Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: ANO, nemáme na to, přesto vám to dáme, říká Schillerová

7. 9. 2020
 43 375
126 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Chraň Bože, abych obhajoval Alenku, Venezuelu či Bureše.

Nicméně: toto se přeci neděje jen u nás. Zadlužování a "tisk peněz" probíhá všude (USA, EU, JP, ...) a často ještě masivněji.

Je to zjevně zákonitá fáze vývoje tohoto režimu (demokratický socialismus a fiatové peníze monopolně řízené centrální bankou). Nic moc na tom nezmění, zda máte levicovou či pravicovou vládu, nic moc na tom nezmění, jak lidi hlasují (pane Zdražile).

Když odhlédnu od toho, že rouškovné je jasným předvolebním úplatkem a prodloužení kurzarbaitu za termín voleb taktéž... tak pak vlastně je asi lepší dát ty peníze přímo "obyčejným lidem", než je dávat bankéřům (jako při minulé krizi v USA), nebo největším akcionářům největších firem kotovaných na burze (Japonsko a jeho nákup akcií za nově vytvořené peníze).

Mám obavy, že za současného politického a peněžního systému to zkrátka jinak nejde. Kdybychom tu nyní měli "zodpovědnější vládu" (nějakou koalici "pravicových" stran - ODS, TOP, Starostové, Lidovci), tak by buď možná dělala něco podobného, nebo nedělala a zasáhla by ČNB. Protože pokud by se vláda nezadlužovala a nerozdávala (ale země EU ano), tak by koruna k EURu začala posilovat a ČNB by zasáhla nějakým "kurzovým závazkem" jako minule - tedy "natiskla" by 2000 miliard a ze ně nakoupila junk dluhopisy zemí eurozóny. Resp. musela by to udělat v ještě větším objemu, protože na západě se dnes "uvolňuje" rekordním tempem. Současný fiatovo-keynesiánský systém a to, k čemu ti centrální bankéři byli vychováni a vzděláni, by jim nedovolilo zachovat se jinak.
Navíc ČNB má nově rozšířený mandát a mohla by jít za nové peníze i nakupovat akcie na trh.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/ekonomika-kupec-s-prakticky-bezednou-kapsou.A200903_173634_p_ekonomika_wag

Kritika Babiše je v mnohém na místě, ale často to je tak, že pro stromy nevidíme les (pro kritiku konkrétního politika nevidíme, že špatný je systém).

Nahlásit
-
19
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tak tahle charakteristika šílence perfektně sedí právě na pány Fraje a Altmana. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-12
+

Diskuze

Jedna věc je mít nějaké pochybnosti (ty vám nikdo nebere), druhá věc je, jakým právem bránit někomu, kdo to chce vyzkoušet. Se svým majetkem, se svým tělem, na svém pozemku - a s dalšími podobně smýšlejícími lidmi.

Ten důvod je jediný: kdyby demokrati připustili vznik nějaké libertariánské vesnice, tak by jim do ní obratem utekli všichni produktivní, jako utíkali z NDR do SRN. Proto NDR "musela" vybudovat Berlínskou zeď, protože by do roka v NDR zbyli jen funkcionáři a lemplové.

Demokrat oponující lidem, kteří si chtějí koupit pozemky a založit na nich libertariánský AntiKibuc, jsou v podstatě zastánci Berlínské zdi, ostnatých drátů a minových polí, jen si to odmítají přiznat.

Sami nevěří, že demokracie je lepší. Kdyby tomu věřili, nebáli by se takového experimentu. Jenže oni se bojí, že taková vesnice by rostla (majitelé okolních pozemků by se k ní začali připojovat) a jim by zbylo pár okresů plných neproduktivních jedinců. Za chvíli by ztratili i možnost (prostředky) vzít si vše silou zpět, protože veškerá ekonomická aktivita by se přesunula do libertariánské oblasti - toto je i odpověď pochybovačům k tomu, že svobodné území by se prý nebylo schopné bránit - nesmysl, stačilo by mu k tomu čtvrt procenta "HDP", kdežto na adekvátní sílu by regiony demokratického socialismu musely vynakládat třeba 10 procent upadajícího HDP.

