Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Utratit 90 miliard umíme. Snad jsme zaplatili i přípravu na druhou vlnu

31. 8. 2020
 13 357
25 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Takhle to vidím i já - v případě vážnějších komplikací k lékaři (otázka je kam - praktický lékař, infekční oddělení, pohotovost?), v ostatních případech ohleduplně k ostatním ležet doma.
Co vím bezpečně, nekontaktovat hygienu, protože nejen že nic smysluplného nedělají, ale ještě se snaží zamezit kontaktu s lékařem.

On už i Karel Čapek to viděl podobně:

1. Jakmile poznáte, že vám je tak nějak divně, a jakmile na sobě zjistíte horečku, zůstaňte doma a vlezte do postele, ale hlavně nechoďte mezi lidi a nedýchejte jim pod nos, hekajíce a bědujíce, že máte chřipku. Každý, kdo si svým bližním naříká, že má chřipku, zaslouží jednu do zad, ne proto, že je vůbec protiva, ale proto, že chřipku nebo rýmu roznáší.

2. Když už marodíte, vemte si dobrou knížku a čtěte, abyste aspoň nestonali nadarmo.


3. Posléze neříkejte každé rýmě, kašli, angíně, katarům, bolení hlavy a jiným svízelům, že je to chřipka. Zbytečně jí tím děláte reklamu a ztěžujete život všem hypochondrům, kteří náhodou ještě kašel nebo rýmu nemají a bojí se skoro dýchat, aby nevdechli nějakého toho Pfeifferova bacila nebo jaký neřád. Čím míň se bude o chřipce povídat, tím dřív přejde – už z nedostatku veřejného zájmu.

Lidové noviny, 29. 1. 1931

Třeba odkaz tady - https://www.pribram.cz/clanek/karel-capek-kdyz-uz-marodite-vemte-si-dobrou-knizku-a-ctete-abyste-aspon-nestonali-nadarmo/15752/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
15
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tohle autistickému sociopatovi jen těžko vysvětlíte. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-5
+

Diskuze

Jenže na toto bude mít každý člověk jiný názor.
Takže zcela jistě jde i o dojmy (postoje, morálku, tradice, víru, ...).

https://www.konzervativninoviny.cz/euthanasie-kdyz-se-hranice-porad-posouva/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Dojmy sem nepatří.
Víte, teoretizovat lze prakticky donekonečna.
Až vám ale bude v naručí umírat blízký člověk, bude žadonit o to, aby už byl konec, a bude to dělat třeba rok a neskutečně při tom trpět, pochopíte...
Na "tajňačku" je to nesmysl - na Jipce jste monitorován, a doktor Vám s tím nepomůže, není-li to prinejmenším strýc, s tím se z toho stejně stává prémiová služba provyvolený okruh známých...Za eutanázii už padly desetileté tresty odnětí sbobody - odměna ta pomoc nejbližším...:-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

No já bych po tom až tak moc nevolal.
Možná bude lepší, když trpícímu s rizikem a neoficiálně, s odchodem se světa pomohou příbuzní či soucitný lékař, než když se z toho stane "instituce".

Já obecně samozřejmě (jakožto libertarián) trvám na tom, že KAŽDÝ JE VLASTNÍKEM SVÉHO TĚLA a tudíž si s ním může dělat co chce:
- může dobrovolně ukončit život (pokud je to opravdu dobrovolné a informované rozhodnutí)
- může si to své tělo huntovat alkoholem, cigaretami, prací v dole, marihuanou, extrémními sporty, přejídáním - ovšem MĚL BY NÉST VŠECHNY NÁSLEDKY těchto svých rozhodnutí (tzn. buď je připojistit, nebo si léčbu hradit sám)
- samozřejmě má i právo se například nepoutat v autě (nicméně pojišťovna zase má právo mu v takovém případě, pokud bude mít větší následky, než kdyby byl připoutaný, neproplatit léčbu, nebo jen část)
- atd...

Problém ale je, že žijeme ve státě (tedy pod teritoriálním monopolem na násilí a na porušování vlastnických práv).

Člověk se většinou nesplete, když jednání jiných zkoumá pohledem jejich EKONOMICKÉ MOTIVACE.

A jaká je motivace státu udržovat naživu lidi, kteří již neplatí daně, ale jen ho stojí penzi, lékařskou péči, "blokují byty pro mladé a perspektivní", atd... Ano, do tohoto nás vehnal průběžný systém a sociální stát. Kdyby si všichni za života spořili a investovali, tak by nebyli trpěnými konzumenty, ale vítanými platícími zákazníky. Ale bohužel jsme tam, kde jsme.

