Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Trápí vás uhlíková stopa vašeho talíře? Neřešte, odkud je vaše jídlo, ale co jíte

30. 7. 2020
 38 086
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Přes svoji pochvalu za článek budu čekat na pokračování se zohledněním složitějších vazeb.

Konkrétně u hovězího masa je nezanedbatelný pozitivní vliv na hospodaření s půdou, pokud využíváte mrvu (hnůj hovězího dobytka) a jím hnojíte zemědělskou půdu - pole ale i pastviny.
Právě nedostatek hnoje a jeho nahrazování syntetickými hnojivy vede k degradaci půdy, její neschopnosti zadržovat vodu a v důsledku i k oteplování krajiny, protože půda bez humusu a bez vláhy působí jako obrovskýakumulátor tepla přehřívající krajinu, vytvářející stoupavé proudy a rozhánějící již takmalé množství dešťových mraků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
23
+

Diskuze

Já si tedy bohužel myslím, že ten článek je zjednodušený až hrůza. Typicky jak tu již padlo je zcestný přepočet na hmotnost bez ohledu na energii z dané potraviny, dejme tomu hovězí na tom bude proti rostlinám o dost hůře i tak, ale třeba u vepřového je to docela výrazný posun.
Výše zmíněný vliv živočišné výroby na rostlinnou (hnůj) také v reálu není žádná maličkost, ale ve skutečnosti jde o hodně podstatnou záležitost, při omezení živočišné výroby by musela růst produkce umělých hnojiv (ostatně se to už děje teď, ovšem při hypotetickém "vítězství veganů" bychom se asi růstu hnojiv nestačili divit).
Dále (taky už padlo v diskusi) se obecně pro téměř celé zemědělství nějak vynechává naopak vliv na odčerpávání CO2.
Za mne je asi jediným kladem docela rozumné vysvětlení toho, že se přeceňuje vliv dopravy potravin na skleníkové plyny, s tím by se asi dalo souhlasit i při kritickém pohledu, v detailech je to ale spíš chyba na chybě a absence souvislostí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

https://www.recepty.eu/slavnostni/hovezi-kostky-s-cokoladou.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Samozřejmě je to všecko brutálně zjednodušené, to jsou takovéhle propočty vždycky a nechci vidět, co by z toho vzniklo za text, kdyby se to mělo převyprávět v žánru „vědci zjistili, že“. Spoustu věcí to pomíjí úplně. Ale nějaký rámec k přemýšlení mimo stereotyp to dává.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

0.2 kg kukuřice = kus klasu s patnácti zrníčky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
7
+

Přes svoji pochvalu za článek budu čekat na pokračování se zohledněním složitějších vazeb.

Konkrétně u hovězího masa je nezanedbatelný pozitivní vliv na hospodaření s půdou, pokud využíváte mrvu (hnůj hovězího dobytka) a jím hnojíte zemědělskou půdu - pole ale i pastviny.
Právě nedostatek hnoje a jeho nahrazování syntetickými hnojivy vede k degradaci půdy, její neschopnosti zadržovat vodu a v důsledku i k oteplování krajiny, protože půda bez humusu a bez vláhy působí jako obrovskýakumulátor tepla přehřívající krajinu, vytvářející stoupavé proudy a rozhánějící již takmalé množství dešťových mraků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
23
+

0,2 kg hovězího - úžasný oběd
0,2 kg salátu - tvrdá dieta

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Ještě poznámka z jiného serveru. U lesů se ukládání CO2ekviv počítá, u zemedělství ne. Přitom například zvláště hovězí často pochází od pasoucího se dobytka, tedy podpora luk a zeleního.
Možnost růstu zelené hmoty se tady ovšem nepočítá. To vypadá jako cílené ohýbíní situace.

Nahlásit

-
9
+

Smutné je, že "ekologický" už dnes znamená jen "CO2 ekvivalent". Dřív to znamenalo vztah k životnímmu prostředí.
Ryby jsou prima. Dokud jsou a rybářské flotily je kompletně nezlikvidují. Ovšem pro CO2-fanatiky to není důležité.

Nahlásit

-
7
+

A to já si klidně to hovězí dám. Když už to tu máme předat Zeleným Khmerům, muslimům a černochům, ať se u toho aspoň zapotí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

"V tomto srovnání uvádíme celkové emise skleníkových plynů na kilogram potravinového produktu." To je pokus o veganský diskusní šustrmat.
Jak naivní! Kilogram drůbežího má výživovou hodnotu trochu jinde než kilogram salátu. A to ani nemluvím o zelenině a ovoci, u kterých se většina z toho kilogramu vyhodí, protože ji tvoří nepoživatelné části.

Nahlásit

-
9
+

Musím poděkovat. Skvěle ozdrojovaný článek , zajímavé téma a podložené závěry.

Mám jen drobnou připomínku k překladu výrazu "berries" v části týkající se letecké dopravy -
Some fruit and vegetables tend to fall into this category. Asparagus, green beans and berries are common air-freighted goods.

Berries zde asi nejsou míněny ve smylu "lesní ovoce", ale obecně bobuloviny (určitě do tohoto výčtu bude patřit ve smyslu článku i zahradní jahoda). Botanicky tam patří dokonce i banány, ale ty se opravdu převážejí především lodí a to včetně jejich variet jako je plantan.

Nicméně musím smeknout před autorem, překladatelem i redakcí Finmagu. Pane Plesko, vyřiďte v kuchyni poděkování.

Nahlásit

-
0
+

Protestuji proti hanobení čokolády! Je to klíčový artikl proti ekonomické krizi. Před lety jsem četl studii, která jasně dokázala korelaci ekonomické krize a spotřeby čokolády. Pokud je krize, spotřeba čokolády výrazně klesá. Od té doby osobně přispívám k potlačení ekonomické krize vyšší spotřebou čokolády právě v krizových obdobích. Dneska si dám taky jednu tabulku kvalitní 70%.

Nahlásit

-
4
+