Ale neměl byste se toho opravdu bát - pokud by na libertariánském území nefungovala bezpečnost a řešení sporů, nikdo by tam neutíkal. Takže to můžeme směle zkusit, ne?!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"maji ji rovnocenne pronajatou"
Podle mě tohle je nesmyslný předpoklad, respektive stalo by se to v minimu případů. Protože jakmile by lidé ze zkušenosti či doslechu zjistili, že tři lidi s rovnocennými právy mají problémy se dohodnout, tak by na takovou loď nešli. Respektive předem by se domluvili na způsobu rozhodování nebo by si najali kapitána, který by rozhodoval (a tak se to teď běžně dělá - klienti si objednají plavbu, ale v krizi rozhoduje kapitán).
Takhle probíhá spousta diskusí o nestátní společnosti. Vezme se nějaký případ s reálným základem, ale nebere se v úvahu vývoj a zkušenosti lidí, kteří byli v takové situaci dříve.
Takže ano, když jsme jako nadšení studenti dělali festival, tak jsme všechno řešili dohodou. Pak jsme se rozhádali, takže ve všech dalších projektech byly určené zodpovědnosti, včetně vedení. Čili to začalo přesně, jak popisujete, posádka se rozhádala (naštěstí jsme mohli všichni domů dojít suchou nohou), ale příště už byli všichni poučeni a situace se neopakuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V demokracii by bebyl znásilněn jeden, ale dva...(kontrolní hlášení ani řepku rozhodně nechtěla "větsina" národa, ale velmi zpětných skupina osob, a z velmi zištných (nikoli ideových) důvodů.

Ale ten váš případ kulhá - přiléhavější by bylo říct, že všichni ctyři na té lodi pohodově žijí, baví se, pěstují jídlo a vychovávají děti. A pak jeden z nich přijde s tím, źe by bylo lepší například jet tamhle ke břehu, a nalodit těch deset tisíc domorodců, co tam živoří. A protože jeden z nich ještě není plnoletý, ukecá ten magor čtvrtého retardovaného, odhlasuje si to a jede se...
Tak tohle je ta naše Lidovláda...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak je vidět, pointu se nám vysvětlit nepodařilo.
Bitcoin je úplně jiný ring, kde žádný Tyson není...
(Což nepopírá, že se Tyson může mrskat a snažit se nás do toho druhého ringu nepustit.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"proč ČR není obsazena Německem nebo USA, když jsou rozhodně silnější?"

O obsadzovaní som nič nehovoril, aj keď také riziko tam tiež stále je - realita je taká, že niekedy sa to vypláca, niekedy nie, história je plná vojen a súčasné dlhé mierové obdobie je dosť nezvyklou pozitívnou výnimkou.

Každopádne, keď je reč o vymáhaní práva, tak napríklad USA kladie významné prekážky voči tomu, aby ich občanov mohol súdiť medzinárodný trestný súd a jeho rozsudky mohli byť úspešne vymáhané (napr. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/554333-trump-si-pre-vojakov-usa-vynucuje-beztrestnost-sankciami/). Ostatne, súčasný systém fungovania štátov medzi sebou práve ankap a polycentrické právo pripomína - niektorí sa k nejakej sade "medzinárodného práva" prihlásili, iní to rešpektovať odmietajú a to, na kom sa čo dá vymáhať závisí od vyváženia moci medzi jednotlivými subjektami a ich alianciami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"trhovej konkurencie množstva rovnako silných agentúr, čo nikdy v histórii ľudstva reálne neexistovalo ani miestne ani časovo"
To je takový slaměný panáček. Ani dnes neexistují téměř nikde dvě stejně silné entity. Státy jsou různě silné (proč ČR není obsazena Německem nebo USA, když jsou rozhodně silnější?) Snad ve všech oblastech existují různě velké firmy a není to tak, že by jedna ovládla 100 % trhu. Dokud je možná konkurence, už jen její hrozba nutí firmy plnit přání zákazníků. Viz třeba Google, který je synonymem pro vyhledávání a je dost velký, ale pořád inovuje.
Taková Nokia byla tahoun v mobilech a kde je dnes. Nebo Skype, který je taky synonymem pro on-line volání a už dávno není lídrem.
Takže souhlas, není to tak jednoduché, jak hasiči, ale pořád by to mohlo být lepší než státní monopol na násilí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Doporučuji přednášku o polycentrickém právu, soukromém soudnictví a vymáhání práva :-)"

