eráru, který této situace využívá.
Z vás to čpí v každém příspěvku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

A on je ještě tady?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč jako? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Fuldu přeskakovat!

Nahlásit

-
2
+

"To fakt nechápete, že na tom se s vámi žádný podnikatel nikdy neshodne?"

Na čem se podle Vás neshodneme? Že bez vysoké nezaměstnanosti nelze úspěšně podnikat? Jasně, že si to někteří podnikatelé mohou myslet. To ale neznamená, že to je nezpochybnitelná skutečnost. :-)

"Krize je potřeba jako sůl."

Jasně, že jóóó. :-) Tak dejte výpověď nebo zrušte své podnikání. Když je to tak strašně potřebné, určitě se tomu nebudete bránit a v souladu s Vaší představou půjde vstříc růžovým zítřkům, které nastanou po Vaší registraci na úřadu práce. :-) Nic takového dělat nebudete? Nejste přece padlý na hlavu, že? Tak proč něco takového ordinujete jiným? :-) Když je tedy něco podle Vás potřebné jako sůl, tak konejte a nečekejte za bukem až to udělá někdo za Vás. :-) Normální lidi si nemyslí, že je moc potřebné, aby zkrachovali. :-)

Tak na jedné straně píšete: "Ceny bytů porostou i na těchto cenách proto, že je to jedna z mála investic, na které vám banka bez keců vyrobí peníze za 2% úroku, výše investice je už nějaké 4 mil, a v dlouhodobém měřítku máte absolutní jistotu, že roční růst ceny bude vysoko nad těmi 2%...Jen idiot takové situace nevyužil."

A pak klidně doplníte: "parabolická monetární expanze může způsobit vaší ekonomické kondici nežádoucí trvalé následky, případně smrt. Stát za tyto škody nenese sebemenší zodpovědnost. (ačkoli tyto škody způsobil)..."

Vorlíčku, tu peněžní expanzi z důvodu nákupů nemovitostí na úvěr, která žene ceny nemovitostí nahoru mají na svědomí právě ti lidé, kteří podle Vás nejsou idioti a dělají to proto, že je to pro ně náramně výhodné. Opravdu legrační, když to pak kritizujete a varujete před tím. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tak ona je podle Vás krize ozdravným procesem? Tyhle ty bezduché poučky dávají smysl jen do okamžiku, než je sám na vlastní kůži zažijete. :-) Na co vlastně čekáte? Začněte ozdravovat. :-) Proč nezačněte u sebe, když je to tak skvělý nápad? Proč vlastně sám nedáte hned výpověď, abyste přispěl sám k vyšší nezaměstnanosti a k onomu "ozdravnému" procesu? Nebo pokud jste majitelem firmy, tak proč ji nezavřete a všechny zaměstnance nepropustíte? To byste přispěl k onomu "ozdravení" přece naprosto skvěle. Proč s tím sám nezačněte? Proč mám pocit, že nezaměstnanost a krachy firem Vám přijdou jako ozdravné jen tehdy, pokud se nedotýkají právě Vás? Už začínáte chápat mé výhrady k Vašemu způsobu myšlení? Zastáváte názory, které "ordinujete" jen těm ostatním, sám byste ale rád stál jen opodál a sledoval, jak na tom ostatní budou hůře. To je prostě mírně řečeno vadné uvažovaní. Takové to hladové čekání až poteče krev, těch druhých. Ale Vám stačí si to ospravedlnit, jakýmsi "ozdravným" účinkem. A nejste první, kdo si "ozdravnými" účinky ospravedlňuje špatné, mnohdy velmi špatné věci.

Nejde zajistit prosperitu, protože ta přináší chyby? Samozřejmě, že prosperitu lze zajistit. Je to naprosto přirozený stav a běžné krachy neúspěšných (ne nutně chybujících) firem, prosperitě nijak nebrání, jen ji "zpomalují". Krachy a růst nezaměstnanosti nemají žádné pozitivní účinky, stejně jako je nemají nemoci a předčasná úmrtí. To, že vysoká nezaměstnanost umožní zaměstnavatelům přesun od pozitivní motivace k té negativní, také nevidím jako pozitivní účinek růstu nezaměstnanosti. Jde o zcela jednoznačně negativní účinek. K tomu už jsem zde napsal mnoho.