A nakonec i motivace nemocnic a lékařů: jsou placeni z toho samého rozpočtu, ze kterého jde většina peněz na penze. Zdroje jsou vždy a za všech okolností omezené (ne, juldové vám nenatisknou bioléčbu, dializační přístroje, gamanože, natož orgány od dárců). A ta nemocnice i ten doktor se musí rozhodovat, zda ty omezené zdroje použije na léčbu dítěte či třicátníka, kteří ještě mají před sebou produktivní život, ještě zplodí další generaci, atd... , nebo na léčbu sedmdesátníka, kterého "již nic moc nečeká" a který "stejně brzy umře". Kdyby ten sedmdesátník byl klientem, který zákrok platí ze svého (či ze svého komerčního pojištění), ze svých X-milionových životních úspor a investic, tak by se VŽDY našla nějaká privátní klinika, který by byla ochotná ho léčit.

Ale žijeme v socialismu. Zdravotnictví v podstatě stejném, jako za minulého režimu, jen má o něco více prostředků, protože v jiných sektorech je alespoň z části kapitalismus a tak stát má větší možnosti získávání (dojení) zdrojů. Ale ta nemotivace starat se o "neperspektivní" v tom systému prostě je zabudovaná a žádná lékařská přísaha ani vrozený altruismus (některých) doktorů a sestřiček s touto ekonomickou motivací nic moc nenadělá. Proto bych se eutanázie (v rukou státu) docela bál. Začne to tím, že starší nebudou mít nárok na dražší léčbu, v pořadníku na náročné operace a transplantce budou automaticky na konci a skončí to tím, že jim eutanázie začne být "doporučována". Mám obavy, že v některých "vyspělých" západních zemích to tímto již poněkud zapáchá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Toto bolestivé téma z nepochopitelného důvodu stále nerezonuje - zvíře má u nás větší práva než my, kteří musí trpět až do konce...Eutanázii neprosazuje jediná politická strana...:-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Mnohé, co pášete, jsem schopen pochopit. Měřitka přiměřenosti opatření jsou jiná pro neadresnou masu obyvatel, pro blízké okolí a pro blízké osoby.
Nicméně koronavirus nás upozorňuje (dle mého názoru) na fetiš doby dožití a opomíjení doby kvalitního života. Společnost nechce ani náznakem uvažovat o euthanasii, ale vyzdvihuje každý den života navíc, i kdyby byl umožněn jen intenzivní paliativní péčí. Doufám, že koronavirus povede k úvahám, zda má život v utrpení a nemohoucnosti opravdu takovou hodnotu, jakou mu nyní naše západní společnost přisuzuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Tohle autistickému sociopatovi jen těžko vysvětlíte. :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

A nepříliš úspěšný korektor, apsoň dle článku o Brazílii a Libanonu:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je, povedal by som, značne optimistický pohľad, najmä s ohľadom na potenciálne trvalé následky, o ktorých je málo informácií. Aby to "utrpení mnohem většího počtu lidí" nebolo nakoniec ešte horšie.

A druhá vec je, že ľahko sa od zeleného stola povie "však pár starých a chorých umrie, no nech", ale ťažšie, keď má človek niekoho blízkeho, trebárs 75-ročného, ktorý by mohol ešte pár rokov spokojne žiť (na Covid-19 neumierajú len ležiaci v terminálnom štádiu!). Veľmi ľahko by sa mohlo stať, že by v štáte silno vzrástol dopyt po "silnej ruke", ktorá s týmto umieraním blízkych (akýmkoľvek spôsobom) zatočí. Vždy je bližšia košeľa než kabát a viac vadí aktuálne umieranie blízkych seniorov pred nejakými vzdialenými a neurčitými ekonomickými stratami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A samozřejmě marxista.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě. Chodíte si po práci s klukama začutat? Jste neúspěšný fotbalista!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Náhodou, vím, že třeba jste nepříliš úspěšný spisovatel a hudebník.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Holub taky ne, nic si z toho nedělejte a klidně pokračujte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To byla jen reakce na "všechnu moc starostům".
Víc o Vás nevím :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuju za zájem, pánové. Obětoval jsem vám pět minut, protože mě trápilo, že o mně víte víc než já sám. Vyšlo mi to vlevo dole. Nicméně otázky jsou tak pitomé, že zítra by mi to zas mohlo vyjít úplně jinak.

https://www.politicalcompass.org/analysis2?ec=-1.38&soc=-4.77

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pořád chce někomu dávat všechnu moc. Nejenom za sebe, ale i za ostatní.
Akorát malinko decentralizovaně starostům místo vládě.
Pravda, trošku pokrok to je :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že by Pleska z toho marxismu a levičáctví trochu už vystřízlivěl?