Práve táto oblasť je najväčšou slabinou ankapových teórií, nie to že kto by platil hasičov a kto by staval cesty. Tieto veci sú zaťažené podobnou argumentačnou vatou o samozrejmom dohodnutí sa, akurát posunutou na vyšší level. Plus urzovské klasické mätenie pomocou predefinovávania bežne chápaných pojmov, povie "sudca", ale myslí tým "mediátor".

V konečnom dôsledku je to celé založené na tom, že "sa dohodnú ozbrojené agentúry" a to najmä preto, že "válka je drahá". To, že to platí len pre "sférická kuřata ve vakuu" (t.j. v prípade trhovej konkurencie množstva rovnako silných agentúr, čo nikdy v histórii ľudstva reálne neexistovalo ani miestne ani časovo), sa taktne zamlčiava.

Trh s mocou/vymáhaním totiž nefunguje tak ako trh s bežnými službami. Ten na kom sa tá služba vykonáva, o ňu nemá záujem. A v lepšom prípade ju platí ten, kto vymáhanie žiada, v horšom (ale pravdepodobnejšom) sa náklady na vymáhanie prirátajú k vymáhanej veci, a teda je to zo strany toho, od koho sa vymáha, rovnako nevyžiadaná služba ako sú pre ankapistov služby štátu (a rovnako násilím je vymáhané jej platenie). Čarovný termín "polycentrické právo" umožňuje obom stranám byť "v práve" a legitímne považovať spor za útok na svoje práva. A záleží už len na sile jednotlivých strán, ktoré "právo" sa presadí. Medzičlánok v podobe "sudcu" je tam zbytočný, ten je akurát dobrý na to, aby ľudia zvyknutí na existenciu súčasného právneho systému mali dojem, že "polycentrické právo" je vlastne niečo podobné, len lepšie...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepídíte, lepšího řešení se panicky bojíte a hledáte sebemenší mouchy, abyste ho mohl shodit.
Já vám tu demokracii (ani státní měny, ani průběžné penzijní letadlo, ...) brát nechci. Klidně si to všechno dál mějte s lidmi podobného názoru. Hlasujte si třeba i o povolených barvách vlasů.

Které situace vznikají až v průběhu života, nemají tržní řešení AND za jejich vznik nemůže stát-socialismus-demokracie?

Demokracie JE protipólem trhu. Zda se v MÉ hospodě smí kouřit v kapitalismu rozhoduji JÁ, v demokracii většina, politici, byrokrati. To je PRINCIPIÁLNÍ rozdíl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jasně, chcete vidět to, co chcete vidět. Já spíš vidím impotenci státu a odolnost krypta. Nebo KDE vidíte prokazatelný reálný opak (ne pouhé proklamace)?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tak schválně, zkusme elementární logiku, ano?
V kryptoměnách se točí stovky miliard USD, tržní kapitalizace je v řádu stovek miliard.
Čili "honey pot" lákadlo k hacknutí o několik řádů vyšší (již po dobu X let), než na co se zmohl berňák. A....NIC!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Myslím, že kdyby někdo dokázal hacknout Monero NEBO Lightning network, tak by těch 625 000 fiat peněz považoval leda tak za niklák nedbale pohozený na ulici :-)))
A to rozhodně vědí i „ti blbci“ v IFRS, takže je to jenom takové plácnutí do vody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mam problem s Vasi schopnosti udrzet logiku diskuze. Vsimnete si:

"Je to vaše demogracyje, protože ji tu hájíte a mně je vnucována proti mé vůli."
Ne. Pídím se po jiném lepším řešení, nic Vám nenutím.