A k těm Vašim "poznatkům" při cestování. Jaké lidi zaměstnavatel nabere a jak se k nim chová, takové je má. Z toho, co píšete je zřejmé, že si podnikatelé stěžují(!), že už čtyřikrát musel(!) zvedat platy. Jinými slovy v době, kdy poměry byly nastaveny ve prospěch zaměstnavatele (v době vyšší nezaměstnanosti) si nastavil ve své firmě prostředí, kdy jeho zaměstnanci byli jeho ekonomickými protivníky, oproti kterým mu vysoká nezaměstnanost dávala výhodu lepší vyjednávací pozice o platech a pracovních podmínkách a pokud ji tehdy využíval, nemůže se pak (po té, co se obdobná výhoda objeví tentokrát na straně jeho zaměstnanců) divit, když oni začnou využívat své nové výhodnější postavení. Zaměstnavatel tak jen sklízí, co v dobách vyšší nezaměstnanosti zasel. Pokud zaměstnavatel přistupuje ke svým zaměstnancům jako ke svým obchodním partnerům, s nimiž chce mít stabilní, vyvážený a kvalitní vztah, je zde pravděpodobnost, že půjde o kvalitní vyvážený vztah, bez ohledu na to, jaké je rozložení vyjednávacích pozic vzhledem k míře nezaměstnanosti. Tvůrci tohoto vztahu jsou oba. Zaměstnavatel i zaměstnanec. Pokud zaměstnavatel a zaměstnanec nejsou schopni takový vztah vytvořit, volání zaměstnavatele po vysoké nezaměstnanosti, která zaměstnance "naučí" vážit si jejich práce, je stejně špatná, jak přístup zaměstnanců, kteří si různými způsoby užívají svou nově nabytou "moc" v dobách nezaměstnanosti nízké.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aha. Typickým pohledem zaměstnavatele nebo podnikatele je, že kvalitní práci svých zaměstnanců lze od nich očekávat primárně jen tehdy, pokud je v ekonomice vysoká nezaměstnanost? To Vorlíčku myslíte vážně?
Pro pracovní morálku je vražedná nulová nezaměstnanost? Snad ano, avšak pouze pro zaměstnavatele, který neumí motivovat své zaměstnance ničím jiným, než hrozbou, že je vymění. Takových je snad naštěstí jen menšina. A Vaše směšné spekulace o charakteristikách mých činností si strčte víte kam. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Také si myslím že toto vlákno je možné zakončit vaším posledním odstavcem. Jasně že prosperita je dobrá a krize špatná. Ovšem je třeba vnímat, že každá krize je vlastně ozdravný proces. Nejde zajistit neustálou prosperitu, protože ta právě přináší chyby a úlety. Já pozitivně hodnotil budoucí nezaměstnanost, ne krizi.

Nezaměstnanosti se nevyhneme a na rozdíl od vás, žiji a cestuji po reálné ČR. A zažívám časté úlety v ubytování, pohostinství, maloobchodě, nebo v kdejakých firmách. A když se sem, tam, bavím s majitelem, či šéfem takové firmy, slyším stále to stejné. "A co mám dělat, vyhodit ho nemůžu, už tak mám podstav." Léčit to vyšším platem? Za 4 roky fest vzrostly platy, právě proto "že nejsou lidi", a kvalita práce se většinou nezlepšila. Pak jedu do Rakouska, Německa, UK, Maďarska a je to úplně jiné, hůř než u nás to funguje na Slovensku. Když vynechám banánové země typu Ukrajina, Chorvatsko, ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To fakt nechápete, že na tom se s vámi žádný podnikatel nikdy neshodne?
Poslední 2 roky té prosperity byl už totální úlet, to ví každý, kdo něco vyrábí, či někoho zaměstnává...
Spousta podnikatelů si koncem loňského roku, půl roku od počátku vznikající recese oddechlo...
Krize je potřeba jako sůl, stejně jako je v životě potřeba špatných věcí k tomu, aby si člověk vážil těch ostatních.
Stát má roli mírnit dopady krize na ty, kteří to skutečně nezbytně potřebují (ne na ty, kterým poklesly příjmy a není to už taková hitparáda...).
Ceny bytů porostou i na těchto cenách proto, že je to jedna z mála investic, na které vám banka bez keců vyrobí peníze za 2% úroku, výše investice je už nějaké 4 mil, a v dlouhodobém měřítku máte absolutní jistotu, že roční růst ceny bude vysoko nad těmi 2%...Jen idiot takové situace nevyužil, a protože český národ netuší, že takto jde kupovat i celá řada jiných a daleko lukrativnějších aktiv, bude nadále kupovat byty a domy...
Jediné, co s tím krátkodobě může maličko pohnout je, když vyměknou všichni Airbnb investoři, kterým se rozjedou tento měsíc splátky úvěrů - těch, co mají na fyzické osoby...
Ale osobně si myslím, že jde o byty v lukrativních oblastech s tou nejlepší dopravní obslužností ve velkých městech, takže se po nich na trhu jen zapráší...
Vzhůru je hvězdám a ještě dál!!! (Disclaimer: parabolická monetární expanze může způsobit vaší ekonomické kondici nežádoucí trvalé následky, případně smrt. Stát za tyto škody nenese sebemenší zodpovědnost. (ačkoli tyto škody způsobil)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pane Doležale,
Hážete perly sviním, když se snažíte v zaměstnanci eráru vyvolat pohled podnikatele či zaměstnavatele - to je pro celoživotního eráru nsprosto nepředstavitelné...
Že je reálně nulová nezaměstnanost vražedná pro pracovní morálku, to eráristovi pracujícímu 10% pracovního času fakt nevysvětlíte...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Prostě se smiřte s tím, že já si svobodně a spokojeně žiji svůj život, i když je to pro vás arogantní jednání."