Nahlásit

-
0
+

Opět velmi pregnantní Miroslav Macek - http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=new

Pokud by se proti současné epidemii koronaviru nepodniklo nic, vyjma zajištění důstojné smrti umírajícím paliativním způsobem, nakazila by se poměrně rychle část populace, část z nich by nepocítila žádné příznaky, část by nemoc bez dalších následků lehčeji či tížeji prodělala a 0,2 % by (podle posledních vědeckých údajů) zemřela na různá, často mnohočetná onemocnění, při nichž by byl covid 19 tím doslovným posledním hřebíčkem do rakve. V Česku by to bylo něco přes 21 000 osob.
Pokud jste přesvědčeni, že by počet zemřelých byl nižší nebo vyšší, dosaďte si vlastní vědecky podložená čísla, pokud jimi disponujete.
Během relativně krátké doby by bylo po epidemii, práceschopného obyvatelstva by se epidemie v podstatě nedotkla, úmrtnost by v příštích pár letech logicky poklesla přesně o ty, již by zemřeli vlivem covidu 19 o něco dříve, zdravotní systém by při nevýskytu paniky vše lehce zvládl a po počátečním smutku pozůstalých (ale často též oddechnutí si po dlouhé namáhavé péči o nemohoucí) by se život záhy vrátil do přívětivějších kolejí, optimálně s lidmi poučenými o nezbytnosti stát se opět nezpychlou součástí přírody a jejích zákonitostí, včetně té, že jsme smrtelní a smrt je tou nejpřirozenější součástí života.
Vzhledem k tomu, že jsme však pseudohumánní společností, která je již svým myšlením a jednáním zcela odtržená od přírody, respektive jsme natolik přehnaně humánní společností, až tím vytváříme vedlejšími účinky často prostředí a situace velmi nehumánní, nic z toho nemohlo nastat, zvláště když politických a ekonomických zájmových skupin, kterým se koronavirové šílenství skvěle hodilo a hodí do krámu, je množství nemalé a mediální globalizace se svojí rychlostí šíření informací a desinformací je skvělým nástrojem k součtu všech vektorů jejich působení. A strach, jak je známo, je nakažlivý a zdravého rozumu zbavující.
Takže se z marasmu, který nám způsobili svými rozhodnutími politikové a zájmové skupiny, které je ovládají, budeme vyhrabávat léta a léta, a to za celkově mnohem většího utrpení mnohem většího počtu lidí.
p. s. Pokud si zrovna klepete prstem na čelo nebo mne proklínáte, připomeňte si po nějakém čase tato moje dnešní slova.

Nahlásit

-
5
+

Takhle to vidím i já - v případě vážnějších komplikací k lékaři (otázka je kam - praktický lékař, infekční oddělení, pohotovost?), v ostatních případech ohleduplně k ostatním ležet doma.
Co vím bezpečně, nekontaktovat hygienu, protože nejen že nic smysluplného nedělají, ale ještě se snaží zamezit kontaktu s lékařem.

On už i Karel Čapek to viděl podobně:

1. Jakmile poznáte, že vám je tak nějak divně, a jakmile na sobě zjistíte horečku, zůstaňte doma a vlezte do postele, ale hlavně nechoďte mezi lidi a nedýchejte jim pod nos, hekajíce a bědujíce, že máte chřipku. Každý, kdo si svým bližním naříká, že má chřipku, zaslouží jednu do zad, ne proto, že je vůbec protiva, ale proto, že chřipku nebo rýmu roznáší.

2. Když už marodíte, vemte si dobrou knížku a čtěte, abyste aspoň nestonali nadarmo.


3. Posléze neříkejte každé rýmě, kašli, angíně, katarům, bolení hlavy a jiným svízelům, že je to chřipka. Zbytečně jí tím děláte reklamu a ztěžujete život všem hypochondrům, kteří náhodou ještě kašel nebo rýmu nemají a bojí se skoro dýchat, aby nevdechli nějakého toho Pfeifferova bacila nebo jaký neřád. Čím míň se bude o chřipce povídat, tím dřív přejde – už z nedostatku veřejného zájmu.