"To je argumentace dost mimo, ne? Pokud se X lidí dohodne, že něco budou společně podnikat, tak ať si samozřejmě mezi sebou určí (předem!) pravidla, jaká chtějí. Nicméně ani u těch Vlastníků to tak není a mnoho pravidel jim vnucuje stát."
Ne. Jsou situace, ktere vznikaji az v prubehu zivota, tedy je nejde predvidat a predem dohodnou. Takove veci se stavaji a ja se ptam jak je chcete systemove resit, kdyz dohoda neni mozna. Fakt, ze nejaka pravidla jim vnucuje stat neni podstatny v tom, ze NEKTERA NE a pro TAKOVE pripady se pidim po reseni. Nedrzte se tak statu jako jedinem zdroji problemu, dovolim si doporucit.

"Nechcete vidět, že za většinu špatností může stát? Jako že z principu "teritoriální monopol na užití síly a porušování vlastnických práv" může v principu být nějaké dobro?! Jasně, občas, nedopatřením. Ale je to jako hájit komunismus "vždyť se postavilo metro"."
Ne. I kdyby tech problemu v interakci mezi lidmi, ktere prinasi stat, bylo mnoho (jakoze neni - manzelske spory, spory o majetek atd.) neznamena to ze nejsou jine, kde stat neni pricinou. Tedy jeste jednou - nehajim demokracii (byt se mi to snazite podsouvat - "vase demogracyje"), snazim se zjistit jak by to fungovalo bez te "me demogracyje" pode toho vaseho trzniho principu (ktery mimochodem dost vyznavam v osobni praxi od roku 1990).

Jinak ovsem demokracie neni protipolem trhu, jedna se o ponekud nesouvisejici kategorie, nevim proc se to tady smichalo ve smyslu jako ze princip trhu je schopen nahradit princip demokracie, ale budiz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Nevím, co na to pan Altman, ale já už jsem tady mnohokrát vysvětloval, že bezstátní společnost není sluníčkový ráj, kde se všichni se všemi dohodnou a všechno funguje ku prospěchu všem...
Vyhledal jste si to polycentrické právo?
Přednášky z Polis:
https://www.youtube.com/watch?v=71EeTJDkQOQ&list=PLmwDL0lIJTxCc0yL4i9M2aNQ4a5wRzjb7
Pro pokročilé:
https://www.youtube.com/watch?v=MzOVh91TvF0

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zajimalo by mne, omluva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A zajimalo zda si myslite, ze IRS jsou tak blbi, ze zadavaji zakazku, jejiz plneni neni technicky mozne nebo to technicky mozne je a pak pada teorie o nepostizitelnosti kryptomen ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Nepodporuji takovy postup ale dokumentuje to odhodlani tezke vahy IRS veci mit pod kontrolou. Ano kryptomeny prekazeji statni dominanci. A kdyz to nepujde technicky, udelaji to jinak. To je to co si stale myslim, ze se muze stat a co vase nazorova skupina tvrdi ze se nestane, protoze system kraptomen je odolny a nakontrolovatelny. Je to jako vstoupit do ringu s Mike Tysonem, marna slava.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

No vidíte a mně zase jako komunizmus pripada vase teorie o tom jak se vsichni krasne na vsem dohodnou a vse bude fungovat ku prospechu vsem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Zvláštní, že to nezakážou.

https://kryptomagazin.sk/americka-vlada-ponuka-625-000-za-hacknutie-monera-a-lightning-network/

Naopak v podstatě finančně podpoří testování bezpečnosti a zadotují zvýšení zabezpečení kryptoměn (těžko čekat, že to vývojáři krypta budou ignorovat).