Když jste tak spokojený, tak proč si stěžujete na zaměstnance (asi na úplně všechny), co podle Vás nekvalitně pracují a zasloužili by tedy větší motivaci v podobě 10% nezaměstnanosti? Ve skutečnosti jste napsal, že sám se sebou jste navýsost spokojený ale se zaměstnanci, kteří vyrábí zboží nebo poskytují služby, které si kupujete, jste velmi nespokojený. Vyjadřujete spokojenost s tím, kolik si máte/vyděláte peněz ale současně nespokojenost s tím, že je nemáte za co utratit, abyste byl spokojený s tím, co za své peníze dostanete. Tohle mi ve výsledku jako moc smysluplná spokojenost tedy nepřijde. :-)

"Takže i vaše mrchožrouctví je váš klasický úlet."

Tak proč se vlastně těšíte na tu krizi a vysokou nezaměstnanost? Jenom proto, aby se ti nezaměstnaní a ti krachující neměli dobře? Aby jste se mohl cítit ještě spokojeněji? No to už by mi byl sympatičtější ten mrchožroutský motiv. :-)

Ten Váš postoj, že zaměstnanci by měli čelit tlaku vysoké nezaměstnanosti, aby si vážili své práce, mi přijde jako arogantní bezohledný a povýšenecký primitivismus. Nezpochybňuji, ten samotný princip, že zaměstnanec pod tím tlakem bude pravděpodobně lépe pracovat. Jen mi ten názor přijde neuvěřitelně buranský, a to tím spíše pokud jej zastává člověk, který je sám se sebou a svým životem tak moc spokojený. Neočekávám, že se se mnou v tomto hodnocení shodnete. Prostě se smiřte s tím, že takto na tyto Vaše názory pohlížím.

Já si myslím, že bychom tuto debatu mohli ukončit tím, že se možná shodneme na tom, že prosperita je pro lidi obecně dobrá a krize je obecně špatná. Pokud souhlasíte s tímto jednoduchým hodnocením, nemějte mi prosím za zlé, když reaguji na Vaše tvrzení, že se na krizi a vysokou nezaměstnanost těšíte. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Chápu, že vy to asi jinak neumíte, než jen zkreslovat slova a snažit se být zajímavý. Nebo se pokuste ukázat, kde jsem ve svém příspěvku něco arogantně požadoval. Ale ono je to celkem jedno, to co zde píši já nebo vy, stejně nemá žádný vliv na reálný život. To je stejné, jako si povídat v hospodě. Prostě se smiřte s tím, že já si svobodně a spokojeně žiji svůj život, i když je to pro vás arogantní jednání. Tak jak píšete, budu nadále svobodně utrácet své peníze a dbát na to, abych za ně dostal dobré zboží a služby. A protože kvalita práce spousty českých zaměstnanců je tristní, tak se prostě budu těšit na rostoucí nezaměstnanost, která prostě nevyhnutelně přijde. S ní také dorazí větší úcta těch co to zaměstnání budou mít, ale další měsíc už to může být jinak. Takže můj odhad je, že v mnoha službách půjdou ceny nahoru, což je dobře, a měla by jít nahoru i kvalita služeb. Než zase dorazí konjuktura, a opět se dojde do stavu že "nejsou lidi, není kde brát".