Lidové noviny, 29. 1. 1931

Třeba odkaz tady - https://www.pribram.cz/clanek/karel-capek-kdyz-uz-marodite-vemte-si-dobrou-knizku-a-ctete-abyste-aspon-nestonali-nadarmo/15752/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Doporučuji zdravotnictví vyhledat v případě komplikací - intenzivisti se o vás postarají jako kdekoli na světě. Co se lehkého průběhu týče, radši do toho stát netahat, izolovat se a vyležet to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Vše zlé je pro něco dobré. Máme šanci se zbavit Andreje čestným a slušným způsobem - jako někoho, kdo v krizi selhal a ve svobodných volbách, nikoli demonstracemi různých nedouků, svatoušků a dekadentních herců.

A pokud víc lidí pochopí, že se mají spoléhat na sebe, své rodiny a přátele, tak jen houšť a větší kapky.

Nahlásit

-
2
+

tady s vámi plně souhlasím - všechnu moc starostům. Ti, kteří si budou umět vydupat na vládě ochranné pomůcky, testovací a zdravotnické kapacity a dokáží prosadit ve své obci pravidla provozu (i těch školek a škol), jsou u mně kandidáti na můj volební hlas v dalších volbách.

Vláda by udělala nejlépe, kdyby rovnou přiznala, že nejsou schopni se nejen dohodnout na dalším postupu, ale ani na společné prezentaci vůči veřejnosti. Nemá smysl se zabývat podružnostmi typu semafor - vláda do této krize vnášela pouze zmatek a chaos.

Problém je, že řídí zdravotnictví - preventivní opatření jsem schopen si zajistit pro sebe a blízké sám (ušité látkové roušky, zakoupené roušky z nanovláken a Ag, pro nejhorší situaci zakoupené respirátory, vyrobený barel dezinfekce z peroxidu, ethanolu a glycerolu, UV sterilizátor pro rychlou dezinfekci roušek, zásoba cistu krétského, zásoba streptokillu a vilcacory na čaj, zbytečné nelezení do uzavřených prostor s množstvím lidí), nicméně pokud se člověk skutečně nakazí, pak upadne do rukou zmatené hygienické správy a ještě zmatenějšího státního zdravotnictví.
Vláda se soustředí na problémy, které by měla řešit místní samospráva a vědomě nebo z nechopnosti opomíjí a neřeší problémy, které občané na ni volbami delegovali. Řekl bych, že vláda kromě tištění peněz předvádí naprostou rozhodovací paralýzu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano. Po všech těchhle zkušenostech nechci nijak moc. Tedy když pominu tu jedinou věc, kterou bych vytknul před závorku: Všechnu moc starostům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

"A uspořádat a zveřejnit data, to je to, co by stát zvládnout mohl a měl."
Každý má něco, o čem si myslí, že by to stát měl zvládnout a dělat...
Pro někoho to jsou hasiči, pro někoho zdravotnictví, školství atd.
Jednu dobu to byla i výroba toaleťáku, železa a potravin. A jak to dopadlo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I však je to jen taková rétorická figura. Samozřejmě by bylo fajn, kdyby aspoň nasypali z těch miliard nějaké omrvinky do důchoďáků, aby se tam mohli sami připravovat, ale ani to se nestane. Protože to jsou ti, kdo budou mít potíž si pomoct sami. Kdyby něco. A uspořádat a zveřejnit data, to je to, co by stát zvládnout mohl a měl. Jinak pokud jde o iluze o Chytré karanténě, jestli ještě někdo má, tímhle dnešním twitter vláknem by se o ně mohl definitivně připravit: https://twitter.com/ChytraKarantena/status/1300331318593675264

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Centrální plánování nefunguje.
Ale my stále věříme (chceme věřit), že fungovat bude!
Protože by přeci mělo, ne?
https://youtu.be/h5SrmfDiRJs

Doporučuji zjistit si pár reálných zážitků s karanténou a státní správou. Když jeden známý přiletěl s covidem a zavolal na číslo uvedené na letišti, co myslíte, postaral se o něj někdo? Kdepak, rodina mu dovezla auto a on seděl několik hodin na chodbě nemocnice, než se ho někdo ujal. A že by někdo kontaktoval spolucestující z letadla? I kdepak...

Nahlásit

-
0
+