Jako když Microsoft vypíše odměnu za odhalování děr ve Windows. Chválihodné.

A také to lze vnímat jako potvrzení růstu vlivu krypta. Na hledání děr v nějakém shareware na úpravu fotek by asi takovou odměnu nevypsali :-)

Nahlásit

-
2
+

Doporučuji přednášku o polycentrickém právu, soukromém soudnictví a vymáhání práva :-)
Pokládáte dobré otázky - které jsou již dávno zpracovány třeba u toho Urzy.

A idea soukromého státu taky samozřejmě existuje :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Je to vaše demogracyje, protože ji tu hájíte a mně je vnucována proti mé vůli.


OMG "Z filmu Vlastnící není treba usuzovat, ze vzniklou situaci vytvoril stát. Taková věc, že se několik soukromníků dohodne na nějaké společné investici/projektu a pak se musejí dohodnout na věcech, ktere před ně postaví život - to se stává velice často a nelze z toho vinit stát. "

To je argumentace dost mimo, ne?
Pokud se X lidí dohodne, že něco budou společně podnikat, tak ať si samozřejmě mezi sebou určí (předem!) pravidla, jaká chtějí. Nicméně ani u těch Vlastníků to tak není a mnoho pravidel jim vnucuje stát.

Nechcete vidět, že za většinu špatností může stát? Jako že z principu "teritoriální monopol na užití síly a porušování vlastnických práv" může v principu být nějaké dobro?! Jasně, občas, nedopatřením. Ale je to jako hájit komunismus "vždyť se postavilo metro".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Možná mi to jde dost spatne - to pochopení rozhodovacího principu ntit bez autority. Je zde tvrzeni, ze "bez statu BY si spousta lidi mohla vyřešit ....." Pokousim se tedy v poslednich komentarich zformulovat princip nestatniho rizeni svymi slovy, abych se ujistil, ze jsem vas dobre pochopil.

Dovedeno do dusledku - napr. system dnes se probouzejicich ozbrojenych milic v USA je nestatnim resenim (byt vychazi z ustavy USA). Tedy v pripade usudku o dysfunkcnosti statu je resenim pravo lidi vzit si do ruky zbran a jit resit problem, coz je podstata milic v USA ?

Vezmu-li v uvahu tento princip dobrovolnosti, decentralizace a volneho trhu - jevi se mi existence soudu v principu jako zbytecna, protoze soud sam o sobe je instituce resici nějaky spor/koflikt a ten je resitelny trzni dohodou, bez zasahu autority, protoze ta by svym vyrokem znasilnila jednu stranu sporu, pravda ?

Ad absurdum dovedeno - i vznik statu by mohl byt ve sve podstatě nahlizen jako přirozeny trznim jev, kde za nějakych okolnosti a bez dohody si někdo prosadil a uplatnuje svuj system reseni a jeho pravidla. Je pak pravem kohokoliv takove reseni jakymikoliv prostredky shodit. Pokud se to podari, nastava novy legitimni stav. Stejne legitimni ovsem je, na zaklade trzniho principu, akceptace statu jinou skupinou lidi, rekl bych, ktera udrzuje jim vyhovujici status quo.

Ano, z meho uhlu pohledu se skutecne pohybujeme v oblasti Nirvana fallacy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Ale to nikdo netvrdí.
Celou dobu se tu snažíme ukázat, že bez státu by si spousta lidí mohla vyřešit svoje věci více možnými způsoby a že nařízená centralizace je ve výsledku méně prospěšná než decentralizace a dobrovolnost.