Jinak pokud se vrátím k obsahu článku, tak jste si zajisté všiml, že jsem psal o tom, že nebude tak špatně aby lidé museli prodávat byty, že v městech s dobrou životní úrovní není důvod aby šly ceny bytů dolů. Takže i vaše mrchožrouctví je váš klasický úlet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Já nikde nic arogantně nevyžaduji. Vybírám si, to co mi z nabídky vyhovuje. Jako zákazník můžete utrácet své peníze tam, kde jste spokojen. Nebo snad utrácíte své peníze tam, kde spokojen nejste? Sorry jako, to je pak ale jen a jen Váš problém. A tento výhradně Váš problém chcete "řešit" růstem nezaměstnanosti? Pak se chováte jak rozmazlený hloupý fracek. Svět tu není jen pro Vás. :-) To Vám rodiče nestihli vysvětlit?

Samozřejmě, že jsem v krizi nijak neomezil svou spotřebu ani své investice. Proč bych to jako dělal, když se mě ekonomicky ta pandemie nijak výrazně nedotkla? Proč se zbytečně omezovat? Nemám k tomu žádný důvod. Už i tak je současná doba poněkud depresivní, tak proč si to ještě sebemrskačsky zhoršovat?

To, že se těšíte na krizi o Vás vypovídá více, než jste si možná o sobě přál veřejně sdělit. Já nepotřebuji k tomu, abych více prosperoval, aby se jiní ocitli v krizi (naopak). Nemám za potřebí okolo těchto lidí kroužit jako sup a čekat, jestli nebudu moci, něco co dlouhá léta budovali, výhodně od nich v jejich nouzi koupit. Já takovouto mrchožroutskou mentalitu nemám. Já se naopak těším na návrat znovu svobodného období prosperity. A optimista jsem. To Vás můžu ujistit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Vy jste vážně srandista, protože nepředpokládám, že vám nedochází, že se na to dívám jako zaměstnavatel a zákazník současně. Zajisté víte, že i vy jako zákazník vyžadujete kvalitní služby a zboží, což je v naší zemi problém. Pokud vám to připadá jako arogance, pak je něco v nepořádku. "Jediné na co máte v tomto ohledu právo" je opravdu intelektuální perla.

Navíc, jak jste mi psal, jste člověk s velmi vysokými příjmy. Tak nastávající ekonomické problémy jsou pro vás obrovskou příležitostí. zajisté začnete ve velkém utrácet, bez ohledu na účelnost, aby jste přispěl druhým, nebo použijete svůj majetek na zaměstnávání těch co přijdou o práci. Tohle bude přesně ta doba na vaše ekonomické teorie. Já se na nastávající problémy těším, je to bezva výzva, tak buďte také optimista.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Co je Vám po pracovní morálce jiných lidí? Kvůli tomu, že se Vám nelíbí pracovní tempo lidí, které máte možnost vidět a soudit, děláte závěry typu, je třeba aby vzrostla nezaměstnanost alespoň na 10%? Nepřipadáte si jako arogantní primitiv, co si nevidí dál něž na špičku svého vlastního nosu?

Jediné na co máte v tomto ohledu právo, je stěžovat si na Vaše vlastní zaměstnance. A pokud sám neumíte motivovat vlastní zaměstnance jinak, než pohrůžkou, že na jejich místo stojí venku fronta, tak to je tedy hodně smutná situace, tedy pokud vůbec někoho zaměstnáváte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Kde konkrétně jsem napsal, že potečou do nemovitostí? Copak nestačí to, že lidé budou mít dost peněz na normální život a nebudou muset nijak zvlášť šetřit? Jen blázen by příští rok prodal byt laciněji, a přišel o statisíce, když mu stačí počkat, nějaký ten měsíc.

Jinak s tou nezaměstnaností jsem úplně v pořádku, velmi dobře vidím pracovní motivaci a přístup k práci většiny české populace. Jediné co to může změnit, je vědomí, že za rohem je někdo, kdo toho flinka může nahradit. Sám jste psal jak to dopadne na automotive, tudíž na vše co je s tím provázané. A to je jen začátek, začátek větších změn v ekonomice, které by přišli stejně, bez ohledu na epidemii. To je pro mě osobně velmi zábavné, jak se ve vyspělých zemích dlouho řeší blížící se změny a problémy, v důsledku pokroku v technologiích. Jen v rybníčku ČR se řeší samé ptákoviny. Což s dlouhodobě prováděnou devastací politiky a státní správy povede k zaslouženému trestu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

FED za tie peniaze nakúpil zatiaľ len vládne a firemné dlhopisy. Firmy nemajú veľmi dôvod v týchto časoch zvyšovať platy, takže jediný spôsob ako by sa to mohlo dostať k bežným ľuďom (nájomníkom) je cez fiškálnu politiku štátu.