Shoda není vždy nutná, to jen spousta lidí si myslí, že je a vyžaduje ji i po ostatních :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, neshodla. Znamená to snad, ze bez státu by se shodla ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Bohužel Urza.cz teď nejede, naštěstí má ten článek i jinde.
https://www.kurzy.cz/zpravy/535926-kdo-by-bez-statu-resil-pandemii/

PS: Pozor na Nirvana fallacy. Ve státu se snad společnost shodla (reálně, v posledních měsících), jaká hygienická opatření jsou vhodná, rozumná, nutná, zbytečná?
https://en.wikipedia.org/wiki/Nirvana_fallacy

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale snad pochopil. Jen nesouhlasím, to se stává.

Pan Altman mi ve svem dlouhem prispevku patrne rika: Stat je nelegitimni autorita a veskere procesy ve spolecnosti by se mely resit bez asistence jakekoliv autority typu stat. V principu tak, jako zadna autorita neridi vztahy mezi napr. zveri v lese a jejich interakce probihaji na zaklade zakonu prirody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Je to srozumitelné. Vůbec jste nepochopil, co se vám pan Altman snažil vysvětlit. Marnost nad marnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ještě snad jedna uvaha k veci.

Rekneme ze spolecnost zasahne nejaka virova nakaza. Pripustme, ze za tu sirici se nakazu nemuze existence statu. Nyni uvazujme, ze jsme o par desetileti dal a stat se podarilo zrusit jako nevyhovujiic system rizeni spolecnosti a nastoupil system kdy kriteriem reseni a usporadani vztahu mezi lidmi je soukrome vlastnictvi a trzni principy, Dale predpokladejme, ze spolecnost nenajde jasny konsenzus jaka hygienicka opatreni jsou vhodna, rozumna, nutna, zbytecna.
A nyni opet ta unavujici otazka. Jak by se takova situace resila na zaklade soukromeho vlastnictvi a trzniho principu ? Odpoved nevime jak ale "nejak" neberu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Dotace jsou bezesporu relevantní ale v úplně jiném kontextu než se vedla debata. Ja na vetrne elektrarne (jako obecnem problemu, mohl jsem napsat problem A) ukazoval potrebu se dohodnout na spolecne veci, takze dotace, ci prikon nebo smer vetru nema vubec zadny vyznam.

Uznejte, ze existuje spousta problemu, jejichz pricinou neni stat a ktre vyzaduji nejaky konsenzus vetsi skupiny lidi. A ja v teto souvislosti neprosazuji demokracii, jen se ptam na jine reseni. A na takovou otazku odpoved, ze demokracie neni resenim neni odpoved, nemohu si pomoci.

Nedomnivam se, ze predmetem debaty je vdek z jedne ci druhe strany za nazor. Ma reakce byla takova proto, ze reakce pana Altmana byla rozsahem nebyvale bohata, ale argumenty (alespon mym pohledem) chuda resp. zavadejici - coz vysvetluju ve sve dalsi reakci. Je to jiste vec nazoru, nicmene neosobuji si pravo na mou jedinou pravdu a pokud ma nekdo odlisny nazor neni to pro mne duvod, abych ho podprahove dehonestoval, volil zesmesnujici vyrazivo nebo argumentoval vekem oponenta. Koneckoncu myslim, ze muj pohled na diskuzi a zminene vyhrady jsou v souladu s etickym kodexem serveru Finmag, co rikate ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Jenže takových lidí je tak neskutečně málo...:-( V politice se snažil snad jedině Mach, ale byl tam jak kůl v plotě, tak ho to rychle přestalo bavit...
Mě je z lidí, co jim stačí knedlík u huby a dobrá kára ke spokojenosti už fakt nanic...To je Burešův sen, bohatí budou držet hubu, a chudé si koupí za prachy těch bohatých...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takových frajerů se slušným příjmem tu bylo...až si na ně posvítil Babiš se svým Hartenbergem, a jeden visel na půdě, zbylí se léčí na psychiatrii...Vy jste v takové zemi spokojený...Tak ať Vám to hlavně co nejdéle vydrží...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/5