V USA pravdepodobne predĺžia podporné opatrenia (helikoptérové peniaze). V Európe sa to pre zmenu budú snažiť stimulovať cez kurzarbeit a podobné schémy. Otázne je teda hlavne či to bude dostatočne rýchlo a dostatočne veľa. Tam sa bude takpovediac lámať chleba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Aha, tak např. ty peníze, o které se sníží daně z příjmů, nebo různé ty příspěvky pro podnikatele typu "pětadvacítka" rozkradou nějací lidé s "konekcemi", kteří udrží růst cen nemovitostí? Bravo, mistře! :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Těch 500 miliard deficitu poteče do nemovitostí? :-) To těžko. Už je načase, aby přišla nezaměstnanost? Jinak jste v pořádku? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Ty peníze navíc vznikají již dávno, to je těch 500 miliard deficitu rozpočtu, které doputují do ekonomiky, aníž by byly kryty nějakým výkonem, zbožím. Máte pravdu že se zvýší nezaměstnanost, doufám že se to konečně dostane přes 10%, už je na čase. Ale ani tak to nebude mít vliv na cenu bydlení. O bydlení nepřišli lidé za minulé krize, nebude to ani dnes. Myslím nějaký podstatný propad, ne pár jednotlivců.

Tudíž jen klesne poptávka v méně atraktivních lokalitách, což na hlavní nedostatek bytů nebude mít vliv.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jak píšete, jako mnohokrát v minulosti, malá část populace na tom zbohatne a ti slabší a chudší budou po této krizi na tom mnohem hůř. Jen bych měl zpřesnit to co jsem psal na začátků. Myslím, že udržení cen bytů se bude týkat bohatších regionů (Praha, Brno, Hradec, Plzeň, .......). To že nějak klesnou ceny bytů v Chebu nebo Šumperku, to nikomu nepomůže a nezmění to nedostatek bytů v lukrativních oblastech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Osobne to vidim stejne - ceny v nominalu v nejhorsim pripade zustanou stejne (byt to je extremne nepravdepodobne) problem je ze nerostou najmy (bezni lide proste nemaji) a navratnost tech bytu se sroubuje do silenych cisel.

Ten tlak ze strany centralnich bank je obrovsky asi nejlepsi ukazatel je rust M1: https://fred.stlouisfed.org/series/M1 (podivejte se zejmena na poslednich 12 mesicu)
EUR a CZK pochopitelne jede stejnou politiku jako US(D) byt to neni tak okate - pokud by nejelo tak 1 USD = 1 CZK coz se nedeje (viz kurz nejblizsi banky nebo CNB):
https://tradingeconomics.com/czech-republic/money-supply-m1
https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m1

Pan Fuld jako obvykle mimo - ty penize si sice bezny clovek v ohrozenych sektorech nepujci ale lide s konekcemi se k nim dostanou o to snadneji (nebude je komu jinemu dat) => jeste vetsi koncentrace majetku u mensi skupiny obyvatelstva, ale tak to asi bylo vzdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

"Antivirus stále drží zaměstnanost a ekonomiku, ale propouštění přijde hlavně v automobilovém sektoru. Už na jaře nastalo v turistickém ruchu a ještě uvidíme, jak na tom bude gastro. Tato povolání navíc aktuálně banky hodnotí jako vysoce riziková, takže lidé budou mít problém získat úvěry. Nepochybuji o tom, že poptávka po nemovitostech v následujících měsících klesne."

Nové peníze, o kterých píšete a které tlačí ceny nemovitostí nahoru (nebo je alespoň drží nahoře) vznikají až v okamžiku, kdy si je ti lidé půjčí od banky. Když nebudou mít práci, nebo budou mít práci v rizikovém sektoru, banky jim nepůjčí a žádné nové peníze tu nebudou. Stejně tak peníze od státu, které částečně nahrazují dosavadní příjmy lidí, kteří o ně přišli, asi těžko poputují právě do nákupů nemovitostí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Proč by měli zlevňovat byty, když se do ekonomiky pumpuje tolik nových peněz a současně spousta těch bytů je zatížená hypotékou. Nebo se snad nějak drasticky zvedla výstavba, aby se snížil přetlak poptávky nad nabídkou?

Nahlásit

-
9
+